האגודה למלחמה בסרטן קוראת לקובעי המדיניות להעלות את המיסוי על כל מוצרי הטבק כאסטרטגיה מרכזית להפחתת מקרי המוות מסרטן. למעלה מ- 20% מכל מקרי המוות מסרטן בעולם קשורים לשימוש בטבק. הוכח כי מיסים ומחירים גבוהים הם הגורם היעיל ביותר לעידוד מעשנים להפסקת עישון ולמניעת התחלת עישון והתמכרות אליו, בקרב הנוער. עם זאת, בישראל המיסוי על מוצרי הטבק, בייחוד על טבק לגלגול וטבק לנרגילה, נמוך מדי.
האגודה למלחמה בסרטן: "אנו מחויבים לפעול להפחתת הנטל הפיזי, הרגשי והכלכלי של מחלת הסרטן בישראל. לכן אנו תומכים במדיניות המסייעת במניעת סרטן, משום שבפן האנושי והכלכלי מניעה היא הצעד החשוב ביותר, שחוסך עלויות וחיי אדם. טבק הוא גורם סיכון מוביל לסרטן הניתן למניעה, ויש כלים – בייחוד מיסוי גבוה – אשר הוכחו כמפחיתים את השימוש בטבק. אנו קוראים לממשלה להעלות את המיסים על כל מוצרי הטבק לרמות המומלצות על ידי ארגון הבריאות העולמי. עליית המס תייקר את מוצרי הטבק, תהפוך אותם לפחות זמינים, ותגרום להפחתת שיעורי השימוש בהם וההתמכרות אליהם".
הפיכת הטבק לפחות זמין היא צעד חשוב במיוחד עבור האוכלוסייה הפגיעה יותר, אשר נוטה יותר להשתמש בטבק. במקום להוציא כסף על טבק, ניתן להוציא יותר על מצרכים ושירותים בסיסיים כמו מזון, חינוך, דיור, ביגוד ובריאות – מה שיתרום גם לכלכלה וגם לפרט. עיקרון זהה חל גם על משתמשי טבק קיימים שהצליחו להיגמל. כאשר מחירי הסיגריות עולים, מעשנים מהאוכלוסיות הפגיעות ביותר נוטים יותר להפסיק לעשן.
מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, מסכמת: "מיסים ומחירי טבק גבוהים מהווים אמצעי שהוכח כיעיל הן לבריאות הציבור והן לכלכלה. הם עשויים לסייע להפחית את סוגי הסרטן הניתנים למניעה ומקרי מוות בטרם עת. כמו כן, הם מאפשרים לממשלה לגייס כספים עבור מערכת הבריאות, כולל לטיפול במחלת הסרטן. זוהי מדיניות שבה כולם מרוויחים. כחלק מקואליציית Prevent20 של ארגוני הסרטן, אנו קוראים לממשלה להגדיל את המיסוי על מוצרי הטבק כדי שמחירי מוצרי הטבק לסוגיהם יעלו, צעד שיגן על אזרחי מדינת ישראל ויפחית את השימוש במוצרים ממכרים וממיתים אלה".
בהתאם למחויבותה לקדם את מניעת הסרטן בישראל, האגודה למלחמה בסרטן היא חברה ב- Prevent20, קואליציה עולמית של ארגוני סרטן שהתגייסו להשפיע על ממשלות על מנת להגדיל את שיעור המס על מוצרי הטבק כאסטרטגיית מניעה. הקואליציה שואפת לצמצם את השימוש בטבק כדי למנוע 1.93 מיליוני מקרי מוות מסרטן בשנה, הקשורים לטבק. מטרת ארגון הבריאות העולמי להפחית את שכיחות העישון ב-30% עד 2025 - צעד שיפחית את מספר המעשנים בלפחות 173 מיליון עד 2025, ויצמצם את מספר מקרי המוות בלפחות 38 מיליון.
פורסם ב- 25/2/18