חוקרים מארגוני מחקר שונים במקסיקו ומהסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי (IARC) ביקשו לבדוק את הקשר בין דפוסי אכילה לבין ריכוז הורמונים (אסטרדיול וטסטוסטרון) חופשיים בדם. מחקרים כבר הראו זה מכבר כי ריכוז גבוה של הורמונים אלו מעלה את הסיכון לסרטן השד בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר השתתפו 305 נשים ממקסיקו בגיל המעבר, בגיל ממוצע 56. אשר מילאו שאלון בנוגע להרגלי תזונה, פעילות גופנית ומצב בריאותי, וכן נתונים לגבי משקל, גובה וכד'. בהתאם למענה על השאלונים, כל המשתתפות סווגו לארבע קבוצות של דפוסי אכילה: דפוס אכילה מערבי-תזונה עשירה בביצים, בשר אדום ובשר מעובד, דפוס אכילה של פירות ודגנים- תזונה עשירה ומגוונת של פירות וירקות , דפוס אכילה שמרני- תזונה עשירה בדגנים וסיבים תזונתיים, ודלה בשומן מן החי, חומרים משמרים ופחמימות, ודפוס אכילה מסורתי- מזונות ייחודיים למקסיקו. בנוסף לכך, כל המשתתפות נתנו בדיקות דם על מנת למדוד ריכוזים של אסטרדיול וטסטוסטרון בדם.עיבודים סטטיסטיים נערכו על מנת להעריך את הקשר בין דפוסי האכילה השונים וריכוז ההורמונים בדם. על פי הממצאים, נמצא קשר מובהק בין רמות של דפוס האכילה המערבי לעלייה בריכוז ההורמונים בדם: כל תוספת של מנת ביצה או מנה ממוצעת של בשר בשבוע העלתה את ריכוז ההורמונים ב-16%, כל תוספת של מנת ביצה לשבוע העלתה את ריכוז ההורמונים ב-31%. עוד תוספת של מנת בשר ממוצעת אחת לשבוע, העלתה את ריכוז ההורמונים ב-65%. ממצאים אחרים מהמחקר מראים את השפעה החיובית של הפעילות הגופנית על ריכוז ההורמונים: ריכוז ההורמונים היה גבוה ב-35% בקרב נשים שלא ביצעו פעילות גופנית, או ביצעו פעילות גופנית של עד 3 שעות בשבוע, זאת לעומת נשים שביצעו פעילות גופנית בין 3.5 עד 14 שעות בשבוע. כמו כן, בקרב נשים אשר צרכו גרם אחד של אלכוהול או יותר ליום נצפתה עלייה של 32% בריכוז הורמון הטסטוסטרון, זאת לעומת נשים שלא צרכו אלכוהול כלל. לסיכום, החוקרים מדגישים את החשיבות של ממצאים אילו במניעה של סרטן השד, וממליצים לדבוק בתזונה בריאה, הימנעות מאלכוהול, ובאימוץ אורח חיים בריא.
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן שד >>