דף מידע זה מתאר את התרופה אינוטוזומאב אוזוגמיצין, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אינוטוזומאב אוזוגמיצין היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) מסוג נוגדן חד-שבטי אנושי אשר מוצמד לכימותרפיה בשם קליצהמצין (calicheamicin). הנוגדן מאפשר את קישור התרופה לתאי דם לבנים (לימפוציטים) מסוג B אשר הינם תאי המקור של הסרטן. לאחר מכן התרופה חודרת לתא הסרטן ופועלת להרג התא. באופן זה מושגת פעולה מדויקת יותר של התרופה על תאי הסרטן.
התרופה ניתנת בעירוי לווריד למשך שעה לפחות בימים 1, 8 ו-15 של כל מחזור טיפול הנמשך 3 או 4 שבועות. במקרה שמתפתחים תסמינים שאינם חולפים, ייתכן שהתרופה תינתן במינון נמוך יותר. חולים שמגיבים היטב לאינוטוזומאב אוזוגמיצין אמורים לקבל 3-2 מחזורי טיפול, טרם יעברו השתלת מח עצם. חולים שאינם מועמדים להשתלת מח עצם ומגיבים היטב לאינוטוזומאב אוזוגמיצין, יקבלו מקסימום 6 מחזורי טיפול. אצל חולים שאינם מגיבים טוב לתרופה – יופסק הטיפול לאחר 3 מחזורים.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
אינוטוזומאב אוזוגמיצין תנתן לטיפול בחולים בגירים הלוקים בלוקמיה מסוג ALL עמידה או חוזרת.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
תרופה זו עלולה לגרום לפגיעה בכבד ומחייבת מעקב רפואי. הצוות הרפואי יערוך לך בדיקות לתפקודי כבד מדי שבועיים בחודשי הטיפול הראשונים, ולאחר מכן כאשר נדרש. הודע לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית: הצהבה של העור או של הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, דימום מהאף, הופעת דימומים או חבורות (המטומות) רבים מהרגיל, שתן כהה, או כאב בטן או בצד ימין של הבטן.אינוטוזומאב אוזוגמיצין עלולה לגרום גם לתופעת לוואי חמורה – מחלה ורידית חסימתית (Hepatic Veno-Occlusive Disease – VOD, או בשמה הנוסף Sinusoidal Obstruction Syndrome – SOS), הנגרמת על ידי חסימת זרימת הדם דרך הוורידים הקטנים בכבד. תופעת לוואי זו נפוצה יותר בקרב חולים העוברים השתלת תאי גזע לאחר השימוש בתרופה. לכן, אין להשתמש בתרופה זו אם חלית או שהנך חולה ב-VOD/SOS. יש לדווח באופן מיידי לצוות הרפואי במידה ומופיעים התסמינים הבאים: הצהבה של העור או העיניים, כבד מוגדל העלול להוביל לתחושת חוסר נוחות בבטן העליונה, עלייה במשקל והצטברות נוזלים בבטן.
תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.
חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
המלצות למניעת פציעות ודימומים:
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
התרופה עלולה להשפיע על התיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתיאבון שלך, מומלץ לפנות במרכז הרפואי בו הנך מטופל לייעוץ תזונתי וקבלת עצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
ייתכן ויופיעו בחלל הפה כאבים או פצעים קטנים בעקבות הטיפול. שתייה מרובה, והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. דווח לרופא במידה ומופיעות תופעות אלו בכדי שיוכל לרשום לך שטיפות פה ותרופות להקלה והטיפול בהן.
בעת העירוי ייתכן ותסבול מפריחה בעור, עלייה בחום הגוף, צמרמורת, כאבי ראש ובחילות. תרופות שיינתנו לך לפני מתן העירוי אמורות להפחית תסמינים אלו עד כמה שניתן. הצוות הרפואי יפחית את מינון התרופה או יפסיק את הטיפול בהתאם למידת הסבילות שלך לתופעות אלו.
השימוש בתרופה יכול לגרום להאטה או שינוי בקצב פעימות הלב או לתסמונתQT המוארך (הפרעה בקצב הלב הנובעת משינוי בתאי שריר הלב). יש לדווח לרופא באופן מידי אם הנך חש בעלייה או האטה בקצב פעימות הלב, סחרחורות או התעלפויות.
פורום תמיכה רגשיתפורום ממאירויות המטולוגיותתרופות וטיפולים במחלת הסרטן