לתרומה
חפש
סרטן השד
חודש המודעות

השד לא נורא (כל כך) - מחזה חדש בצוותא

עוד בנושא

השד לא נורא (כל כך), מחזה חדש בצוותא מאת אביבה רוזן שהתמודדה עם סרטן השד

מה קורה כאשר שלוש נשים יוצאות לטיול של פנויים פנויות בזמן שפורצת מלחמה? הן מתקרבות אחת לשנייה ומגלות  ששלושתן נלחמות באויב משותף, סרטן השד. יחד עם כל השוני, הן לומדות להכיר את עצמן טוב יותר דרך חברותיהן, ומקבלות החלטות שונות לגבי חייהן.

 

השד לא נורא (כל כך), הוא מחזה חדש מאת אביבה רוזן שהתמודדה בעצמה עם סרטן השד ועולה בברכת האגודה למלחמה בסרטן ובסיוע חברת רוש במסגרת פרויקט רוש מושיטה יד. במחזה משתתפות נועה מימן, ציפור אייזן ליאור, רונית זיו שהתמודדה עם סרטן השד ורענן פז.

 

השד לא נורא כל כך

 

זהו מחזה שמכיר בכך שסרטן הוא חלק מחיינו, אפשר להירפא ממנו, אפשר לפחד ממנו, אבל בעיקר אפשר לחיות חיים מלאים תוך כדי התמודדות ואחריה. למרות שהחיים ומערכות היחסים משתנים לגמרי וכן נקודת המבט שלהן על עצמן ועל העולם. למרות הנושא הדרמטי, השד לא נורא (כל כך), היא הצגה קלילה שמשולבים בה הומור, מוזיקה וריקודים.     

 

עודד מנסטר, במאי ההצגה, מוכר כשחקן ורסטילי שמופיע בתאטרון, בקולנוע ובטלוויזיה. בעבר ביים הצגות בבית הספר למשחק של ענת ברזילי ואף ביים הצגות ילדים. מבחינתו בימוי הצגה זו הוא אתגר מסוג חדש.

 

ההצגה תעלה לראשונה ב - 22 באוקטובר 2016 בצוותא. מאת: אביבה רוזן . בימוי: עודד מנסטר. שחקנים: נועה מימן, ציפור אייזן ליאור, רונית זיו, רענן פז. עוזרת במאי: סיון קילשטיין מוזיקה: רוני זכאי. כוריאוגרפיה: דליה שמריהו רוזן. תפאורה: טלי יצחקי.

 

 

השד לא נורא כל כך

 

אביבה רוזן המחזאית מספרת: "עיקרו של המחזה עוסק בתפישת הנשיות ובמערכות הזוגיות של הנשים, שהשתנו דרסטית עקב מצבן הבריאותי. כיום הסרטן הוא מחלה כרונית בדרך כלל, אחת משבע נשים כמעט לוקה בסרטן זה, המכונה סרטן נשי. ככזה הוא משפיע מאוד על דימוי עצמי. אחד המסרים במחזה הם, כי הסרטן כיום הוא חלק מחיינו, וכי ניתן לחיות אתו ואפילו לחיות טוב, כשמצליחים להתמודד עם תופעות הלוואי האישיות והחברתיות שלו. יש לנו, רצון להמחיש, לגעת ולרגש, כי כולנו עברנו התמודדות עם סרטן, התמודדות אישית עם מחלה שלנו או של אנשים קרובים, ובעצם כמעט אין אדם שלא עבר או עובר זאת".

 

 

השד לא נורא כל כך

 

שפת המחזה מתאפיינת  ברגעים דרמטיים מהעבר, שנוצרים מפלשבקים לזמן שלפני המחלה והבשורה על המחלה כשאלה מתרחשים מאחורי מסך שקוף למחצה, ממנו נראות הדמויות כצלליות. כך גם סצינות ומונולוגים דמיוניים. יחד עם זאת, ההצגה היא קלילה בזכות  השימוש בהומור, במוזיקה ובמחול. השחקנים רוקדים ומעבירים בכך את אנרגיות החיים שקיימות בכל אחד מאיתנו, גם במי שמתמודד עם סרטן. יש במחזה שפה מעורבת של התמודדות עם מציאות לא פשוטה, לצד רגעי פנטזיה ושמחה שאפשריים תמיד, גם בתוך מציאות מורכבת. כיום, עם גידול רב בשכיחות הסרטן, יש צורך בפתיחה בדיאלוג ובשיח שונה לגבי הסרטן. הסרטן צריך להפוך מהמחלה שלא מזכירים בשמה ('הוא נפטר ממחלה קשה') לתופעה חברתית שאפשר להתמודד איתה ישירות.

 

סרטן השד - ישראל 2016

סרטן השד היא המחלה השכיחה ביותר בקרב נשים, מנתוני האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות עולה כי מדי שנה מאובחנות יותר מ-5,000 חולות חדשות. האמצעי היעיל ביותר נגד סרטן השד היום, הינו הגילוי המוקדם. ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכוי הריפוי לכ-90% ויותר. רצוי לכל אישה בכל גיל להכיר את השדיים בכדי להבחין בשינויים ולפנות לרופא במידה והם מתרחשים ולדרוש לברר את טיבם, במקביל ניתן להיבדק על ידי רופא, המתמחה בבדיקת שד ידנית, פעם בשנה. חשוב לנשים בגילאים 50 ומעלה לעבור בדיקת ממוגרפיה הניתנת ללא תשלום, פעם בשנתיים כחלק מהתוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד. לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון, להן אם או אחות שחלו בסרטן, הבדיקה מומלצת מגיל 40 פעם בשנה, ולעיתים מוקדם יותר, על פי המלצות הרופא. בדיקת MRI של השד מומלצת לסריקה תקופתית בנשים שזוהו כנשאיות של מוטציות בגנים BRCA2, BRCA1. כל הבדיקות כלולות בסל הבריאות.

 

 

צילום: יונתן לוי