השימוש בטבק גורם ליותר מ7 מיליון מקרי מוות שניתן למנוע, בכל שנה1. לתעשיית הטבק היסטוריה ארוכת שנים הנמשכת מספר עשורים, שבה היא מעודדת את מגפת העישון על ידי הצגת מוצרים בעלי "סיכון מופחת" כדוגמת סיגריות עם פילטר בשנות ה20, עם קידום אינטנסיבי שהתחיל במהלך שנות ה50, ולאחריו הצגת סיגריות "דלות בעטרן" יחד עם עוד מוצרים שעברו שינויים כדי לענות על צורך בעקבות עליית המודעות לגבי הסכנה שבעישון. כל המוצרים האלה קודמו על מנת לשמר את רווחי תעשיית הטבק, כולל הסיגריה האלקטרונית2,3.
כיום, תעשיית הטבק החלה בשיווק אגרסיבי של הדור החדש של הסיגריות-HNB, Heat Not Burn מוצרי טבק מסוג-חימום ללא שריפה. מוצרי טבק אלה, מורכבים ממקל המורכב מטבק דחוס ומעובד יחד עם כימיקלים נוספים, לטמפרטורה מספיק גבוהה שיוצרת תרסיס נשאף המכיל ניקוטין וחומרים נוספים. מוצרי טבק אלה שונים מעט מהסיגריה האלקטרונית, שיוצרת תרסיס ניקוטין על ידי חימום נוזל. למרות זאת, שני המוצרים נועדו לספק תרסיס ניקוטין ישירות לריאות, בעזרת השאיפה- חיקוי פעולת העישון של המעשן. החלקיקים הזעירים בתרסיס המעביר את הניקוטין, מגבירים את הסיכון למחלות לב וריאה4,5.
נכון להיום אין הערכה עצמאית לגבי כמות המשתמשים במוצרי טבק מסוג HNB. לטענת Phillip Morris International (PMI), לIQOS,שהוא מוצר הדגל במוצרי HNB של PMI, יש יותר מ 1.4 מיליון משתמשים קבועים6. PMI טוענים שמאז השקת IQOS בבריטניה בדצמבר 2016, 70% מהמשתמשים הצליחו להפסיק לעשן סיגריות רגילות7.
חברות הטבק מוסיפות את ה-HNB לפורטפוליו של מוצרים המספקים ניקוטין, ומשווקות באופן אגרסיבי מוצרים אלה כבעלי "סיכון נמוך" וכמוצר עזר לגמילה מעישון. Phillip Morris International כללה את סוגיית הסיכון המופחת כחלק מרכזי מהאסטרטגיה התאגידית8, וטוענת שאימוץ טכנולוגיות חדשות כדוגמת מוצרי טבק מסוג HNB יכולה להציל בעתיד חיים של מיליוני מעשנים כיום.
חברת British American Tobacco ("טבק בריטי אמריקאי") השיקה את מותג ה-glo ביפן ב-2016, שהוא מוצר HNB החדש שלה, בטענה כי המוצר מכיל 90% פחות חומרים רעילים מסיגריה קונבנציונלית.
RJ Reynolds הייתה חברת הטבק הראשונה להשיק מותג HNB בשנת 1988, המותג הושק מחדש כמה פעמים בגרסאות שונות. חברת BAT ראתה ברכישה של חברת RJ Reynolds כהזדמנות ליצור "חברת טבק גלובלית, חזקה יותר, בעלת מוצרים של הדור הבא אשר מחויבת לספק רווח וגדילה לטווח הארוך"10. חברת הטבק "Japan Tobacco International" " גם כן משווקת באופן אגרסיבי את המוצר החדש שלה "Ploom Tech" על מנת לזכות בנתח מהשוק ביפן שאבד למוצרי 11PMI.
