עשרה ימים לפני שנכנסה לתפקידה כמנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן היא איבדה את בנה למחלת הסרטן כשהוא בן כמעט 21 במותו. מאז וב- 25 השנים האחרונות מירי זיו מקדישה את כל זמנה למען החולים וכנגד המחלה. בשנת 2015 היא זכתה בפרס יוקרתי של האגודה האמריקאית לחקר הסרטן על קידום שירותים במאבק לסרטן ברמה הלאומית והגלובלית/ גלית שפיר
מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן
צילום: אילן ספירא
"איבדתי את שני היקרים לי מכל למחלת הסרטן את בני אורן ז"ל שהיה כמעט בן 21 ואת אחי ד"ר בני קורנברוט ז"ל שהיה פחות מ- 50 במותו".
"כשהשלמתי את לימודי לתואר השלישי ושימשתי בתפקידי כמנהלת מחלקת ההדרכה וההסברה, ביקשו ממני מהוועד המנהל של האגודה, לשמש מנכ"לית האגודה. באותם ימים בני נאבק במחלת הסרטן וליוויתי אותו לטיפולים בארצות הברית, הטיפול לו הזדקק לא היה באותה עת קיים בארץ. כל הזמן דחיתי את המינוי, אבל הבן שלי התעקש שלא אוותר וקבענו שאתחיל את התפקיד באמצע נובמבר 1992. עשרה ימים לפני המועד שנקבע אורן נפטר, ומייד עם סיום השבעה חזרתי לעבודה והתחלתי בתפקיד החדש. זה היה קשה מבחינה רגשית, אבל ראיתי בכך שליחות לסייע במניעת המחלה והתמותה ובשיפור איכות חיי החולים".
"בשנת 2015 קיבלתי פרס יוקרתי מטעם האגודה האמריקאית לחקר הסרטן (AACR) המייצגת עשרות אלפי חוקרים מכ-90 מדינות בעולם על קידום שירותים במאבק לסרטן ברמה הלאומית והגלובלית. הוגדרתי כשגרירה גלובלית ע"י האגודה האמריקאית למלחמה בסרטן, וכיהנתי 2 קדנציות מירביות בוועד המנהל של ארגון הסרטן הבינלאומי ה- UICC".
"על פי הערכות של ארגון הסרטן הבינלאומי (UICC ) מדי שנה מתים ממחלת הסרטן כ־8.8 מיליון אנשים ברחבי העולם. בישראל ,לפי נתוני רישום הסרטן במשרד הבריאות, מאובחנים מדי שנה 30,000 חולים חדשים בהם 450 ילדים וכ- 10,000 נפטרים מהמחלה. ב- 50 השנים האחרונות מספר החולים עלה פי 5 ומספר המחלימים גדל פי 9. בהשוואה עולמית, ישראל מדורגת במקום ה- 6 (מתוך 85 מדינות) בשיעור הריפוי ממחלת הסרטן (על פי פרסום של האיגוד האונקולוגי האמריקאי ASCO)".
"בשנת 1985 ישראל דורגה במקום השלישי בעולם במספר מקרי מחלת המלנומה (סרטן העור). בזכות קמפיין שהובלנו להגברת המודעות לגילוי מוקדם ומניעת חשיפה לשמש ישראל מדורגת כיום במקום ה- 13 אצל גברים ובמקום ה- 20 אצל נשים. כלומר, הובלנו למניעת המחלה, ולהצלת חיים של ממש.
הצלחה נוספת שאנחנו גאים בה היא בסיוע בהפחתת מספר המעשנים, שזהו גורם התמותה מספר אחד ואחראי לשליש ממקרי הסרטן. בשנת 1983 45% מהציבור עישנו וכיום המספר פחת לכ- 20% ". (ב-1983, ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, ישראל הייתה בין 10 המדינות הראשונות שחוקקו חוק איסור עישון במקומות ציבוריים.
"במהלך השנים יצאנו בקמפיינים רבים באדיבות משרד הפרסום גיתם BBDO שפועל בהתנדבות ובקריאטיביות רבה להפקת מסעות ההסברה שלנו. שמנו דגש שתשדירי השירות יהיו יצירתיים, לעיתים הומוריסטיים וללא הטפות מוסר לציבור. כך לדוגמא, בתחילת שנות ה- 2000 יצאנו עם תשדיר "הביישנים" שבו רואים אדם שמגיע לשערי גן עדן ובקבלה כשמתקשים למצוא את שמו, נאמר לו שהוא הקדים את זמנו ב- 20 שנה לפחות, רק בגלל שהתבייש לבקש שלא יעשנו לידו. דוגמא נוספת, היא שיר שהופק לאחרונה בערוץ הילדים תחת הסלוגן "מעשנים? לי זה לא מתאים" , וכבר זכה למיליון וחצי צפיות.
