שלום,
יש לי נפיחות בצוואר כבר מעל חצי שנה, זה התחיל מבליטה אליפסית לרוחב מתחת לסנטר, ועכשיו כאילו 'נמחק' לי עצם הלסת לכל אורכה, ללא כאבים, הייתי אצל א.א.ג, והיות ויש לי קשרית שפירה ישנה (מעל שנתיים), נעשה לי FNA שיצא תקין, הנפיחות ממשיכה, בינתיים, ואולי בלי קשר, התחילו לי בעיות עיכול, תוצאות MRE הינם: בת 38 , הופנתה ל . קודמת מ 17.3.2017- CT הבדיקה הושוותה עם בדיקת כבד בגודל ומבנה תקין. בטחול נראה תהליך ציסטי בקוטר 12 מ"מ. טחולון בשער הטחול. כליות בגודל ומבנה תקין. אדרנלים ללא ממצא. מספר בלוטות מתאדרות נראות בשורש המזנטריום סמוך לאיזור המסתם האיליוצקאלי, ללא איזורי מחלה חד משמעית . נראה עיבוי דופן ואי סדירות עם קצת האדרה של לולאת איליום במראה לא אופיני למחלת מעי דלקתית. תוספתן נראה תקין. גם הסגמנט הדיסטלי הסמוך למסתם האיליוצקאלי מראה עיבוי דופן ללא הרחבה פרא סטנוטית משמעותית עם רושם להידבקויות בין לולאות מעי באזור זה. הממצאים דורשים המשך מעקב, לא טיפוסיים, לא חד משמעיים אולם לא ניתן לשלול באופן מוחלט מחלה.
בדיקת קולנסקופיה תקינה,בגסטרוסקופיה ראו זוית בקיבה שהקשתה על מעבר.
אני סובלת מהקאות, מקיאה כמעט כל מה שאני אוכלת, שילושולים רבים, משלשלת גם אחרי שתיית מים בלבד, כמובן ירדתי 15 ק"ג בחודשיים אחרונים, יש לי הזעה מוגברת בעיקר לפני ואחרי השינה- לא בלילה. עייפות ולאות, ייתכן גם בגלל שאני בקושי אוכלת. נמצאת במעקב גסטרואנטרולוג. אבל בגלל הנפיחות בצוואר ובגלל שיש לי ממצא בבלוטות הלימפה במעי האם האם יש לי סיבה לחשוש ללימפומה? ואם כן מה עליי לעשות כדי להגיע לאבחנה?
איבחנו לאבא שלי סרטן מסוג apocrine hidraadenocarcinoma ואני לא מוצאת מידע על הסוג הזה
פר' וולף שלום,
בהמשך לפוסט הקודם שהעלתי קראתי את מאמרה של ד"ר טויטו מהילל יפה שנאמר בו ביחס לאיתור גידולים אנדוקרינים:
אמצעי הדמיה ייחודיים ב-GEP-NETs חיפוש אחר גידול נוירואנדוקריני או גרורותיו עשוי להיות מאתגר. פעמים רבות מדובר בגידולים קטנים ומיקומם במעי הדק או בלבלב מקשה לאתרם בבדיקות ההדמיה המקובלות.
הדמיה על-קולית של הבטן מאפשרת לזהות תהליכים גרורתיים בכבד בחלק מהמקרים. אחוזי רגישות סריקות CT או MRI נעים בין 50% ל-90% בסדרות שונות. חשוב לדעת כי גידולים נוירואנדוקריניים מתאפיינים בווסקולריות גבוהה, ולכן יש להורות על ביצוע בדיקות הדמיה בעזרת הזרקת חומר ניגוד וביצוע סריקה בשלב העורקי המוקדם ובשלב הוורידי (בדיקה תלת-פאזית). בחלק מהמקרים, רק באחד השלבים אפשר יהיה לאתר את הגידול. הדמיה על-קולית אנדוסקופית (EUS-endoscopic ultrasound) מאפשרת הדמיה טובה של אזור הכבד, הלבלב והתריסריון ורגישותה באיתור גידולים נוירואנדוקריניים באזור זה גבוהה ומגיעה עד ל-90. (14)
מאפייניהם הביולוגיים הייחודיים של גידולים אלו אפשרו לפתח שיטות הדמיה ייחודיות. כפי שכבר הוזכר, על קרומי תאים שמקורם נוירואנדוקריני מצויים קולטנים לסומטוסטטין. כבר בשנות השמונים פותח מיפוי האוקטראוסקאן (In111-DTPA-Dphe-octreotide), המבוסס על אנלוג לסומטוסטטין, אוקטראוטייד, מסומן רדיואקטיבית. לאחר הזרקתו החומר נקשר לתאי הגידול ומאפשר את זיהוים. במהלך השנים האחרונות שוכללו שיטות אלו. פותחו אנלוגים חדשים לסומטוסטטין בעלי זיקה גבוהה יותר לקולטן. כמן כן, הזרקת החומר שולבה בבדיקת (PET) Positron Emission Tomography. כיום בדיקתGa68- DOTATOC משולבת ב-PET זמינה ומתבצעת בכמה מרכזים רפואיים בישראל. (16-15) בדיקת הדמיה נוספת שפותחה מתבססת על ייצור סרוטונין בתאי הגידולים הנוירואנדוקריניים. חומר הגלם לייצור הסרוטונין הוא הידרוקסיטריפטופאן (HTP) והוא נקלט בתאי גידולים נוירואנדוקריניים. לאחר מתן HTP מסומן מבוצעת בדיקת PET. לבדיקה זו הרגישות הגבוהה ביותר והיא מאפשרת איתור גידולים שלא אותרו בדרכים אחרות. (17)
רציתי לדעת האם במהלך העבודה הרגיל של בית החולים איכילוב שבו אני מטופל ממועד גילוי סרטן המרקל אצלי, כל בדיקות הפטסיטי שעברתי כללו את בדיקת petct כמתואר לעיל.
