דף מידע זה מתאר את התרופה ארסניק טריאוקסיד, המוכרת גם בשמה המסחרי טריסנוקס, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך**, הכוללת מידע ועצות נוספים. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
ארסניק טריאוקסיד הוא כימיקל הנמצא בשימוש ברפואה שנים רבות. מנגנוני הפעולה של תרופה זו אינם ידועים לגמרי, אולם היא מסוגלת להאיץ את מותם של התאים הסרטניים ולעודד ייצור של תאים תקינים במח העצם.
התרופה ניתנת בעירוי דרך הווריד. משך העירוי הוא לרוב בין שעה לשעתיים, ועשוי להתקצר במידה ומתפתחת אליו תגובה בלתי רצויה. המינון תלוי במשקל הגוף של החולה.
מתן התרופה מתבצע בשני שלבים: השראה (אינדוקציה) ומיצוק (קונסולידציה).
בשלב ההשראה התרופה ניתנת כל יום עד שמתקבל סימן להפוגה (רמיסיה), כאשר אין עדות לתאי לוקמיה במח העצם, או כעבור 50 עד 60 יום - 50 יום עבור אנשים שכבר טופלו בתרופה בעבר או 60 יום עבור חולים חדשים.
בשלב המיצוק, התרופה ניתנת במספר מחזורי טיפול, אחת ליום במשך חמישה ימים, ולאחר מכן יומיים הפסקה, לתקופה של 4–5 שבועות. מספר מחזורי הטיפול תלוי באם החולה טופל בעבר או לא.
במקרים הבאים אין ליטול את התרופה ארסניק טריאוקסיד:
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המרבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
ייתכנו רמות גבוהות של סוכר בדם אשר יתבטאו בצימאון מוגבר, צורך תכוף במתן שתן, סחרחורות ונשימה מהירה, ו/או רמות גבוהות של מגנזיום ו/או רמות נמוכות של אשלגן בדם.
במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם תקופתיות לבדיקת רמות הסוכר והמינרלים. דווח לרופא המטפל בך אם אתה חש תסמינים כלשהם או שינוי בהרגשתך.
דווח על כך לרופא המטפל בך.
ייתכן ותסבול מסחרחורת או כאבי ראש בזמן הטיפול בתרופה. פנה לרופא שלך אם אתה מבחין בתופעות אלו.
ייתכן ותחווה תסמינים כגון עקצוצים, נימול וכאבים בכפות הידיים והרגליים. תופעה זו עלולה לגרום לקושי בביצוע משימות יומיומיות מסוימות, למשל רכיסה של כפתורים קטנים. במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. דווח לרופא שלך אם הנך חווה תופעות אלו.
השימוש בתרופה יכול לגרום לשינויים בתפקודי הלב, כגון: שינויים בקצב פעימות הלב, או נפיחות בקרסוליים. ייתכן והרופא המטפל בך ייבצע בדיקות תקופתיות לבדיקת תפקודי הלב. דווח מיד לרופא המטפל בך אם הנך חווה תסמינים אילו או כאב בחזה.
דווח לצוות הרפואי המטפל בך אם הנך חווה קוצר נשימה.
ניתן לשלוט בתופעה זו בקלות יחסית באמצעות תרופות, פנה לרופא המטפל בך אם היא אינה חולפת או מחמירה. יש להקפיד על שתייה מרובה אם הנך חווה תופעה זו.
כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל ביותר המסייע במניעה וצמצום של תופעות אלו. אם אתה חווה בחילות והקאות יש לדווח לצוות הרפואי המטפל בך.
חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים וכאבים בעצמות. ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה על ידי טיפול תרופתי מתאים, ואף באמצעות תרגילי הרפיה. אם הנך חווה תופעות אלו – דווח לרופא המטפל בך.
פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, התכהות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה, מאחר וזו עלולה להיות תגובה לתרופה. מסיבה זו, אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה.
המלצות להקלה על תסמינים אלו:
עייפות הינה תופעה נפוצה במהלך הטיפול בתרופה. חשוב להקפיד על מנוחה ככל שתצטרך.
בחודש הראשון של הטיפול קיים סיכון להתפתחות תסמונת זו. דווח מיד לצוות הרפואי המטפל בך אם אתה חווה אחד או יותר מהתסמינים הבאים: חום גבוה בלתי מוסבר, מצוקה נשימתית, סחרחורות, כאבים בחזה ואגירת נוזלים בריאות ובחזה, כאבי בטן ועלייה פתאומית במשקל.
