לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

מידוסטאורין -Midostaurin  (רידפט®-®Rydapt)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
טיפולי סרטן והסיכון לפגיעה לבבית
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה מידוסטאורין, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**

 

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

התרופה מידוסטאורין שייכת למשפחת התרופות מסוג מעכבי חלבון קינאז. התרופה חוסמת מסלולים ביולוגיים תוך-תאיים להעברת אותות, אשר פועלים להתרבות תאי הסרטן. בכך, התרופה מביאה לעצירת הצמיחה של תאים אלו ולמותם.

אופן נטילת התרופה

התרופה זמינה בצורת כמוסה לשימוש פומי (דרך הפה). יש ליטול את התרופה בהתאם להנחיות הרופא המטפל. לרוב, התרופה ניטלת פעמיים ביום עם מזון, בהפרש של כ-12 שעות. יש לבלוע את הכמוסה בשלמותה עם כוס מים; אין לפתוח או לרסק אותה. אם הקאת לאחר נטילת התרופה, אין ליטול אותה בשנית. אין ליטול מנה כפולה במקום מנה שנשכחה או לאחר הקאה.

הרופא המטפל יכול להחליט על הפחתת המינון או הפסקת הטיפול אם תפתח אי סבילות לתופעות הלוואי של התרופה. מומלץ לשוחח על כך עם הרופא שלך.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

מידוסטאורין רשומה בישראל לטיפול בלוקמיה מסוג AML (Acute myeloid leukemia) עם מוטציה מסוג FLT3 בהתוויות מסויימות.



תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.


בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

עצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • הימנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.


שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.

דימום מהאף

השימוש בתרופה יכול לגרום לדימומים מהאף. דווח על כך לרופא המטפל בך.


תשישות ועייפות

אלו הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.


סחרחורות וכאבי ראש

ייתכן ותסבול מסחרחורת או כאבי ראש בזמן הטיפול בתרופה. פנה לרופא שלך אם אתה חש בתופעות אלו.


עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן.


עלייה ברמות הסוכרים בדם

אתה עלול לחוות עלייה ברמות הסוכר בדם במהלך נטילת התרופה. ייערכו לך בדיקות דם ושתן שגרתיות להערכת רמות הסוכר בדם. יש לפנות לרופא המטפל באופן מיידי במידה ואתה חווה צמא קיצוני, מתן שתן לעיתים תכופות, או רעב קיצוני. אם יש לך סוכרת, תצטרך לבדוק את רמות הסוכר בדמך לעיתים קרובות מהרגיל. ייתכן ותצטרך להגדיל את כמות התרופות שהנך נוטל לאיזון הסוכרת.


כאבי בטן

חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.

כאבי שרירים, עצמות או מפרקים

חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבים בשרירים, בעצמות או במפרקים, אך ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם הנך חווה כאבי שרירים – דווח לרופא המטפל בך.


קשיים בהירדמות

אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת – דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.


תגובה עורית

פריחה על הפנים, הצוואר והגוף (פצעונים בדומה לאקנה, פצעי בגרות), גרד, זיהום או התקלפות העור יכולים להופיע בזמן הטיפול בתרופה. פנה לרופא המטפל בך אם אתה חווה תסמינים אלו.

נקיטה בפעולות הבאות עשויה להפחית את חומרת השינויים בעור:

  • השתמש במים פושרים ובסבון עדין נטול ריח, לרחצה.
  • המנע משימוש במוצרים לעור המכילים אלכוהול.
  • המנע משימוש במוצרים נגד אקנה, מאחר שהם עלולים לייבש את העור ולהחריף את הבעיה.
  • הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים.
  • מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בסוגי תכשירים מתאימים.
  • הגן על הידיים והציפורניים עם כפפות גומי בזמן השימוש בחומרי ניקוי.


סיכון מוגבר לזיהומים - ירידה בספירות תאי הדם הלבנים במחזור הדם (לויקופניה או ניוטרופניה)

תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.


חשוב ליידע את הצוות הרפואי באופן מידי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורות, שיעול, קוצר נשימה, צריבה או כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.


חבורות או דימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.


המלצות למניעת פציעות ודימומים:

  • הימנע משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשיר גילוח חשמלי).
  • הימנע מפעילויות (ספורט, גינון וכו') העלולות לגרום לפציעות או דימומים.
  • הימנע מנטילת תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים. התייעצי עם הצוות הרפואי על תרופות שאינן מגבירות סיכון זה.
  • צחצח את השיניים במברשת שיניים רכה, והימנעי משימוש בחוט דנטלי וקיסמים.


טחורים

טחורים הם ורידים מוגדלים בחלקו התחתון של הרקטום (המעי הגס) התסמינים השכיחים של טחורים הם דימום, גרד וכאבים באזור פי הטבעת. פנה לרופא המטפל בך אם אתה חושד שיש לך טחורים.

הזעות יתר וגלי-חום

ייתכנו הזעות יתר ותחושות של חום בדרגות חומרה שונות. גלי החום יכולים להיות קצרים או ארוכים, ולהימשך מספר שניות או דקות, או 10 דקות ויותר. לאחר גל-חום ייתכן שתסבול מהזעות והרגשת קור. על מנת להפחית את ההזעות וגלי החום מומלץ לצמצם צריכה של סיגריות, אלכוהול ומשקאות חמים המכילים קפאין, כגון תה וקפה. הרופא המטפל יוכל לרשום לך תרופות להקלה על תופעות לוואי אלו.

תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי

תופעות לוואי מסויימות עלולות להיות חמורות. יש לפנות מיידית לרופא או לקבלת טיפול רפואי אם מפתחים התסמינים הבאים: חום, שיעול, צרידות, צמרמורות ותסמיני דלקת נוספים; קצב לב חזק, מוגבר או בלתי סדיר; קוצר נשימה; כאב בחזה; סחרחורות או עילפון; נפיחות של השפתיים, הלשון או הגרון; קשיי נשימה או קשיים בבליעה; פריחה וגרד של העור; שיעול חדש שאינו חולף או החמרה של שיעול קיים; הקאה עם דם או הקאה שנראית כמו גרגרים חומים; דימום או חבלה ללא סיבה; תחושת צריבה או כאב בעת מתן שתן.

מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • מניעת הריון: חשיפה לתרופה עלולה לגרום לפגמים מולדים בעובר, לכן יש להימנע מלהיכנס או להכניס להריון בזמן נטילת התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • אמצעי מניעה: יש להשתמש ב-2 סוגים של אמצעי מניעה במהלך השימוש בתרופה זו ולמשך 4 חודשים לאחר הפסקת נטילתה, או כפי שיומלץ על ידי הצוות המטפל. מומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי על השיטות המתאימות לך ולבן/בת זוגך.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על הפוריות. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה סבור שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום ממאירויות המטולוגיותפורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
פרופ' עירית אביבי, מנהלת המערך ההמטולוגי, ולד"ר יקיר משהרופא בכיר במרפאת לוקמיה, המערך ההמטולוגי, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב).
עודכן: יוני 2018
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.