מחקר חדש שנערך בסין בדק את הקשר בין אכילת שום הידוע בסגולותיו הבריאותיות, ובין התחלואה בסרטן ריאות.. במחקר השתתפו 399 חולי סרטן ריאות בני 20 ומעלה שאושפזו בעבר כתוצאה ממחלתם, וקבוצת ביקורת שכללה 466 אנשים בריאים, עם נתוני גיל דומים. מהמשתתפים נאספו נתונים דמוגרפיים ורפואיים וכן נתונים על הרגלי תזונה ואורח חיים. בכלל זה, הם תושאלו על מידת הצריכה שלהם של שום חי ועל הרגלי עישון. מאיסוף תוצאות המחקר עלה, כי ככל שצריכת שום חי הייתה גבוהה ותכופה יותר, כך היארעות סרטן הריאה הייתה נמוכה יותר. כלומר, ככל שאוכלים יותר שום ובתדירות גבוהה כך מפחיתים את מידת הסיכון לחלות בסרטן כתוצאה מעישון. להלן נתוני המחקר על שיעורי צריכת השום, על פי מידת הצריכה שלו, בקרב קבוצת החולים וקבוצת הבריאים:
במחקר נצפתה השפעה מעט גבוהה יותר על הפחתת הסיכון לחלות בסרטן ריאה בקרב נשים וצעירים (בני 55 ומטה) צרכני השום, לעומת שאר המשתתפים. החוקרים משערים שהרגלי עישון תרמו להבדלים אלו, שכן מרבית הנשים שהשתתפו במחקר מעולם לא עישנו ומרבית המשתתפים הצעירים היו נשים. מנתוני המחקר נצפה גם קשר בין סטטוס העישון בקרב צרכני השום על התחלואה בסרטן: בקרב אנשים שלא עישנו מעולם, ככל שצריכת השום החי הייתה גבוהה יותר, כך מידת התחלואה בסרטן ריאות הייתה נמוכה יותר. בקרב צרכני שום מעשנים לא נצפה קשר דומה.
לסיכום: תוצאות המחקר מצביעות על כך שצריכת שום חי עשויה להפחית את הסיכון לפתח סרטן ריאות, בהתאם לרמת הצריכה שלו. לטענת החוקרים, דרושים מחקרים נוספים לבדיקת קשר זה, בקרב קבוצות אוכלוסייה גדולות ומגוונות יותר.
המחקר פורסם בכתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention במהדורת אפריל 2016
לחצו כאן לתקציר המאמר באנגלית
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן ריאות >>