בברכה ניסים
שלום רב
הבדיקה הטובה למרקל היא אכן פט FDG ולא מיפוי סומטוסטטין. זה אמנם גידול נוירואנדוקריני אך בעל מאפיינים ייחודיים.
בפט FDG אתה מתכוון לבדיקת PET CT עם FDG?
האם PET FDG טובה יותר לגילוי המרקל מאשר מיפוי סומטוטטטין?
האם אין אפשרות לקבלת מידע רב יותר משילוב של PET FDG עם מיפוי סומטוסטטין?
האם יש בדיקות נוספות מלבד PET CT + FDG ? לאיתור מוקדם של מרקל?
תודה על התשובה המהירה
יחד עם זאת, הייתי רוצה שתתייחס ליתר שאלותיי
האם הכוונה שלך בפט FDG כבדיקת הבחיה אתה מתכוון לPET-CT עם FDG לזה אתה מתכוון כבדיקת הבחירה?
פר' וולף שלום רב
התגלה אצלי סרטן מסוג מרקל. אני מטופל אצלכם באיכילוב. ממועד גילוי הסרטן 6/17 עברתי 3 בדיקות פטסיטי ב-7/17 2/18 4/18 ובכולן לא נמצאו ממצאים חיוביים (אני "נקי"). בכל הבדיקות צוין החומר FDG כחומר שמאפשר איתור של גידולים ככל שיש.
קראתי את המאמר של ד"ר שבו היא מציינת את
מגבלות בדיקת CT-PET מסיבות פיזיקליות וטכניות, רזולוציית ה-PET מוגבלת לנגעים בקוטר של 0.5-1.0 ס"מ ובתלות ביכולות התהליך הפתולוגי לקלוט את החומר הרדיואקטיבי. ידוע שסוגי סרטן שונים קולטים את החומר בעוצמות שונות, למשל, בעוד תאי מלנומה ולימפומה בדרך כלל מראים קליטה חזקה מאוד, סרטנים אחרים (כגון סרטן כליה, קרצינואיד, Low grade lymphoma, Bronchoalveolar cell carcinoma של הריאה, סרטנים מוצינוזים של מערכת העיכול) כמעט אינם קולטים FDG. לפיכך תהליך שאיננו קולטFDG ב-PET-CT איננו בהכרח תהליך שפיר. במקרים כאלו אפשר להשתמש לפעמים בחומרים אחרים למיפוי PET-CT כגון אנלוג לסומטוסטטין המחובר ל-Ga-68 ומשמש לזיהוי גידולים נוירואנדוקריניים, כולין או מולקולת PSMA המחוברת ל-Ga-68 וקשורה לממברנה של תאי סרטן הערמונית.
ולמקרא האמור אני מודאג, שמא לא הזריקו לי את כל החומרים שהיא מציינת שכן מאפשרים זיהוי של גידולי המרקל.
אלא אם, החומרים האלו מוזרקים במהלך הרגיל של בדיקת הפטסיטי שעברתי.
לתשובתך אודה
זה סרטני?
לא ניתן לאמר דבר מבלי לבדוק את הממצא.
מציע להבדק ע"י כירורג שד.