"המחלה השכיחה ביותר בישראל ומספר הנשים שהן נשאיות מוטציות גנטיות המגבירות הסיכון לסרטן שד ושחלה כפול מהשיעור בעולם.
בתוך 20 שנה בעזרת פרויקט הממוגרפיה שיזמנו ומסעות ההסברה, הצלחנו להפחית ב- 25% בשיעור התמותה מהמחלה הודות לתוכנית אסטרטגית שהחלנו ביישומה בסוף שנות ה- 80' וכללה: בדיקות שיעורי הקרינה ב- 20 מכונים, שפעלו באותה העת, החלפת מכשירים במקומות שבהם התגלו רמות קרינה גבוהות, סדנאות לאנשי צוות על ידי שני רדיולוגיים בעלי שם עולמי, רתימת משרד הבריאות שחייב את כל קופות החולים לזמן בכתב נשים מעל גיל 50 לבדיקת ממוגרפיה ורכישת ניידת ממוגרפיה שמופעלת כיום על ידי אסותא ומגיעה לפריפריות גיאוגרפיות וחברתיות. (בזכותה הצלחנו לצמצמם את הפער בהיענות לבדיקות בין הנשים היהודיות לערביות)".
"במהלך השנים סייענו במימון מחקרים רבים לחוקרים ממרכזי המחקר והטיפול ברחבי הארץ. אציין לדוגמא את מחקרו של פרופ' זליג אשחר ממכון וייצמן שרתם טכניקה של הנדסה גנטית, כך שתצליח לזהות תאי סרטן שמתחבאים מהמערכת החיסונית. תוצאות המחקר היוו בסיס לאחד מהטיפולים פורצי הדרך בתחום הסרטן בעולם כולו – האימונותרפיה . וכמובן, פרופ' אהרון צ'חנובר, חתן פרס הנובל, קיבל כחוקר צעיר מענקי מחקר בתחילת דרכו מהאגודה וכיום משמש כנשיא הכבוד שלנו".
שםמירי זיותפקידמנכ"לית האגודה למלחמה בסרטןתפקידים נוספיםהנציגה הישראלית בקואליציה האירופאית למאבק בסרטן השד (Europa Donna), חברת הנהלת האיגוד הבינלאומי למחלות שד (S.I.S), חברה במועצה הלאומית למניעה, אבחון וטיפול במחלות ממאירות ועוד.השכלהתואר שני בהצטיינות בלימודי סוציולוגיה של הרפואה באוניברסיטת תל-אביב (השלימה לימודי תואר שלישי), בוגרת מנהל עסקים – תוכנית למנהלים של המי"ל.תפקידים קודמיםמרצה לאנתרופולוגיה וסוציולוגיה של הרפואה באוניברסיטת תל אביב, 35 שנה באגודה למלחמה בסרטן. החלה בתפקיד של אחראית הדרכה והסברה ובשנת 1992 מונתה למנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן.גיל ומצב משפחתי65, נשואה + 2
1952
מלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח) שמטרתו להקטין את התחלואה והתמותה ממחלת הסרטן ולשפר את איכות חיי החולים. יו"ר האגודה הוא פרופ' אליעזר רובינזון, נשיא הכבוד – פרופ' אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה, ויו"ר מבצע הקש בדלת 2017/18 היא אשת העסקים ליאורה עופר.
כ- 50 מיליון שקל שמגויס כולו מתרומות, בעקרון ללא מימון מתקציב משרד ממשלתי כלשהו, רובו מהציבור הרחב. 90% מהתקציב מופנה לפעילויות מחקר, מניעה ושיפור דרכי הטיפול ואיכות חיי החולים.
באגודה פעילים כ- 4000 מתנדבים בכ- 70 סניפים
אתר האינטרנט
מוקד הטלמידע, המאויש 24 שעות ביממה: 1-800-599-995
טלפון לתרומות 1800-35-46-46.
הכתבה הופיעה לראשונה במוסף נשים פורצות דרך, עיתון הארץ, מרץ 2018 מאת גלית שפיר.
מרץ 2018