לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם נשים מקבלות החלטה נכונה לגבי ניתוח שיחזור שד?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים מאונ' אוהיו, ארצות הברית, ביקשו להעריך את דרך קבלת ההחלטות של נשים לגבי ניתוח שחזור שד לאחר כריתה מלאה (מסטקטומיה), והאם הן מקבלות החלטה איכותית המתבססת על ידע והעדפה אישית?

 

ניתוח פלסטי לשחזור שד לאחר כריתה מלאה יכול לשפר את דימוי הגוף של האישה ואיכות חייה, אולם מדובר בניתוח שיש בו גם סיכון לסיבוכים בריאותיים.  בחלק גדול מהמקרים ההחלטה לביצוע שחזור שד תלויה לא רק במידת ההתאמה של האישה לניתוח, אלא גם בהעדפותיה האישיות.

 

במחקר זה, החוקרים ביקשו לבדוק עד כמה לנשים היה מידע לגבי היתרונות והחסרונות של שחזור שד וטיפולים אחרים חלופיים, והאם הטיפול שנשים קיבלו עמד בקנה אחד עם העדפותיהן האישיות. החלטה שהתבססה על ידע לגבי הטיפולים השונים ועל העדפה אישית הוגדרה בתור החלטה איכותית.

 

126 נשים עם סרטן שד, בגיל 53 בממוצע, גיוסו למחקר זה, כולן טופלו במרכז סרטן ציבורי בצפון קרוליינה, ארצות הברית. כל המשתתפות עמדו בפני הליך ניתוחי של כריתת שד מלאה. הנשים מילאו שאלון נרחב בנוגע לידע על טיפולים שונים , העדפות אישיות, ומעורבות בקבלת החלטות טיפוליות, אשר כלל גם מדד להערכת החלטות.

 

על פי שקלול הנתונים ועיבודים סטטיסטיים, לאחר ניתוח הכריתה, 51 מהמשתתפות (כ-40%)  עברו ניתוח מידי לשחזור שד, 40 משתתפות ( כ-32%) קיבלו טיפול רדיותרפי לאחר ניתוח, ו-32 משתתפות (כ-25%) עברו טיפול כימותרפי לאחר הניתוח.

 

מהמחקר עולה כי רק חלק קטן מהנשים קיבלו החלטה איכותית לגבי ניתוח לשחזור שד; רק 43% מכלל הנשים שהשתתפו במחקר היו בעלות מידע מדויק לגבי הטיפולים השונים וקיבלו החלטה בהתאם להעדפותיהן. החוקרים מציינים כי מספר רב של נשים במחקר עברו ניתוח לשחזור שד למרות שהעדיפו למעשה לעבור רק כריתה מלאה ללא שחזור.

לסיכום, החוקרים מציינים כי מדובר בנתונים מפתיעים  ומדאיגים, אשר מצביעים על החשיבות של חיזוק הקשר ומתן המידע בין הרופא לחולה, על מנת שנשים עם סרטן שד יוכלו לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורן.

 

פורסם במאי 2017, בכתב העת   JAMA SURGERY

קישור לתקציר המאמר

 

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הציבור הרחב להתקשר למוקד הטלמידע המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת עלוני מידע ללא תשלום בנושא מניעה ואיבחון מוקדם של סרטן ולדעת יותר על שרותי התמיכה לחולים לטלפון שמספרו 1800-599-995.