דף מידע זה מתאר את התרופה אפלוטמיד*, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
אפלוטמיד היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) מסוג מעכב של קולטן לאנדרוגן (הורמון מין זכרי) מהדור החדש. התרופה נקשרת ישירות לקולטן האנדרוגן כדי למנוע את התקשרותו עם הורמון הטסטוסטרון, הדרוש להתחלקות התאים הסרטניים, ובכך מאטה ואף עוצרת את התפשטות הגידול.
אפלוטמיד היא טבליה שיש ליטול דרך הפה אחת ליום, עם או ללא אוכל, ולבלוע אותה בשלמותה מבלי לרסק, ללעוס או לשבור. יש להשתמש בתרופה בדיוק לפי הוראות הרופא, העשוי לשנות מדי פעם את המינון. במידה ושכחת ליטול מנה בזמן, יש לדלג על המנה שנשכחה וליטול את המנה הבאה כמתוכנן. אין ליטול שתי מנות על מנת להשלים את המנה שנשכחה.
התרופה ניטלת יחד עם טיפול הורמונלי בתרופה ממשפחת חוסמי GnRH כגון גוסרלין – Gosarelin (זולדקס® – Zoladex®)** או לאחר הסרה דו-צדדית של האשכים.**או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
אזהרות מיוחדות לפני שימוש:
דווח לרופא המטפל באם סבלת או הנך סובל מפרכוסים, פגיעה מוחית, אירוע מוחי בשנה האחרונה או גידולים במח. הסיכון לפרכוסים גובר בקרב מטופלים המקבלים במקביל תרופות נגד פרכוסים, כיוון שאפלוטמיד פוגעת ביעילותן.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
אפלוטמיד תנתן לטיפול בסרטן ערמונית עמיד לסירוס לא גרורתי (nmCRPC).
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
אם אתה חווה תופעה המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. ייתכן שתרגיש חולשה וחוסר אנרגיה וכן עייפות המלווה בתשישות גדולה מהרגיל. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
התרופה עלולה לגרום להיחלשות העצמות והשרירים ובכך להגביר את הסיכון לנפילות ולשברים, ועל כן יש להיות במעקב אצל הרופא המטפל, שיעקב אחר השפעת התרופה. חשוב לציין כי במרבית המקרים הסיכון הוא מזערי ובר טיפול.
במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם בקביעות כדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות רכיבים החיוניים בדם, לרבות רמות הכולסטרול, וכן הסידן והמינרלים האחרים בדם לרבות אשלגן, זרחן ומגנזיום. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות דם עוד בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.
התרופה עלולה לגרום להפרעות בפעילות בלוטת התריס ולתסמינים שונים כגון: עייפות, עצירות, עלייה במשקל, אי-סבילות לקור, יובש בעור ובשיער. במידה ותופעות אלה מופיעות, ייתכן שיבוצעו בדיקות דם, כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס. לעיתים יהיה צורך בטיפול תרופתי אשר יאזן את פעילותה של הבלוטה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך.
לרשימת התרופות>>
מידע נוסף בנושא
תודתינו נתונה לפרופ' רענן ברגר, מנהל המערך האונקולוגי וראש מחלקת המחקרים במכון האונקולוגי, מרכז רפואי שיבא, תל השומר, רמת גן על הערותיו והארותיו.
אוקטובר 2019
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.