בברכה
עידו
שלום רב,
בשנת 1997 אובחן אצלי סרטן שד , עברתי כריתת ממצא, קשוריות לימפהואובחנתי עם סרטן שד חודרני, עם מעורבות קשרי לימפה, רצפטורים חיוביים.טופלתי בכימותרפיה CMF + הקרנות וקבלתי טיפול הורמונלי משלים כחמש שנים.לפני שנה בפברואר 2017 עברתי ניתוח כריתת רחם שחלות אומנטום אובחנתי עם סרטן שחלות שלב 3 והגידול: SMALL CELL NEUROENDOCRINE CARCINOMA קבלתי טיפולים כימותרפיים cisplatin + VP16 סדרה של 6 טיפולים (כל סדרה 3 טיפולים)סיימתי את הטיפולים ב- 20.07.2017 באוגוסט 2017 הC.T. חזה בטן ואגן הראה שבכל נקי כנ"ל הבדיקות ב- 30.11.2017 . בתחילת מרץ ראיתי שהבטן שלי נפוחה והסתבר כתוצאה מה- C.T. וההבחנה של הרופאה שיש לי מיימת כתוצאה מהגידולים, ואני מטופלת כרגע בכימותרפיה topotecan במחזוריות של ששה שבועות ושבועיים הפסקה. עשו ניקור לנוזלים לפני כחודש לפני תחילת הטיפולים ועכשיו הבטן שוב נפוחה.
האם זהו הטיפול האופטימלי במצב זה? מה התדירות שניתן לעשות ניקור לנוזלים?
שמי מורן ואני בת 47. לפני 10 חודשים הרגשתי גוש בצוואר שמאל ונשלחתי ע"י הרופא ההמטולוג לסונר צוואר בבדיקה עלה לימפאדנופתיה ניכרת בצוואר דו צדדי וגם בזוית הלסת מימין . EBV IG POSITIVE ' EBV IGM - BRODERLINE
ונאמר לי לעשות אחרי מספר חודשים שוב סונר לראות כי אכן קיימת ירידה.
בסונאר שנעשה לי אתמול (לאחר 10 חודשים) נרשם כי מצד ימין אכן אין בלוטות אבל מצד שמאל ריבוי בלוטות עד כ 2.5 סמ מראה פתלוגי, נשלחת לFNA.
שאלתי - מה מעיד בלוטות שנעלמו מצד ימין לחלוטין ולעומת זאת בלוטות שגדלו מצד שמאל? האם יתכן שעדין קיים תהליך דלקתי? או שקיימת סבירות שלא מדובר בהליך דלקתי. אגב, בימים האחרונים התחלתי בלילה להתעורר עם זעה קלה. (יתכן שזה מלחץ) תודה מראש, מורן.
ביופסיה נוזלית איננה ממש ביופסיה. זו דרך נוספת למצוא מוטציות בגידול.
רגישות השיטה נמוכה מזו של בדיקת מוטציות ברקמת הגידול. היעילות תלויה גם בסוג הגידול.
לגבי ctc כאן המידע מאד לא ברור, בוודאי בגידולים נוירואנדוקריניים ולכן עיקר השימוש הוא במחקר ולא בקליניקה.
תודה פרופסור על תגובתך.
קיים חשד לגידולים נוירואנדוקריניים שמקורם בלבלב אך אין הבחנה חד משמעית שכן לא הצליחו לקחת ביופסיה דרך לפרוסקופיה (התחיל דימום והוחלט לסיים את הניתוח). הגידולים נמצאים באזורים קשים להגעה (בחלק האחורי של הבטן).
אם הבנתי נכון את תשובתך, באם ישנו חשד ל NET אין טעם לבצע CTC?
האם קיים כלי אבחוני אחר על מנת להגיע להבחנה באיזה גידול מדובר?
חד משמעית- אם מדובר באבחנה של NET חייבים רקמה ממש בכל דרך אפשרית. אסור לקבוע טיפול בגידולים האלה בלי רקמה.
גם לא לפי פט סומטוסטטין או בדיקות דם.
כמובן שאין מקום ל- CTC או ביופסיה נוזלית בקביעת האבחנה בגידולים אלה.
לא הצליחו להוציא דגימה כי החל דימום וצוות המנתחים החליט לא לסכן את אמי ולסיים את הניתוח.
כרגע לא הגיעו לאבחנה וזו אחת הבעיות.
האם יש דרך בה ניתן להגיע לאבחנה באיזה גידול מדובר ללא ביופסיה?
במידה ולא, מה אתה מייעץ לנו לעשות?
זקוקה נואשות לעזרתך,
קרן
אני בת 66 עקב קשיים בבליעה ושלילת דלקת גרון ערכתי בדיקת TSH שיצא מעט נמוך (0.42) ן T3 ן T4 תקינים נשלחתי לבדיקת אולטראסאונד שיצא:
אסטמוס לא מעובה.
אונה שמאלית לא מוגדלת - עם מספר קשרים סולידיים מעורבים בגודל עד 3 מ"מ.
אונה ימנית - מוגדלת עם מספר קשרים סולידיים מעורבים בגודל עד 16*25 מ"מ
לפי דירוג קשרים מתאים ל TIRADS 2
בלוטות לימפה לא מוגדלות.
מומלץ יעוץ אנדוקרינולוג.
אבקש עזרה באבחנה עד שאקבע תור. האם אצטרך ביופסיה?