דר' שלומית פרי:
פרופ' אפרת לוי-להד:
האגודה למלחמה בסרטן מזמינה ליום עיון לנשים המתמודדות עם סרטן השד - "לחגוג את החיים" שיערך ביום שלישי, 20.10.20 החל מהשעה 10:00 בבוקר, און ליין בלייב.
יום העיון מיועד לחולות, מחלימות ולבני משפחותיהן, והינו ללא תשלום!
יש להירשם מראש.
למידע ולרישום:
https://tinyurl.com/y3wb5e7x
שלום - הדילמה אכן ברורה והיא עד כמה להמשיך בביצוע טיפולי פוריות עם קושי בהשגת הריון, וכל זאת למנוע נשאות (כשבסיכוי של 50% לא תהיה נשאות) ולמנוע צורך במעקב וחשש ממחלה בעוד עשרות שנים, כשיש להניח שהרפואה תמשיך להתקדם.
כפי שכתבת, אין פה תשובה "נכונה" וגם אינני חושבת שבהקשר זה דעת מומחה לרפואה היא יותר מבוססת מדעתם של ההורים, משום שהשאלה פה היא לא שאלה רפואית ישירה, אלא נוגעת למידת החשש של ההורים, תחשותיהם לגבי עצם הנשאות והעברת הנשאות וכו' - וכל אלה נושאים התלויים באישיות ובערכים הפרטיים. בהקשרים אלה מה שנכון לאדם אחד לא בהכרח נכון לאחר.
דבר אחד שניתן לומר הוא שבעולם רוב הנשאים והנשאיות של תסמונת לינץ' לא מבצעים PGD למניעת ההורשה של התסמונת - זה כמובן לא אומר שהם צודקים, אבל אולי אפשר להסיק מזה שהחלטה שלא לבצע PGD היא גם החלטה סבירה.
בהצלחה!
שלום רב,
אני בת 56, נשאית brca1, באוקטובר האחרון עברתי ניתוח הוצאת הרחם החצוצרות והשחלות....
עכשיו שהתאוששתי, אני רוצה לעשות כריתה מניעתית ושיחזור, הייתי לפני שבועיים אצל פרופ' דינה לב, ע''ה, והיא אמרה לי שלא עושים שיחזורים אחרי גיל 55.....
מעוניינת לעשות את הניתוח והשיחזור כמה שיותר מהר....
האם יש המלצות למי לפנות? אני בקופת חולים מכבי
בתודה מראש
מבחינה רפואית אין שום מניעה לבצע שחזור בכל גיל, בהנחה שאין סיכון ניתוחי מיוחד מסיבות שלא קשורות לנשאות. גם לא ידוע לי על שום מגבלה כזו בסל הבריאות.
אני מציעה להתייעץ במרפאת הנשאיות שאת נמצאת בה במעקב, ובכל מקרה מציעה להיפגש עם יותר מפלסטיקאי/ת אחד/ת כדי להבין את האפשרויות השונות על יותרונותיהן וחסרונותיהן
שלום,
אני מתלבטת אם לבצע PGD וIVF עקב נשאות של BRCA. הדילמה העיקרית היא בגלל הסיכון שהתהליך יכול לפגוע בי ואולי לעורר את הגן ולגרום להתפרצות סרטן אצלי.
האם יש מחקרים שמציגים קשר בין התהליך לסרטן?אם כן, מה הסיכוי של אישה שעושה PGD וIVF לחלות בסרטן?
תודה
באופן כללי אין עדות ברורה לכך שטיפולי הפריה חוץ גופית מעלים את הסיכון לממאירות. נעשו על כך מחקרים גדולים עם תוצאות לכאן ולכאן, ולכן נראה שאין השפעה משמעותית.
יש לציין שלהריון עצמו יש השפעה מורכבת על הסיכון לסרטן השד. בטווח הקצר, דווקא סביב שנת ההריון (ללא קשר לאיך הושג ההריון) יש עליה קטנה בסיכון לרן השד, אולם מדובר בתוספת סיכון קטנה מאוד שאינה נחשבת כשיקול כנגד הריון. לטווח הארוך, הריון עצמו (וגם הנקה) מקטינים את הסיכון לסרטן השד.
ספציפית בנשאיות - בתקופת ההריון קשה לבצע מעקב הדוק לסרטן השד, ולכן מומלץ לבצע הדמית שד קרוב למועד הכניסה להריון. כמובן שיש להתייחס ברצינות להופעת ממצאים בשד במהלך או לאחר ההריון ולא להניח שהם קשורים להריון |"גוש חלב" ד"דלקת" וכו').
באופן כללי - מבחינת הסיכון לסרטן אין המלצה לנשאיות לשנות את תוכניות הילודה שלהן בגלל הנשאות ואין המלצה כנגד טיפולי פוריות. הדבר היחיד ששונה במחינה זו הוא שיקולי הגיל - בגלל ההמלצה לכריתת שחלות מומלץ להשלים את הקמת המשפחה לפני הגיל המומלץ לכריתת השחלות והחצוצרות.
