ויטמין D מיוצר בגוף לאחר חשיפה לקרני UVB או נספג מהמזון. על פי השערות הוא עשוי לסייע למניעת התחלואה בסרטן השד. במחקר שנערך בצרפת בין השנים 1994- 2007, ביקשו החוקרים לבדוק האם לצריכת אלכוהול ולהשמנת יתר יש השפעה מעכבת על פעולתו של ויטמין D בהקטנת הסיכון לחלות בסרטן השד. המחקר כלל מעל 13,000 נבדקות, לרבות 7,876 נשים בגילאים 35-65. לכל אחת מתוך 233 הנשים החולות בסרטן השד שהשתתפו במחקר, הותאמו 2 נשים שאינן חולות בסרטן השד כקבוצת ביקורת. המשתתפות מילאו שאלונים לגבי מצב סוציו-דמוגרפי, הרגלי עישון, פעילות גופנית, שימוש בתרופות ומצב בריאותי. כמו כן הן עברו מבדקים גופניים על ידי אחיות ורופאים ונתנו דגימת דם לאחר 12 שעות צום. הנבדקות מילאו יומן תזונה בן 24 שעות וגיל המנופאוזה ( גיל המעבר) תועד על ידי שאלוני מעקב. החוקרים בדקו ארבעה רכיבים בפלסמה, מהממצאים לא נמצא קשר בין ריכוז ה-25(OH)D בפלסמה לבין הסיכון לחלות בסרטן השד, אך המתאם בין השניים השתנה עקב הרגלי צריכת אלכוהול ו-BMI: ריכוז גבוה של ויטמין D מקטין את הסיכון של נשים בעלות BMI נמוך מהחציון (22.4), לחלות בסרטן השד. נשים עם BMI שווה או גבוה מהחציון, אשר ריכוז ויטמין D בגופן היה גבוה, היו בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד. הירידה בסיכון לחלות בסרטן שד שנצפתה אצל נשים עם BMI קטן מהחציון, יכולה להיות מוסברת על ידי חלק מהתכונות של ויטמין D כפי שעלו במחקרים , כמו: רגולציה של מחזוריות התא, רגולציה של האסטרוגן החופשי או מעורבות בתהליכים אנטי-דלקתיים. בהקשר של צריכת אלכוהול, ריכוז של 10 ננוגרם למיליליטר ויטמין D בפלסמה עמד בקשר ישיר עם סיכון נמוך יותר לחלות בסרטן שד אצל נשים שצריכת האלכוהול שלהן הייתה שווה או נמוכה מהממוצע - 7.1 גרם ליום. יתכן וצריכת אלכוהול גבוהה מעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד בגלל שהיא גורמת לעליה באסטרוגן החופשי או ברדיקלים החופשיים (עקה חימצונית). לסיכום נמצא, כי עודף משקל מקטין את ההשפעה המעכבת של ויטמין D על הסיכון לחלות בסרטן השד. ובנוסף נמצא, כי גם לצריכת אלכוהול גבוהה הייתה השפעה מעכבת על ויטמין D כמוריד סיכון לחלות בסרטן השד.
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן שד >>