לטענת Phillip Morris International התכנון העתידי של החברה הוא להחליף סיגריות רגילות במוצרים "מופחתי סיכון" כדוגמת מוצרי HNB. בנוסף, החברה השיקה את ה-"Foundation for a Smoke Free World" על מנת לתמוך במחקר על מוצרים מופחתי סיכון, במטרה "לשים סוף לעישון בעולם12" בעיקר על ידי קידום מוצרים חדשים אלה. קיים תיעוד שחברות כדוגמת Phillip Morris International וחברות טבק אחרות, פעלו בדרכים דומות בעשורים האחרונים על מנת להגן על עצמן מפני איומי תביעות ורגולציות של הממשל, על ידי פרסום והפצת מחקרים מדעיים מפוקפקים, כדי להסיח את דעת הקהל מההוכחות החד משמעיות של נזקי הטבק כדוגמת מוות ומחלות13. ההבטחות ששיגרו Phillip Morris International וחברות טבק אחרות לגבי הרצון לצמצמם את השימוש בסיגריות רגילות, נשמעות לא אמינות כשבו זמנית הן ממשיכות לשווק באגרסיביות עישון סיגריות, ולשבש את הטמעתה ויישומה של ההסכם (אמנה) הבינלאומי בעניין השימוש בטבק- Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) של ארגון הריאות העולמי 15WHO.
המידע המופץ כיום על השפעות מוצרי HNB על הבריאות, נשלט על ידי מחקר הממומן על ידי תעשיית הטבק, שקובע באופן חד משמעי שרמת הנזק של מוצרי HNB פחותה מסיגריות רגילות. מחקרים אלה טוענים כי בתנאי ניסוי ומעבדה- מוצרי HNB משחררים 90%-95% פחות חומרים רעילים16,17.
בספטמבר 2017 פורסם מחקר הנערך על ידי חוקרים עצמאיים אשר עבר ביקורת עמיתים, ומצא שהתרסיס המשתחרר מסיגריית IQOS מכיל כמות גבוהה יותר של רעלנים מהכמות שדווחה על ידי Phillip Morris International18. בדומה להתנהגותם בעבר, "פיליפ מוריס אינטרנשיונל" תקפו את המחקר ואת המוסדות בהם הוא התקיים19. מחקר נוסף בפרסום עצמאי, אשר עבר ביקורת עמיתים, חקר את השפעות HNB על הבריאות, דיווח על מטופל שלקה ב- Acute eosinophilic pneumonia (AEP) לאחר שהגדיל את הצריכה של סיגריות HNB מ-20 ל-40 ליום. הכותבים שייכו את מחלתו לעליה המהירה בצריכה המוגברת של HNB ולאנטיגנים אליהם נחשף מהתרסיס במשאף. ממצאים אלה מעלים שאלות לגבי הסיכון פוטנציאלי של סיגריות HNB שלא עלה קודם לכן במחקרים של תעשיית הטבק20. מחקרים קודמים של מוצרים קודמים מסוג HNB כדוגמת RJR’s Eclipse, נערכו עצמאית מתעשיית הטבק, ולא נמצאה הוכחה שהם מסוכנים פחות מסיגריות רגילות21.
מחקר עצמאי בעניין חשיפה משנית למוצרי HNB הראה שמוצרי HNB מזהמים את האוויר בקרבת אנשים, ויוצרים חשיפה משנית-ועישון פאסיבי, גם אם פחות מסיגריות רגילות22.
בעולם - הרגולציה לגבי מוצרי HNB היא מגוונת, החל מ אי-רגולציה, רגולציה קלה בשונה ממוצרי טבק, רגולציה זהה למוצרי טבק, וחרם כללי.
החקיקה בניו זילנד, אוסרת על מכירה והפצה של מוצרי טבק מסוג HNB. איסור זה הושג באמצעות הגדרת מוצרי HNB כמוצר ללא עישון, אך תחת הגדרת מוצרי הטבק אוראליים, שאסורים ומוחרמים בניו זילנד23. בגרמניה, ניתן לרכוש מוצרי HNB, והם מקוטלגים תחת החוק כ "מוצרי מקטרת" שכן בשונה מסיגריות נדרש מכשיר לשם השימוש. על מוצרים המוגדרים כ "מוצרי מקטרת" קיים מס נמוך ב-75% ממס על סיגריות, והם אינם נושאים אזהרת בריאות גרפית על האריזה. לעומת זאת ביפן, בניגוד לעמדתם נגד הסיגריות האלקטרוניות שאסורות, ניתן למכור ולהפיץ מוצרי HNB באופן חוקי, ולא קיימת רגולציה, ניתן לעשן HNB באזורים ללא עישון.
האיחוד האירופי (EU) עדיין לא אימץ מדיניות בנושא מוצרי HNB. לפי האיחוד האירופי מקלות ה-HNB נחשבים כמוצר טבק ולכן פרסום מקלוני החימום (אך לא גוף החימום) אסור24. האיגוד האירופי בוחן את ההחלטה האם מוצרי HNB אמורים להיות מסווגים כמוצר עישון, או כמוצר טבק חדשני. במידה ומוצרי HNB יוגדרו כמוצר טבק חדשני לאחר סקירה הם לא יהיו נתונים להגבלות לגבי טעמים וצורת האריזה, ויהיו מחויבים בסימון מרוכך יותר של אזהרת בריאות על האריזה, לעומת סיגריות. לעומת זאת, במידה ויוגדרו כמוצרי עישון, הרגולציה תאסור טעמים, תאכוף "אריזות אחידות", ותגביל פליטת חומרים כולל פחמן חד חמצני ועיטרן.
התועלת והסיכון ממוצרי טבק מסוג HNB לבריאות הציבור הכללי עדיין לא נקבעו, אך מחקר עצמאי ראשוני מעיד על כך שחברות הטבק ממזערות את הסיכונים. האיחוד ממליץ לממשלות ליישם את עקרון הזהירות המונעת בעניין רגולציית מוצרי HNB . כדאי שמדינות ימתינו להערכה עצמאית על השפעות מוצרי HNB על הבריאות ולא יסתמכו על הצהרות תעשיית הטבק לפני שמאשרים מכירה של מוצרים אלה.
ממשלות צריכות לאסור שימוש ב HNB במבנים, מכיוון שהתרסיס המשתחרר מה-HNB מכיל הרבה חומרים רעילים הנמצאים בעשן סיגריות רגילות. ישנן כנראה השלכות בריאותיות מחשיפה פאסיבית לתרסיס המשתחרר ממוצרי HNB.
פעילויות פרסום, קידום, ומתן חסויות של מוצרי HNB צריכות להיאסר, מכיוון שיש להן את הפוטנציאל להאדיר עישון סיגריות. ילדים ומבוגרים שלא מעשנים נמצאים בסיכון להתמכרות לניקוטין שתוביל לעישון סיגריות או מוצרי טבק אחרים.
מוצרי HNB צריכים להימצא תחת אותו הפיקוח המפקח על כלל מוצרי הטבק במדינה.
במדינות בהן מוצרי HNB כבר זמינים, הממשלה צריכה לאסור פרסום הטענה שמוצרים אלה עוזרים בהפסקת עישון, עד שיהיו עדויות והוכחות עצמאיות, ברמה האישית וברמת האוכלוסייה שטענה זו נכונה. הפוטנציאל של מוצרי HNB להפחית את הרצון להיגמל מעישון וההשפעה של שילוב כפול: שימוש במוצרים אלה בשילוב עישון סיגריות, צריכות להיחקר באופן עצמאי.
חברות הטבק אינן צריכות להיות מעורבות בדיונים על מדיניות בהקשר למוצרי HNB או כל מדיניות אחרת של מוצרי טבק. מעורבות שכזו היא הפרה של סעיף 5.3 באמנת ה- FCTC של ארגון הבריאות העולמי ה- WHO.
1 World Health Organization. WHO report on the global tobacco epidemic, 2017: monitoring tobacco use and prevention policies. Geneva; 2017.
2 National Cancer Institute. Risks associated with smoking cigarettes with low machine-measured yields of tar and nicotine. Bethesda, MD: US
Department of Health and Human Services, National Institutes of Health, National Cancer Institute, 2001.
3 Dutra LM, Grana R, Glantz SA. Philip Morris research on precursors to the modern e-cigarette since 1990 Tobacco Control Published Online First: 15
November 2016. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2016-053406.
4 Hom S, Chen L, Wang T, Ghebrehiwet B, Yin W, Rubenstein DA. Platelet activation, adhesion, inflammation, and aggregation potential are altered in
the presence of electronic cigarette extracts of variable nicotine concentrations. Platelets. 2016 Nov;27(7):694-702. Epub 2016 Apr 20. PubMed PMID:
27096416.
5 Stephens WE “Comparing the cancer potencies of emissions from vapourised nicotine products including e-cigarettes with those of tobacco smoke”
Tobacco Control Published Online First: 04 August 2017. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2017-053808
6 Felix Gillette, Jennifer Kaplan, and Sam Chambers. Big Tobacco Has Caught Startup Fever.
https://www.bloomberg.com/news/features/2017-03-08/big-tobacco-has-caught-startup-fever Accessed 22 September 2017.
7 Reuters. Tobacco Group Philip Morris sees iQOS as key to smokeless future in UK.
https://uk.reuters.com/article/uk-philipmorris-britain/tobacco-group-philip-morris-sees-iqos-as-key-to-smokeless-future-in-uk-idUKKBN19L1G9
Accessed 22 September 2017.
8 PMI Science. Learn more about the science behind RRPs. https://www.pmiscience.com/welcome Accessed 22 September 2017.
9 British American Tobacco. Harm reduction, the opportunity.
Accessed Oct 4 2017.
10 BAT press release
Accessed Oct 12 2017.
11 Japan Tobacco Inc. Ploom TECH, a new state-of-the-art tobacco vaporizer to be launched online nationally and at certain stores in Fukuoka City,
from early March. Press release, Tokyo, Jan. 26, 2016, https://www.jt.com/media/news/2016/0126_01.html Accessed 22 September 2017.
12 Foundation for a Smoke-free World. https://www.smoke-freeworld.org/our-work/support-global-research Accessed Oct 4 2017.
13 Naomi Oreskes and Erik M. Conway (2011) “Merchants of Doubt: How a Handful of Scientists Obscured the Truth on Issues from Tobacco Smoke to
Global Warming”.
14 World Health Organization (2003), WHO Framework Convention on Tobacco Control. http://www.who.int/fctc/about/en/
15https://www.reuters.com/article/us-pmi-who-fctc-specialreport/special-report-inside-philip-morris-campaign-to-subvert-the-global-anti-smoking-tr
eaty-idUSKBN19Y18T Accessed 22 September 2017.
16 Philip Morris International, Heat-Not-Burn Products: Scientific Assessment of Risk Reduction, PMI Science,
17 British American Tobacco http://www.bat.com/productrisk Accessed 22 September 2017.
18 Reto A., et al. Heat-Not-Burn Tobacco Cigarettes: Smoke by Any Other Name. Research Letter, JAMA Intern Med. Published online May 22, 2017.
Available at http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2628970 Accessed 22 September 2017
19 William Wan, Big Tobacco’s new cigarette is sleek, smokeless — but is it any better for you? Washington Post , 11 August 2017,
https://www.washingtonpost.com/national/health-science/big-tobaccos-new-cigarette-is-sleek-smokeless--but-is-it-actually-healthier/2017/08/11/6
0e9fe5a-763e-11e7-8839-ec48ec4cae25_story.html?utm_term=.ace697d4a8fa Accessed 3 October 2017
20 Kamada, T., Yamashita, Y., Tomioka, H., Acute eosinophilic pneumonia following heat-not-burn cigarette smoking. Respirology Case Reports 2016; 4
(6):e00190.
21 Slade J, Connolly GN, Lymperis D. Eclipse: does it live up to its health claims? Tob Control. 2002 Jun;11 Suppl 2:ii64-70.; and, Vassallo R, Wang L,
Hirano Y, Walters P, Grill D. Extracts from presumed "reduced harm" cigarettes induce equivalent or greater toxicity in antigen-presenting cells.
Toxicology. 2015 Sep 1;335:46-54. doi:10.1016/j.tox.2015.06.012. Epub 2015 Jul 10.
22 Ruprecht, A.A., et al. Environmental pollution and emission factors of electronic cigarettes, heat-not-burn tobacco products and conventional
cigarettes. Aerosol Sci Tech]
theunion.org December 2017
23 New Zealand Ministry of Health. ‘Heat Not Burn’ tobacco products. December 2016.
http://www.health.govt.nz/our-work/preventative-health-wellness/tobacco-control/heat-not-burn-tobacco-products. Accessed January 2017.
24 European Parliament. Parliamentary questions. February 2017.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2016-009704&language=EN. Accessed February 2017.
25 European Union. Directive 2014/40/EU of the European Parliament and of the Council. April 2014.
Accessed December 2016