שלום, אנינשאית של BRCA1. כעת בהריון ומעוניינת לדעת האם העובר ירש את הגן. איך אפשר לבדוק? האם בדיקת סיסי שילייה / מי שפיר מגלים את הנשאות?ומה עם בדיקות NIPT?
תודה מראש
BRCA לא ניבדק במסגרת ה NIPT
אפשר לבדוק נשאות גם בסיסי שליה וגם במי שפיר. נשאלת השאלה מדוע לבדוק. אם זה רק למען "סקרנות" הורית נראה שאין לכך הצדקה אתית, משום שככל הידוע כיום אין לכך השפעה על הבריאות לפני גיל 25-30 לנשים ואף מאוחר יותר לגברים, ולכן רבים גורסים שצריך להשאיר את ביצוע הבדיקה לאדם עצמו כשיגיע לבגרות.
אם זה במחשבה של הפסקת הריון במקרה והעובר הוא נשא, זה נושא מורכב מאוד ובמקומות רבים לא יאשרו הפסקת הריון כשהסיבה היא נשאות, וזאת משום שאין לכך השפעה על הבריאות אלא בטווחים רחוקים מאוד, וגם לא ניתן לדעת מה תהיה ההתקדמות בטיפול בממאירות עד שילד/ה שנולדים היום יגיעו לגיל סיכון.
בכל מקרה אם את מעוניינת בבדיקה בהריון מומלץ לגשת לייעוץ גנטי.
שלום ב,
אחי בן 69 חלה בסרטן הערמונית. אני בן 67. מבקש לשאול:
א. קיים מרכיב גנטי למחלה זו?
ב. מה מומלץ לעשות במקרה שלי בשלב הזה , מבחינת בדיקות. לציין שיש לי אי ספיקת כליות כרונית מזה 20 שנה ובמעקב בלבד. 40% תיפקוד. איזה בדיקה אני יכול לעשות כיש בעיה עם חומר ניגוד במקרה שלי.
ג. ומה עושים כדי להקטין סיכונים ברמת אורח החיים השוטף.
בתודה,
שמעון
שלום סימון
א. יבחלק מהמקים שי סרטן הערמונית קיים מרכיב תורשתי. אני מציעה שאחיך יפנה לייעוץ גנטי בענין זה. קיים חשד יותר גברו אם יש סיפור משפחתי ואם יש חולים שחלו בגיל צעיר (מתחת לגיל 60)
ב. מבחינת בדיקות עדיף שאחיך יבצע ראשון את הבירור , אבל אם הא לא מבצע זאת בעתיד הקרוב אתה יכול לפנות לייעוץ גנטי בעצמך
ג. מבחינת מעקב לסרטן הערמונית - זהו נושא שנוי במחלוקת. המעקב הקיים הוא בדיקת PSA בדם אחת לשנה. הבעיה במעקב לסרטן הפרוסטטה הוא שייתכן גילוי של גידול סרטני שהטיפול בו יכול להיות מלווה בתופעות לוואי רבות למרות שמרבית הסיכוי שלא היה בעל משמעות רפואית רבה מבחינת תוחלת החיים.
ד. לא ידוע לי על אמצעי מניעה ספציפיים לסרטן הערמונית. באופן כללי למניעה של סרטן שחוב לא לעשן ולהקפיד על פעילות גופנית.
מומלץ לפנות למרפאת פוריות.
למיטב הבנתי אמור להיות עבורך בסל הבריאות, וזאת לקראת כריתת שחלות עתידית - ראי בקישור הבא במשרד הבריאות. אני אברר זאת סופית בהמשך
https://www.health.gov.il/Subjects/fertility/ovum_preserving/Pages/ovum_preserv.aspx
שלום רב
נשאית BRCA2 סבתא ואחותה נפטרו מסרטן השד בגיל 50
הכירורג ממליץ בתוקף על הסרה מניעתית. האם יש בכך הגיון?
תודה רבה
הנושא של כריתת שד מניעתית הוא מורכב, בפרט בנשאיות BRCA2
ההמלצה מאוד תלוית גיל (ככל שהגיל מבוגר יותר התועלת בכריתה מניעתית יורדת, בפרט מגיל 60) - לא ציינת בת כמה את. בנוסף, בנשאיות BRCA2 לא הודגם הבדל בתמותה בנשאיות שעברו או לא עברו כריתת שד מניעתית. הסיבה לכך שהסיכון לסרטן שד בנשאיות אלה נמוך יותר (לעומת BRCA1) ומצד שני המעקב לסרטן שד הוא יעיל, ולרוב ניתן לגלותו בשלבים מוקדמים הניתנים לטיפול.
מצד שני, מניעה (כלומר לא לחלות בכלל) וגילוי מוקדם העשוי להצריך טיפול - אלה שני דברים שונים.
בכל מקרה לא מדובר בהחלטה דחופה, ולא כדאי לקבל אותה בלחץ. אני ממליצה לך לפנות לאחת ממרפאות הנשאיות בארץ. בכולן יש צוותים רב תחומיים שיכולים לדון איתך באופן פרטני בכל ההיבטים, כדי שתוכלי להגיע להחלטה הטובה ביותר עבורך באופן אישי. רשימת המרפאות נמצאת באתר האגודה למלחמה בסרטן בקישור להלן
https://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=8181