מחקר שנערך בסן פרנסיסקו בדק את הקשר בין סטטוס העישון לפני ואחרי האבחנה בסרטן שד לבין התמותה מהמחלה.
לצורך המחקר נאספו נתונים מ-20,691 נשים בגילאים 20-79 שאובחנו כחולות בסרטן שד ממוקם או חודרני בין השנים 1988-2008. 4,562 מהנשים נבדקו 6 שנים לאחר האבחנה. הנשים תושאלו האם עישנו אי פעם (לפחות 100 סיגריות במהלך חייהן), תדירות העישון, גיל בתחילת העישון, מספר שנות עישון, מספר ממוצע של סיגריות ליום והאם עישנו בשנה שקדמה לאבחנה. הנשים שהפסיקו לעשן נשאלו על הגיל בו נגמלו. כמו כן, הנשים נשאלו על הרגלי צריכת האלכוהול שלהן לאחר האבחנה ובמועד מילוי השאלון.
מחצית מהנשים עישנו במהלך חייהן (לפחות 100 סיגריות לאורך חייהן), 20% מהנשים דיווחו כי עישנו באופן פעיל שנה לפני האבחנה בסרטן שד. המעשנות הכבדות היו לרוב צעירות ופחות משכילות ולרוב צרכו 10 מנות אלכוהול או יותר בשבוע. כמו כן, הן פחות נטו לגשת לבדיקות ממוגרפיה תקופתיות לעומת נשים שהפסיקו לעשן או לא עישנו מעולם.
הסיכון הגבוה ביותר למוות בעקבות סרטן שד נראה אצל נשים שעישנו 30 שנים ומעלה, נשים שעישנו למעלה מ-30 חפיסות בשנה ואצל נשים שעישנו והפסיקו לעשן במהלך חמש שנים לפני האבחנה בסרטן שד, או פחות. מעשנות אקטיביות בשנה שלפני האבחנה בסרטן השד, היו בסיכון גבוה פי 1.25 למוות מסרטן השד, פי 14.5 למוות מסרטן של מערכת הנשימה ובסיכון גבוה פי 6 למוות ממחלות נשימתיות אחרות, לעומת נשים שלא עישנו מעולם.
10% מהנשים שנבדקו המשיכו לעשן גם לאחר האבחנה עם סרטן השד והן היו בעלות סיכון גבוה פי 1.72 למות מסרטן שד לעומת נשים שלא עישנו מעולם. נשים שהפסיקו לעשן לאחר האבחנה היו בעלות סיכון נמוך פי 0.67 למות מסרטן השד ונמוך פי 0.39 למות מסרטן דרכי הנשימה, לעומת נשים שהמשיכו לעשן לאחר האבחנה.
המחקר פורסם בכתב העת המדעי Journal of clinical oncology בגיליון אפריל 2016 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
קישור לתקציר המאמר
האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הציבור הרחב להתקשר למוקד הטלמידע המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת עלוני מידע ללא תשלום בנושא מניעה ואיבחון מוקדם של סרטן ולדעת יותר על שרותי התמיכה לחולים לטלפון שמספרו 1800-599-995.