תסמינים אלו יכולים להעיד על סיבוך כתוצאה ממתן התרופה שעלול לסכן את חייך אם לא תטופל מיידית.
תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.
חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
דווח מיד לאחות או הצוות הרפואי אם אתה מבחין באדמומיות, נפיחות או דליפה באזור העירוי.
דווח לצוות הרפואי אם אתה מבחין בכאב בחזה במהלך הנשימה.
ייתכן ותעלה במשקל בזמן השימוש בתרופה, הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה יכולים לעזור בשמירה על המשקל. פעמים רבות, עלייה זו במשקל יכולה לנבוע מצבירת נוזלים. שוחח על כך עם הצוות המטפל בך.
בדרך כלל תופעה זו אינה חמורה ואינה גורמת לסימפטומים מורגשים. תפקודי הכליות שלך ייבדקו בבדיקות דם שגרתיות. הקפד על שתייה מרובה המסייעת בסילוק התרופה מהגוף.
תופעה זאת עלולה להתרחש בזמן הטיפול בתרופה ולרוב חולפת עם תום הטיפול.
הטיפול בתרופה יכול לגרום לראייה מטושטשת או יובש בעיניים. ניתן להיעזר בטיפות עיניים. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מבחין בתופעות אלו. תופעה זו לרוב חולפת עם תום הטיפול.
לחץ הדם שלך ייבדק באופן קבוע במהלך הטיפול. יש לדווח מיד לצוות הרפואי על תחושת סחרחורת.
במקרה של הופעת פרכוסים, יש לפנות בדחיפות לרופא.
שלבקת חוגרת היא זיהום בעצב ובאזור בעור שמחובר לאותו עצב, שנגרם כתוצאה מהתפרצות חוזרת של נגיף (וירוס) הווריצלה-זוסטר (varicella zoster virus) שגם גורם לאבעבועות רוח. מי שהחלים מאבעבועות רוח עדיין נושא בגופו את הנגיף בצורה רדומה במשך כל חייו. הנגיף עלול להתעורר מחדש במצבים בהם נפגעת המערכת החיסונית, כמו במקרה של מתן תרופה זו. ייתכן שתקבל תרופה אנטי-ויראלית לצורך מניעת התופעה.
התסמינים כוללים כאב בינוני עד חמור ופריחה באזור של העצב הפגוע וחולפים לאחר שבועיים עד חודש. המיקום השכיח הוא בחזה, בבטן או בחלק העליון של הפנים, כולל העין. דווח לרופא המטפל בך במקרה של הופעת שלבקת חוגרת.
דווח לאחות על כך.
הרופא המטפל בך יוכל לרשום לך תרופות מתאימות להקלה על תסמינים אלו.
תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול בארסניק טריאוקסיד. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.
פוריות - התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
מניעת הריון - יש להימנע מהריון בזמן הטיפול בתרופה, ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום). מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
הנקה - אין להניק במהלך הטיפול מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.
חיסונים - יש להימנע מקבלת חיסונים המבוססים על נגיפים חיים או מוחלשים (לא מומתים) במהלך הטיפול בתרופה וחצי שנה [לשים לב: משך הזמן ישתנה בהתאם לתרופה] לאחריו. ניתן לקבל חיסונים אחרים, אולם הם עלולים להיות בעלי יעילות מופחתת עד שמערכת החיסון תתאושש מהטיפול. החיסונים נגד שפעת הם בטוחים וניתן לקבלם. אין חשש משהייה בקרבתם של אנשים שקיבלו חיסונים מוחלשים בזריקה. עם זאת, קרבה פיזית למי שקיבל חיסון מוחלש דרך הפה (למשל חיסוני פוליו וטיפוס הבטן) עלולה להיות מסוכנת. חיסון כנגד נגיף רוטה (Rotavirus) הניתן לעיתים לתינוקות יכול להישאר עד שבועיים במערכת השתן של התינוק ועלול להיות מסוכן. לכן, אין להחליף לתינוק המחוסן חיתולים למשך שבועיים לאחר קבלתו את החיסון.
אנשי קשר בשעת חרום - אנשי קשר בשעת חירום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
פורום ממאירויות המטולוגיותפורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן