לתרומה
חפש
סרטן השד
סרטן השד - מידע כללי

סרטן שד גרורתי

עוד בנושא


מבוא

סרטן שד גרורתי

תסמיני המחלה

בדיקות לצורך אבחון

הטיפול במחלה

טיפול הורמונלי

טיפול כימי (כימותרפיה)

טיפולים מכווננים (ממוקדי מטרה)

טיפול כירורגי (ניתוח)

טיפול קרינתי (רדיותרפיה)

טיפולים נוספים

מחקרים קליניים

לחיות עם סרטן שד גרורתי

התמודדות רגשית

מערך התמיכה, המידע והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן לנשים המתמודדות עם סרטן שד





מבוא

המידע המובא בהמשך נועד לסייע לחולות עם סרטן שד גרורתי בהתמודדות המורכבת העומדת בפניהן. כאשר מדובר בסרטן שד גרורתי, הכוונה היא כי קיימת הישנות סיסטמית (באיברים מחוץ לשד ובלוטות הסמוכות לשד), של מחלת סרטן שד קודמת, או שמדובר בסרטן שד שאובחן במצב גרורתי. המונח 'סרטן שד גרורתי' נשמע מפחיד ומאיים, אך בדף מידע זה ננסה להבהיר במה מדובר, כיצד מתנהל הטיפול במחלה, כיצד תוכלי לבחור את הטיפול המתאים לך והיכן תוכלי למצוא תמיכה נפשית שתסייע לך להתמודד עם המצב. אנו חיים בעולם שבו קיים שפע של מידע - באינטרנט, באמצעי התקשורת, דרך חברים ומשפחה ועוד החיסרון הוא שאנו חשופים לכמות מידע עצומה, ולעתים קשה לנו להתמצא בה ולהחליט מה חשוב ומה לא. 

דף מידע זה נועד לרכז את המידע העדכני ביותר בנושא זה, ולהעניק כלים שיאפשרו לך לקחת חלק פעיל בתהליך הטיפול.

חשוב לציין כי מחקרים העוסקים בטיפול בסרטן מתקיימים כל העת, וטיפולים חדשים ויעילים יותר נמצאים בפיתוח. מומלץ להתעדכן בנושא זה באתר האינטרנט של האגודה, במרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721608 או בדוא"ל: info@cancer.org.il


אבחנה של סרטן שד גרורתי משנה את מהלך החיים, וניהול המחלה הופך להיות חלק מחיי היומיום. התקדמות המחקר והטיפול מאפשרים כיום לנשים רבות לחיות שנים רבות יותר ובאיכות חיים טובה. המחלה שונה מאישה לאישה, וההתנסות שלך בתהליך ההתמודדות תהיה ייחודית לך.


הימצאות גרורות הופכת לעתים את מחלת הסרטן למעין מחלה כרונית. לתהליך זה, המלווה בתחושת חוסר ביטחון, קיימת השפעה בלתי נמנעת על החיים, המאלצת חולות בסרטן שד גרורתי להתמודד עם מצב מתמשך של חוסר ודאות.


אנשים המתמודדים עם אבחנה מאיימת חשים לעתים קרובות כעס, אובדן, מבוכה, בלבול ופחד. אין רגשות "נכונים" או "לא נכונים". הרגשות שלך הם ביטוי של המצב, האישיות הייחודית שלך ודפוסי ההתמודדות שלך. רגשות אלו עשויים להשתנות במהלך ההתמודדות עם המחלה והאתגרים שהיא מציבה לאורך הדרך.כבר בתהליך האבחון, שבו את עוברת בדיקות שונות, קשה להתמודד עם ההלם שגורמים המילה "גרורה" או צירוף המילים "סרטן שד גרורתי". חשוב לבחון את האפשרויות השונות ולהחליט מהו הטיפול המתאים לך, וכן לקבל מידע על תופעות הלוואי העלולות לפגוע בתפקוד היומיומי שלך. הטיפולים המוצעים נשמעים מורכבים וכרוכים בתופעות לוואי, אך רבים מהם מאפשרים שליטה טובה במחלה. חשוב גם לדעת כי טיפולים חדשים מתווספים כל הזמן. לעתים "לא ניתן לסלק לחלוטין את החושך, אך ניתן להגביר את האור".


כשמדובר בהישנות של מחלה שאובחנה בעבר, חשוב לדעת כי גם מי שקיבלה את הטיפול הטוב ביותר עלולה להיות בין כ-20% מהנשים שמחלת הסרטן חוזרת אצלן. אין זו אשמתך או אשמת הצוות שטיפל בך.


הבדיקות בתהליך המעקב עשויות לגלות את הגרורות מוקדם יותר, אך המחקר מראה שאבחון מוקדם של הגרורות אינו משפיע בהכרח על תוצאות הטיפול.

יש המבקשות לדעת מהם הסיכויים הסטטיסטיים שלהן, אך צריך לזכור כי נתונים סטטיסטיים אינם מתאימים למצב הספציפי שלך. את בהחלט יכולה ללמוד מניסיונן של נשים אחרות, זה מועיל וחשוב, אבל זכרי שכל אדם הוא שונה. ההתנסות שלך שונה מזו של אחרות. 


אל תהססי לפנות לצוות הרפואי והפסיכו-סוציאלי לקבלת תמיכה וסיוע, ולהיעזר באחות מתאמת הטיפול בסרטן השד, שאת פעולותיה יזמה ואפשרה האגודה למלחמה בסרטן. אין סיבה לחשוש או להרגיש מבוכה בשל דאגותייך, וכדאי לשתף את הצוות המטפל בך בכל נושא שמטריד אותך או מצוקה שאת חשה, למשל שמירה על מיניות ואינטימיות, העשויות למלא תפקיד חיוני באיכות החיים בתקופה זו.

הידיעה כי חלית בסרטן שד עלולה לעורר חששות רבים, לכן אנחנו כאן בשבילך. לכל נושא - פני ל'יד להחלמה' בשיחת חינם בטל. 1-800-36-07-07 ו/או בלחיצה על הכפתור הוורוד באתר האגודה באינטרנט ו/או לפורום סרטן השד באתר האגודה, ו/או למרכז המידע בטלפון: 03-5721608 

סרטן שד





מהו סרטן?

מחלת סרטן היא אינה מחלה יחידה, אלא שם כולל ליותר מ-100 סוגים שונים של מחלות סרטן. ההתקדמות הרבה בחקר הסרטן ובטיפול בו הובילו לשיפור ניכר בהתמודדות עם מחלות הסרטן בכלל, ועם סרטן השד בפרט.


איברי הגוף ורקמותיו מורכבים מאבני בניין קטנות הקרויות תאים. סרטן הוא מחלה של תאים אלה. תאים בחלקים שונים של הגוף יכולים להיראות ולתפקד באופן שונה זה מזה, אבל רובם מתחדשים באותה צורה, כלומר, באמצעות חלוקה. בדרך כלל, חלוקת תאים זו מתרחשת באופן מסודר ומבוקר. אם התהליך יוצא משליטה מסיבה כלשהי, התאים ממשיכים להתחלק ללא בקרה, ונוצר גוש תאים הקרוי גידול. גידולים מסווגים לשני סוגים: שפירים, שאינם פולשים לרקמות אחרות, או ממאירים (סרטניים), העלולים להתפשט לרקמות מרוחקות. גידול סרטני קשור להתרבות לא תקינה של תאים, שהמערכת החיסונית של הגוף אינה מזהה אותם כתאים לא תקינים ולכן גם אינה משמידה אותם. 


סרטן השד הוא שמה של מחלה ממאירה, המתפתחת במרבית המקרים בתאי צינורות החלב של השד. כל סוגי סרטן השד מתחילים ברקמת השד בתהליך המתרחש בגלל מוטציה - שגיאה ב-DNA הגורמת לתאים להתחלק ללא הפסקה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בשם סרטן השד ובה מידע על סוגי סרטן השד השונים, וכן מילון מונחים באונקולוגיה, להבהרת מושגים בנושא מחלת הסרטן למידע וקבלת החוברות ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995 או לאתר של האגודה.





סרטן שד גרורתי

סרטן שד ראשוני מתחיל מגוש המאובחן בשד. לעתים תאי הסרטן ניתקים מהגידול הראשוני ומתפשטים לאיברים אחרים בגוף, דרך בלוטות הלימפה או מערכת הדם. אם התאים הסרטניים שהתנתקו יוצרים גידול חדש באיבר אחר, מדובר בסרטן משני או גרורתי.


סרטן שד שהתפשט לבלוטות לימפה סמוכות לשד אינו נחשב סרטן שד גרורתי.


גרורות עלולות להופיע בשלבים שונים של המחלה. תאים שהתנתקו מהגידול המקורי נצמדים לדופן כלי הדם כדי להתרבות וחודרים דרכם ופולשים לרקמה המקיפה אותם. הגרורות הסרטניות צריכות לפתח כלי דם חדשים שיזינו אותן ויאפשרו להן לגדול, ולכן במקרים רבים הן משתמשות בחלבונים המעודדים גדילה (גורמי גדילה) הנמצאים ברקמה הבריאה שאליה הן פלשו.


האם סרטן שד גרורתי הוא מחלה כרונית?

הטיפולים הרפואיים הקיימים כיום מסוגלים לעכב את צמיחתן של גרורות סרטניות ולעכב את התפשטותן בגוף, אך עדיין במרבית המקרים קשה לדבר על ריפוי במלוא מובן המילה.מדובר בהתמודדות מתמשכת. סרטן שד גרורתי דומה למחלה כרונית בכך שהחולים בו זקוקים לטיפול מתמשך, ושהטיפולים הרפואיים השונים מאפשרים לשלוט בהתקדמות המחלה לפרק זמן מסוים, תוך שמירה על איכות חיים טובה ככל האפשר.



סרטן שד גרורתי


תסמיני המחלה

סרטן שד גרורתי הוא גידול סרטני שתאיו הם בעלי יכולת התפשטות לכל רקמה בגוף. העצמות הן המקום השכיח ביותר להימצאות גרורות, אך קיימים מקומות אחרים בהם עלולות להימצא גרורות, כגון בלוטות (קשריות) הלימפה, ריאות, כבד ומוח. סרטן השד יכול להתפשט גם לאיברים אחרים, אך זהו מצב נדיר.


סרטן שד הוא מונח כולל לתתי-סוגים רבים, עם מאפיינים ביולוגיים שונים. לסוגים שונים של סרטן שד נטייה להתפשט לאיברים ספציפיים. לדוגמה, סרטן שד טריפל נגטיב (ללא רגישות לטיפול הורמונלי או להרצפטין), וסרטן שד עם ביטוי יתר של HER2, נוטים יותר להתפשט למוח.


התסמינים (סימפטומים) של סרטן שד גרורתי משתנים בהתאם לאיבר שאליו התפשטה המחלה. מדובר בתסמינים שאינם חולפים, לדוגמה:

  • אם הסרטן התפשט לעצמות, ייתכן שתחושי כאב מטריד בעצמות שיקשה עלייך לתפקד ולישון.
  • אם הסרטן התפשט לריאות, אולי תחושי קוצר נשימה או שיעול שאינו משתפר.
  • אם הסרטן התפשט לכבד, את עלולה לחוש כאב בצד ימין של הבטן, עייפות, או תחושת חולי כללית. ייתכן גם שתסבלי מבחילות.
  • אם הסרטן התפשט למוח, ייתכן שתסבלי מכאבי ראש שאינם חולפים, בחילות והקאות או חולשה בפלג גוף עליון. 


נשים עלולות לחוש תסמינים כלליים כגון עייפות קשה, הרגשה כללית רעה ואובדן תיאבון. כל התסמינים האלו עלולים להיגרם גם מסיבות אחרות, אך חשוב לגשת לרופא ולדווח לו על הרגשתך.




תסמיני מחלה סרטן שד


בדיקות לצורך אבחון

אם קיים חשד לקיומו של סרטן גרורתי, יבוצעו בדיקות שונות כדי לבסס את החשד, על פי המלצות הרופאה האונקולוגית:

  • בדיקות דימות כגון CT, מיפוי עצמות או סריקת PET-CT.
  • בדיקת דם לאיתור חלבונים, אשר הימצאותם עלולה להעיד על קיומו של גידול סרטני (סמנים/מרקרים): 15-3 CA ואולי גם CA125, CEA.
  • סריקת MRI לאיתור נגעים בעצמות או במוח.


אם מדובר בחזרה של המחלה, חשוב שתראי לרופאה את התשובה הפתולוגית של האבחון הראשוני שלך. ב-20-15% מהמקרים מדובר בסוג גידול שונה. לכן מקובל לקחת דגימת תאים מהגרורה לבדיקת מעבדה (ביופסיה), כדי שניתן יהיה לבדוק אותה ולהכיר את מאפייניה (אם היא רגישה להורמונים או לא, אם קיימת נוכחות יתר של HER2 וכד'). תוצאות הבדיקות יאפשרו טיפול רפואי מותאם במדויק לגידול הספציפי שאובחן.


חשוב לשמור עותקים של בדיקות, תשובות המעבדה וצילומי הדימות, כדי שתוכלי להיעזר בהם אם תחליטי לפנות לקבלת חוות דעת נוספת. שמרי את כל המסמכים הנוגעים למחלתך בקלסר מסודר.


חשוב לדעת ולזכור:

  • אין סיבה לפחד ולשאול שאלות, כמו גם לבקש חוות דעת רפואית נוספת. זוהי זכותך!
  • כדאי לבוא עם בן משפחה או אדם קרוב, וכן לכתוב את שאלותייך מראש. מומלץ לכתוב גם את התשובות.
  • עלייך לוודא כי ברורים ומובנים לך היתרונות שבטיפול ו/או בבדיקות המומלצות לך, כמו גם תופעות הלוואי או הסיכונים שעלולים לנבוע מהם.
  • זכותך לקבל מידע על דרכים להקלת תופעות הלוואי כתוצאה מהטיפול או כתוצאה מתופעות הנובעות מהמחלה, כגון דרכי הטיפול בכאב, בבחילות ובהקאות.
  • חשוב לקבוע פגישה עם הרופאה כדי לקבל את המידע, ולרשום את השאלות המטרידות אותך לפי סדר חשיבות יורד, כך שבכל מקרה השאלות החשובות תישאלנה, והשאר תועברנה למפגש הבא.

לרשותך עומדים:

- מוקד 'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן, המספק מידע אמין ומקצועי לגבי כל הקשור למחלת הסרטן - טל. 1-800-599-995.
- מוקד 'טלתמיכה'® לקבלת תמיכה נפשית ראשונית מאנשי מקצוע, טל.1-800-36-07-07.
- מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מחובר למאגרי מידע בינלאומיים ונותן מידע עדכני ואמין, טל. 03-5721608 או info@cancer.org.il
 
- אתר האינטרנט של האגודה מכיל מידע נרחב אודות מחלות הסרטן, דרכי הטיפול והשיקום ועוד. לרשותך באתר 20 פורומים  מקצועיים שמנוהלים ע"י מיטב הרופאים המומחים.


שאלות לרופאה האונקולוגית:

  • לאן בגוף התפשטה המחלה?
  • מהו סוג ותת-סוג הסרטן?
  • אילו בדיקות עליי לעבור וכל כמה זמן? מדוע עלי לעבור בדיקות מסוגים שונים? האם יש סיכון בביצוע בדיקות אלו?
  • אם הוחלט על טיפול - מהי מטרתו ומה הוא כולל?
  • אם מוצעים מספר טיפולים - עד מתי עליי לקבל החלטה על הטיפול?
  • מהו משך הטיפול?
  • האם הטיפול צפוי לעצור את התפשטות/התפתחות המחלה? האם הטיפול משנה את סיכויי ההחלמה?
  • האם בוצעו או יבוצעו בדיקות של הגידול הסרטני להתאמה של טיפול מכוונן?
  • מהם היתרונות והחסרונות של הטיפול המוצע?
  • אילו תרופות יינתנו במהלך הטיפול?
  • מהן תופעות הלוואי הצפויות מהטיפול, וכיצד ניתן להתמודד עמן?
  • האם צפויים כאבים כתוצאה מהטיפול? כיצד ניתן להתמודד עם הכאבים?
  • האם הטיפול ישפיע על אורח החיים שלי? אם כן, כיצד? האם אוכל להמשיך לעבוד, להתעמל, וכו'?
  • האם הטיפול ישפיע על חיי המין? אם כן, לכמה זמן, והאם ניתן למנוע או לטפל בתופעות הלוואי?
  • האם ייתכן שיהיה צריך להפסיק את הטיפול? מי ייעץ לי על כך?
  • האם מומלץ בירור או מעקב אחר בנותיי (אם יש)?
  • האם קיים מחקר קליני שיכול להציע לי פתרון טוב יותר מהטיפולים המקובלים?
  • האם מתאים לי טיפול הורמונלי? אם לא, מדוע?
  • כיצד ניתן לבדוק אם הטיפול יעיל? מה קורה אם הוא אינו משפיע?
  • כיצד ועם מי ניתן ליצור קשר במקרה חירום?



טיפול במחלה סרטן שד גרורתי




הטיפול במחלה

מטרות הטיפול בסרטן שד גרורתי הן לשלוט במחלה, להקל את התסמינים ולעזור לך לחיות זמן רב יותר ובאיכות חיים טובה. טיפולים שונים יכולים לשלוט במחלה לאורך זמן, לעתים למשך שנים רבות.


הטיפול במחלה גרורתית כולל טיפול הורמונלי, טיפול כימי (כימותרפיה), טיפולים מכווננים (ממוקדי מטרה), טיפול בקרינה, טיפול תומך עצם ולפעמים ניתוח. טיפולים אלו ניתנים בנפרד, במשולב או בזה אחר זה, בהתאם למאפייני הגידול, לטיפולים קודמים שניתנו לך ולמצבך הבריאותי. ההחלטה על אסטרטגיית הטיפול תתקבל לאחר התייעצות משותפת של צוות רפואי רב-תחומי, ובהתחשבות בדעתך, כמובן.


אם בשלב מסוים תחליטי שלא להמשיך בטיפול, עדיין יש דברים רבים שניתן לעשות למענך כדי לשלוט בתסמיני המחלה ולהעניק לך תמיכה. ייתכן שתופני למומחים שונים כדי שיסייעו באיזון התסמינים - לפני הטיפול או לאחריו.




טיפול הורמונלי

טיפול זה הוא הבחירה המועדפת למטופלות שהגידול הסרטני אצלן רגיש להורמונים אסטרוגן או פרוגסטרון, ומחלתן הגרורתית אינה גורמת לתסמינים משמעותיים.


ההורמון אסטרוגן יכול לעודד את התרבות תאי סרטן השד, ולכן טיפולים הורמונליים מיועדים להפחית את כמות האסטרוגן בגוף או לחסום את פעילותו. סוג הטיפול ההורמונלי שיינתן לך תלוי אם את בגיל הפריון או אחרי גיל המעבר. אם תרופה אחת לא תשפיע או תפסיק להשפיע, הרופא המטפל יירשום עבורך תרופה אחרת.


כמו כן, ניתן להפחית את רמות האסטרוגן באמצעות ניתוח להסרת השחלות, ולעתים רחוקות גם על ידי טיפולי קרינה לשחלות. טיפולים אלו גורמים לאי-פריון ולהקדמת תופעות גיל המעבר. הצוות הרפואי יוכל לתת לך מידע נוסף ותמיכה בנושא.


מטופלות בגיל הפוריות

כאשר סרטן שד גרורתי מאובחן באישה בגיל הפוריות, והגידול רגיש להורמונים, מקובל ברוב המקרים להפסיק את פעילות השחלות באמצעות כריתתן או על ידי מתן טיפול הורמונלי החוסם את ייצור האסטרוגן בשחלות. צעדים אלו גורמים להפסקת הווסת באופן מיידי, ועלולים לגרום להופעת תסמיני גיל המעבר.


אם לא מבוצע דיכוי שחלתי, יינתן טיפול בטמוקסיפן - Tamoxifen (טמוקסיפן טבע® - ®Tamoxifen Teva)* - תרופה התופסת את מקומו של האסטרוגן בקולטנים להורמון הנמצאים בתא הסרטני, ובכך מונעת את צמיחתו של הגידול הסרטני בשד ובגרורות. פעולתה של התרופה משתנה בהתאם לרקמות הגוף השונות: בתאים הסרטניים בשד היא פועלת כנוגד-אסטרוגן, אך על תאים תקינים היא פועלת בדומה לאסטרוגן: מסייעת במניעת דלדול עצם (אוסטיאופורוזיס), מעודדת הפרשה קבועה ולחות בנרתיק, ושומרת על תפקוד הלב.


תופעות לוואי אפשריות של טמוקסיפן הן בעיקר גלי חום, שינויים במצב הרוח ועלייה במשקל. הפעילות המדמה אסטרוגן מעלה מעט את הסיכון לפקקת ורידים (קרישי דם), ועלולה לגרום להתעבות רירית הרחם (אנדומטריום) ולעתים לסרטן רירית הרחם. מחקרים מראים שכאשר מתבצע דיכוי שחלתי יחד עם טמוקסיפן - הטיפול יעיל יותר.


מטופלות לאחר גיל המעבר

לאחר גיל המעבר השחלות אינן מייצרות עוד אסטרוגן, אולם ההורמון ממשיך להיות מיוצר על ידי רקמות השומן בגוף. הטיפול בטמוקסיפן עשוי להתאים גם למטופלות שעברו את גיל המעבר, אולם בדרך כלל ייעשה שימוש בתרופות ממשפחת מעכבי ארומטאז: אנאסטרוזול - Anastrozole (ארימידקס® - ®Arimidex)*, לטרוזול - Letrozole (פמרה® - ®Femara)*, אקסמסטאן - exemestane (ארומזין® -®Aromasin)*.

לאגודה למלחמה בסרטן דפי מידע מפורטים על התרופות השונות. לקבלת דפי המידע ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995 או לאתר האינטרנט של האגודה.


ארומטאז הוא אנזים המאפשר את הפיכת האנדרוגנים (קבוצת הורמונים זכריים) לאסטרוגנים. אצל נשים שעברו את גיל המעבר, אנדרוגנים מיוצרים על ידי בלוטות יותרת הכליה והשחלות. מעכבי ארומטאז מונעים את הפיכת האנדרוגנים לאסטרוגנים בסרטן ראשוני ובגרורות. תופעות הלוואי השכיחות ביותר של תרופות אלו הן כאבי מפרקים ושרירים. קיים גם סיכון משמעותי לדלדול עצם (אוסטיאופורוזיס) ולשברים. חלק מהמטופלות סובלות לעתים משלשולים, מיובש בנרתיק ומירידה בחשק המיני. 


פולבסטרנט - Fulvestrant (פסלודקס® -®Faslodex)* היא נוגד-אסטרוגן טהור. בניגוד לטמוקסיפן, תרופה זו אינה פועלת כמו האסטרוגן על העצמות ועל הרחם. בתרופה זו משתמשים כאשר תרופת הטמוקסיפן אינה יכולה עוד לעכב את התפתחות הגידול הסרטני ומאבדת את יעילותה. פולבסטרנט ניתנת פעם בחודש בזריקה לשריר. 


טיפולים הורמונליים ניתנים בדרך כלל בזה אחר זה. טיפול הורמונלי פעיל עלול להיעשות בלתי יעיל לאחר זמן מה, ואז יהיה צורך להחליף את התרופה באחרת. לעתים נותנים סדרה של טיפולים הורמונליים לפני שפונים לטיפול כימי. טיפול הורמונלי יכול להינתן גם כטיפול תחזוקה (השולט על התקדמות המחלה), לאחר טיפול כימי, או לסירוגין בין טיפולים כימיים אם יש צורך בכך. כיום נבדקים שילובים חדשים, בייחוד עם טיפולים מכווננים, העשויים להועיל במצב של מחלה מתקדמת. 


כיום מקובל לשלב את הטיפול ההורמונלי עם טיפול מכוונן (ממוקד מטרה) הכולל תרופות המעכבות אנזימים האחראיים על חלוקת התא. טיפול זה מאריך את משך זמן ההשפעה של הטיפול ההורמונלי, ומשפר את הסיכוי לתגובה לטיפול. פירוט על הטיפול המכוונן ניתן בהמשך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה ייעוץ בנושאי דימוי גוף, מיניות ופוריות, ללא תשלום וללא צורך בהפניה, לחולות סרטן ובני/בנות זוגן על ידי מטפלת במיניות. למידע נוסף ולקביעת תור ניתן לפנות בטל. 03-5721643 או בדוא"ל:.miniut@cancer.org.il


שאלות לנשים בגיל הפוריות המקבלות טיפול הורמונלי:

  • כמה זמן יימשך הטיפול?
  • כיצד אוכל להתמודד עם תסמיני גיל המעבר?
  • האם שימוש בתחליפי הורמונים אפשרי עבורי או מסכן את מצבי הבריאותי?
  • האם ניתן לשמר פוריות?




סרטן שד גרורתי טיפול הורמונלי


טיפול כימי (כימותרפיה)

מטרת הטיפול הכימי היא השמדת התאים הסרטניים. הטיפול הכימי ניתן כתרופה יחידה או כשילוב של מספר תרופות שונות, בהתאם למצבה הכללי של המטופלת, לסוג הגידול הסרטני שאובחן אצלה ולסיכויי התגובה לטיפול. נכון להיום קיימים כמה משטרי טיפול (פרוטוקולים טיפוליים) לסרטן שד גרורתי.


תוצאות אפשריות לטיפול הכימי:

  • הגרורות נעלמות לחלוטין: במקרה זה ניתן לומר שהגידול הסרטני מגיב לטיפול (תגובה מלאה).
  • צמצום היקף הגרורות: במקרה כזה מדובר על תגובה חלקית.
  • מצב הגרורות נשאר יציב: הטיפול הכימי עוצר את צמיחת הגידול הסרטני (מעכב את התפתחותו) אך אינו מצליח להקטין את ממדי הגרורות.
  • החמרה במצב הגרורות: הטיפול הכימי אינו יעיל. 

 

כאמור, ישנן תרופות כימיות שונות ושילובים רבים שלהן. התרופות המקובלות ביותר לטיפול במחלה גרורתית הן טקסנים, כגון: פקליטקסל - Paclitaxel (פקליטקסל טבע® - ®Paclitaxel Teva)*, דוסטקסל - ®Docetaxel (טקסוטר® - ®Taxotere)*. או אנתרציקלינים, כגון: אפירוביצין - Epirubicin (אפירוביצין אינובמד®- ®Epirubicin Inovamed)*, דוקסורוביצין ליפוזומלי - Doxorubicin, Lyposomal (קייליקס® - ®Caelyx)*, וינורלבין - Vinorelbine (נבלבין®-®Navelbine)*, גמציטאבין - Gemcitabine (גמזר® - ®Gemzer)*, קפציטבין - Capecitabine (קסלודה® - ®Xeloda)*, אריבולין מסילאט - Eribulin Mesylate (הלאבן® - ®Halaven)*.


בחלק מהתרופות הכימיות ניתן להשתמש בשילוב עם טיפולים מכווננים (ממוקדי מטרה). כשהפרוטוקול יעיל, הטיפול יימשך כל עוד הוא אפשרי. הפרוטוקול ישתנה רק במקרים שבהם יעילותו פחתה, כאשר יש התקדמות במחלה או כאשר הטיפול רעיל מדי למטופלת.


דרכי מתן הטיפול: תוך-ורידי או פומי

רוב התרופות הכימיות ניתנות בעירוי לווריד, אך חלק מהן ניתנות דרך הפה. לעתים יותקן למטופלת צנתר ורידי מרכזי הנקרא פורט (לרוב בהרדמה מקומית), המסייע במתן התרופות לתקופה ארוכה. קצב מתן התרופה ייקבע בהתאם לפרוטוקול שעליו יחליט הצוות הרפואי. חשוב לציין שלתרופות הכימיות נלוות תופעות לוואי בדרגות חומרה שונות, וישנם אמצעים וטיפולים יעילים המסייעים בהתמודדות איתן.


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.


תופעות לוואי של הטיפול הכימי

התרופות הכימיות תוקפות את התאים הסרטניים, אך במקביל הן תוקפות גם את התאים בגוף שמתחלקים במהירות. רקמה בריאה מתקנת את עצמה באופן עצמאי לאחר שנפגעה, בעוד שהרקמה הסרטנית מאבדת את היכולת הזאת. תופעות הלוואי עלולות לכלול:

  • שיבוש המחזור החודשי - הפסקת הווסת אצל נשים צעירות ו/או הקדמת תופעות גיל המעבר.
  • בחילות והקאות - כיום ישנו טיפול תרופתי יעיל ביותר למניעה ולהקלה של תופעות אלו. לרוב בחילות מופיעות ימים אחדים לאחר הטיפול.

    לאגודה למלחמה בסרטן חוברת 'בחילות והקאות הנלוות לטיפול כימי וקרינתי' המכילה מידע ועצות יעילות להתמודדות עם תופעות אלו. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.   


  • פצעים וכיבים בפה - ניתן להתמודד עם התופעה באמצעות שמירה על היגיינת הפה ושטיפות פה מיוחדות.
  • שלשולים ועצירות - חלק מהתרופות המיועדות לטיפול בבחילות ובהקאות עלולות לגרום לתופעות אלו, עמן ניתן להתמודד על ידי שתייה מרובה ותזונה מותאמת.
  • נשירה חלקית או מלאה של שיער הראש, שיער הערווה, הריסים והגבות - ניתן להיערך מראש ולהיעזר בפאה או בכיסוי ראש אחר. אפשר להיעזר בחוברת ובשירותי הפרויקט "להיראות טוב - להרגיש טוב יותר" של האגודה למלחמה בסרטן במרכזים רפואיים ובקהילה ברחבי הארץ.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת 'התמודדות עם נשירת שיער'. לקבלתה ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר של האגודה.

  • תשישות ועייפות - תופעה שכיחה בתקופת הטיפולים. תופעה זו נגרמת, בדרך כלל, בעקבות ירידה חדה במספר כדוריות הדם האדומות והתפתחות אנמיה (חסר דם). לעתים, כדי לסייע בהתאוששות ובשיפור ההרגשה, תינתן זריקה תת-עורית של אריתרופויאטן - Erythropoietin (אפרקס® - ®Eprex)*  - הורמון המסייע בחידוש וייצור כדוריות הדם האדומות. נמצא כי פעילות גופנית מסייעת בהפחתת תחושת התשישות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה בכל המרכזים הרפואיים את התוכנית 'צעדים לאיכות חיים'. בחוברת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', תוכלי למצוא מידע ועצות יעילות להתמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.

  • ירידה בעמידות הגוף לזיהומים - הטיפולים הכימיים מפחיתים לעיתים את מספר כדוריות הדם הלבנות, המסייעות למערכת החיסונית בהגנה על הגוף מפני זיהומים. כאשר מדובר בירידה חדה במיוחד, ייתכן שתינתן למטופלת זריקה תת-עורית של גורם גדילה (G-CSF), המעודד את ייצור כדוריות הדם הלבנות במח העצם. לפני טיפול כימי תבוצע בדיקת דם כדי לודא שלא חל שינוי כלשהו בספירת תאי הדם. ירידה חדה במספר כדוריות הדם הלבנות נקראת 'נויטרופניה'.

    • ישנן תרופות העלולות לגרום לתופעות לוואי ייחודיות, כגון:
      - פגיעה בציפורניים.
      - בצקת (נפיחות) בכפות הידיים ובכפות הרגליים.
      - פריחה בעור.
      - תגובה אלרגית.
      - נזק עצבי - תחושות דקירה כמו של סיכות ומחטים (נמלול) ו/או אובדן רגישות בכפות הידיים והרגליים.
      - תסמונת כפות הידיים והרגליים (אדמומיות על כפות הידיים והרגליים, יובש בעור הגפיים, סדקים וכאב). במצבים אלו חובה להקפיד על טיפול בקרם לחות מתאים.
      - השפעה על תפקוד הלב - חלק מהתרופות הכימיות מצריכות מעקב קבוע אחר תפקוד הלב.


כפי שקיימות תופעות לוואי שונות בדרגות שונות - כל אישה צפויה להגיב אחרת לטיפול הניתן לה. הצוות הרפואי יתאים לכל מטופלת את הטיפול המיטבי עבורה.


שאלות לצוות הסיעודי במכון/מחלקה אונקולוגית, אם הוחלט על טיפול כימי:

  • מה הן הבדיקות לקראת הטיפול?
  • מה הן תופעות הלוואי הספציפיות המצופות מלקיחת תרופות שתקבלי, וכיצד ניתן להתמודד איתן
  • האם הטיפול ישפיע על חיי אישות? אם כן, לכמה זמן, והאם ניתן למנוע או לטפל בתופעות הלוואי?
  • על אילו תופעות לוואי יש לדווח מיד לצוות המטפל?
  • האם יש צורך לשנות את התזונה? בקשי הפנייה לדיאטנית במקום (ניתן לקבל גם חוברת מיוחדת על תזונה מתאימה לזמן הטיפול באמצעות ה'טלמידע' בטל. 1-800-599-995).
  • האם רצוי להגיע לטיפול עם מלווה?
  • לכמה זמן מתוכנן הטיפול? כמה טיפולים יינתנו?
  • איזה סוג מעקב יידרש ובאיזו תדירות?
  • האם ניתן לנהל אורח חיים רגיל בתקופה בה ניתנים הטיפולים הכימיים?
  • כיצד ועם מי ניתן ליצור קשר במקרה חירום?  



סרטן שד גרורתי טיפול כימי




טיפולים מכווננים (ממוקדי מטרה)

כיום ניתן לאפיין חלק מהגידולים הסרטניים בהתאם להימצאותה של מטרה ייחודית בתאי הגידול, שבאמצעותה ניתן לעכב או לעצור את התפתחות הגידול הסרטני. ככל שחקרהסרטן מתקדם - כך מספר הגידולים הסרטניים הנכללים בהגדרה זו גדל והולך.


נקודת המפנה בטיפולים החדשניים בסרטן השד הגיעה עם התרופות המכווננות (ממוקדות מטרה).המחקר הרפואי המתקדם הביא לאפיון מנגנונים מולקולריים רבים האחראים להתפתחות הגידולהסרטני. למנגנונים אלה פותחו תרופות חדישות וממוקדות המנטרלות את פעילותם. החלוקה לסוגיגידולים סרטניים בשד קשורה לאופי הגידול הספציפי שאובחן ולטיפולים המתאימים לו:

  • גידולים לומינליים - גידולים בעלי קולטנים חיוביים להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון (מתאימים לטיפול הורמונלי).

  • גידולים בעלי קולטנים חיוביים ל-HER2 - גידולים בעלי ביטוי יתר של חלבון הנקרא HER2.

  • גידולים מסוג טריפל נגטיב (Triple Negative - שלילי לשלושת הקולטנים) - גידולים שאינם מבטאים אף אחד מהקולטנים/חלבונים המוזכרים לעיל. נכון לכתיבת מידע זה, אושר לסל הבריאות בישראל טיפול אימונותרפי נגד הקולטן PD1 - התרופה פמברוליזומאב - Pembrolizumab (קיטרודה® - ®Keytruda)* לחולות בסרטן שד גרורתי מסוג טריפל נגטיב עם מאפיינים מסוימים, לאחר התקדמות המחלה אחרי קו טיפול אחד או יותר.


להלן רשימת תרופות הניתנות לרוב בשילוב עם טיפול כימי או לאחריו. יש נשים המקבלותתרופות אלו בשילוב עם טיפול הורמונלי:

 

  • טרסטוזומאב - Trastuzumab (הרצפטין® - ®Herceptin)* 
    הרצפטין הוא נוגדן לקולטן HER2 (חלבון המצוי בתא הסרטני). התרופה נקשרת לקולטן וכך מונעת את התפתחותו של הגידול הסרטני. לכ-20% מהחולות יש ביטוי יתר של HER2, ורק להן יתאים הטיפול בהרצפטין, הניתן יחד עם טיפול כימי. בדומה לתרופות אחרות, גם להרצפטין תופעות לוואי, בעיקר אלרגיות. בחלק קטן מאוד מהמקרים התרופה עלולה לפגוע בתפקוד הלב, ולפיכך מתבצע מעקב מתאים אחר החולות הנוטלות תרופה זו. הרצפטין רשום בסל הבריאות כטיפול משלים לסרטן שד מוקדם, וכן לטיפול בסרטן שד גרורתי.

  • פרטוזומאב - Pertuzumab (פרגיטה® -®Perjeta)*
    תרופה מסוג נוגדן חד-שבטי(monoclonal antibody), הפועלת באופן ממוקד נגד תאים סרטניים המאופיינים ברמות גבוהות של קולטן HER2. פרטוזומאב ניתן יחד עם הרצפטין וטיפול כימי ורשום בסל הבריאות כקו טיפול ראשון בסרטן שד גרורתי בעל ביטוי יתר של HER2.

  • טרסטוזומאב אמטנזין - TDM1-Trastuzumab Emtansine (קדסיילה® - ®Kadcyla)*שילוב של הרצפטין -DM1 (תרכובת כימית). ההרצפטין נצמד לתאים הסרטניים החיוביים ל-HER2 ומעכב את התפתחות הגידול הסרטני, ורק לאחר ספיגתו בתאים הסרטניים משתחררת התרכובת הכימית ישירות לתוכם ופוגעת בחומר התורשתי שלהם (DNA).

  • אוורולימוס - Everolimus - (אפיניטור® - ®Afinitor)*
    תרופה מקבוצת מעכבי האנזים mTOR (Mammalian Target of RapamycinH TOR - המעכבת את המסלול המאפשר את צמיחת התא הסרטני ובניית כלי הדם סביבו, ומונעת את התפשטותו. התרופה ניתנת בקווי טיפול מתקדמים, בשילוב התרופה ההורמונלית ארומזין, לחולות סרטן שד גרורתי שעברו את גיל המעבר, בעלות קולטנים חיוביים לאסטרוגן, ו/או לפרוגסטרון (+HR) ושליליים ל-HER2. התרופה נמצאת בסל הבריאות למטופלות עם סרטן שד גרורתי.

  • לפטיניב - Lapatinib (טייקרב® - ®Tykerb)*
    תרופה מכווננת הניתנת דרך הפה. מבוססת על עיכוב פעילות ייחודי של הקולטנים HER2, HER1, הנמצאים בגידולים סרטניים שונים, כולל סרטן השד. התרופה נקשרת לקולטן בתא הסרטני ומעכבת את התפתחותו. לפטיניב רשומה בסל הבריאות לטיפול בחולות סרטן שד גרורתי בקווי טיפול מתקדמים. ניתנת בשילוב עם קסלודה.

  • בווסיזומאב - Bevacizumab (אווסטין® - ®Avastin)*
    נוגדן חד-שבטי המכוון נגד החלבון הטבעי VEGF ומשפיע על התפתחות כלי הדם סביב התאים הסרטניים (תהליך הנקרא אנגיוגנזיס). חסימת החלבון מעכבת את התפתחות כלי הדם וכך הגידול הסרטני אינו מקבל את החומרים הדרושים לו כדי לצמוח. בנוסף, הפגיעה בכלי הדם מפריעה לגידול הסרטני לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים ועוצרת את התפשטות המחלה. קיימים חילוקי דעות לגבי מידת התועלת של שילוב אווסטין עם טיפול כימי אצל נשים עם סרטן שד גרורתי. התרופה רשומה בישראל אך אינה נמצאת בסל התרופות של משרד הבריאות לטיפול בסרטן השד.

  • פאלבוציקליב - Palbociclib (איבראנס® - ®Ibrance)*
    תרופה ממשפחת מעכבי החלבון 4/6 Cyclin-Dependent Kinase) CDK) הפועלת בשילוב עם התרופה לטרוזול ממשפחת מעכבי ארומטאז. היא ניטלת באופן פומי (בטבליות) ומכוונת לסרטן שד עם קולטנים חיוביים לאסטרוגן ושליליים ל-HER2. בסל הבריאות עבור מטופלות עם סרטן שד גרורתי וניתנת כקו טיפול ראשון או מתקדם בשילוב עם מעכב ארומטאז או פסלודקס.

  • ריבוציקליב - Ribociclib (קיסקלי® - ®Kisqali)*
    תרופה נוספת אשר שייכת למשפחת מעכבי החלבון 4/6 Cyclin-Dependent Kinase) CDK). התרופה אושרה בסל הבריאות עבור מטופלות עם סרטן שד גרורתי מסוג HER2 חיובי בהתוויות מסוימות.

  • אבמציקליב - Abemaciclib (ורזניו® - ®Verzenio)*
    גם תרופה זו שייכת למשפחת מעכבי החלבון 4/6 Cyclin-Dependent Kinase) CDK). התרופה אושרה בסל הבריאות עבור מטופלות עם סרטן שד גרורתי עם קולטנים חיוביים להורמונים ושליליים ל-HER2, כקו טיפול ראשון בשילוב עם מעכבי ארומטאז.

  • אולאפריב - Olaparib (לינפארזה® - ®Lynparza)*
    תרופה שאושרה על ידי ה-FDA כקו טיפול מתקדם עבור מטופלות עם סרטן שד גרורתי נשאיות מוטציה בגן BRCA . שייכת למשפחת מעכבי חלבון PARP המעורב בתהליכי הגדילה של תאי סרטן. התרופה רשומה בישראל לטיפול בסרטן שד גרורתי במטופלות עם מוטציה מסוג germline BRCA שלא מבטא HER2, ושטרם קיבלו טיפול כימותרפי למחלתן הגרורתית.

  • דנוסומאב - Denosumab (אקסגיבה® - ®XGEVA)*
    תרופה הניתנת במקביל לטיפול האונקולוגי, לטיפול בגרורות לעצמות, כדוגמת הטיפול בביספוספונטים (זומרה, ארדיה). נכון למועד כתיבת המידע המובא פה התרופה נמצאת בסל התרופות לנשים עם תפקוד כלייתי פגוע, שאינו מאפשר מתן ביספוספונטים.

  • תרופות במחקר - נכון למועד כתיבת מידע זה, והודות להתקדמות בחקר הסרטן ובפיתוחם של אמצעי טיפול יעילים וחדישים יותר, ישנן תרופות חדשות נוספות הנמצאות בתהליכי מחקר ורישום בעולם, בהן תרופות מכווננות (מקבוצת נוגדי 1-PDL) לגידולי סרטן שד שנמצאו שליליים לשלושת הסמנים (Triple Negative).


טיפולים מכווננים הם בדרך כלל רעילים פחות, מאחר שהם מכוונים לפעול באופן ממוקד על תאים סרטניים. עם זאת, ישנה מידת רעילות מסוימת מאחר שמטרותיהם עשויות להימצא גם בתאים תקינים, כגון קולטנים ל-HER2 הנמצאים גם בתאי שריר הלב, או קולטנים לאסטרוגן הנמצאים גם בתאי עצם ובמפרקים. למרות זאת, טיפולים מכוונני מטרה עשויים לשפר משמעותית את יכולת השליטה במחלה.


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.

לאגודה למלחמה בסרטן דפי מידע מפורטים על התרופות השונות. לקבלתם ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל. 1-800-599-995 או לאתר של האגודה.


שאלות לבירור בנושא טיפול מכוונן (ממוקד מטרה):

  • מה היתרון של טיפול מכוונן?
  • האם אני מתאימה לקבל טיפול מסוג זה? אם לא - מדוע?
  • מה ההבדל בין מגוון התרופות המוצעות בטיפול מכוונן?
  • האם צפויות להופיע תופעות לוואי עקב הטיפול?




סרטן שד טיפול מכוונן


טיפול כירורגי (ניתוח)

בדומה לטיפול בקרינה, ניתוח הוא ביסודו של דבר טיפול מקומי להסרת הגידול הסרטני. ניתוח יעיל במיוחד כאשר מדובר בגידול סרטני מוגבל למקום מסוים ו/או כאשר נמצאה גרורה בודדת. במקרה שאובחנו מספר גרורות, יבוצע לעתים ניתוח לטיפול בהן ולמניעת סיבוכים עתידיים של המחלה.


גם כאשר מדובר במחלה גרורתית, ניתן לבצע ניתוח להסרת הגידול הסרטני (כריתת גושאו כריתת שד), ובמקרה הצורך ניתן להסיר גידול סרטני אשר עלול לשלוח גרורות לאזוריםאחרים. ההחלטה על טיפולים אלה תתקבל תמיד על ידי צוות רפואי רב-תחומי, תוך התחשבותבדעתה של המטופלת. ניתן לבצע ניתוח גם במקרה של הישנות מחלה בדופן בית החזה,לעתים שנים אחדות לאחר כריתת השד. ניתן לבצע ניתוח גם כחלק מאסטרטגיה טיפוליתלצמצום היקף הגידול הסרטני בשילוב עם טיפול כימי, טיפול הורמונלי, ו/או טיפול מכוונן.


ניתוחים המסייעים בטיפול בגרורות בעצמות

  • במקרה של גרורות בעצמות הזרועות והרגליים, העלולות לגרום לשברים, לכאבים ולהגבלה בתנועה, כגון שבר בצוואר הירך, ייתכן שיוצע ניתוח לשמירה על העצמות לפני שמתרחש שבר (חיזוקן במסמר, בורג או שתל).

  • במקרה של גרורות אחדות בחוליות עמוד השדרה, שאינן מסכנות את מערכת העצבים אך גורמות לכאבים קשים, קיימת אפשרות של הזרקת "מלט" עצמות (ורטברופלסטיקה - שיטה המיועדת לטיפול בשברי דחיסה) המסייעת בשיקום וחיזוק חוליות פגועות.

  • במקרים של מחלת חוליות גרורתית, הדוחסת את מח העצם או את שורש העצב ועלולה לגרום לשיתוק, יבוצע ניתוח מיידי לשחרור מערכת העצבים ולייצוב חוט השדרה באמצעות זיז מתכתי בשילוב ורטברופלסטיקה, כאמור - שיטה המיועדת לטיפול בשברי דחיסה.


במקרים לעיל יינתן טיפול קרינתי לאחר ההליך (לפחות 10 ימים אחריו) במטרה להשמידתאים סרטניים שנותרו בגוף.


לפני ואחרי הניתוח - שאלות לכירורג/ית:

  • איזה סוג ניתוח מומלץ - כריתת גוש או כריתת שד? האם יוסרו בלוטות לימפה?
  • אם אזדקק לשחזור שד - מהן האפשרויות העומדות בפניי? מתי ניתן לבצעו?
  • האם תישמר רקמת גידול מהניתוח לביצוע בדיקות (גנטיות ומולקולריות) כעת ובעתיד? לכמה זמן היא תישמר? כיצד ניתן יהיה לקבלה בעתיד?
  • האם צפויות מגבלות בתפקוד כתוצאה מהניתוח? אם כן, מהן, ומה משך הזמן הצפוי? האם יש צורך להימנע מפעילות ספציפית מיד לאחר הניתוח ובכלל? מהם הסיבוכים האפשריים וכיצד ניתן להתגבר עליהם?
  • האם ישארו בגוף מנקזי נוזלים של הלימפה לאחר הניתוח, ואם כן, לאיזה פרק זמן?
  • האם יש לצפות לשינוי בתפקוד או בתחושה באצבעות הידיים, בטווח הקצר מיד לאחר הניתוח ולאחר מכן?
  • אילו תופעות לוואי מצריכות דיווח מיידי לצוות המטפל?
  • מה משך האשפוז הצפוי?
  • כיצד יש לטפל בצלקת?
  • האם יש צורך לקבל טיפול פיזיותרפי או לבצע תרגילים כלשהם? אם כן, מתי להתחיל ומה הם התרגילים הנדרשים?
  • האם ייערך מעקב גם על ידי הכירורג/ית, ובאיזו תדירות?
  • מתי ניתן לחזור לתפקוד מלא?
  • מתי אקבל הפניה למעקב במכון האונקולוגי? 
    זכרי! במקרה של אבחון סרטן בשד, חשוב מאוד שאונקולוג יהיה חלק מהצוות המייעץ, גם אם אין צורך בטיפול אונקולוגי כלשהו.
  • כיצד ניתן ליצור קשר עם שירות "יד להחלמה" של האגודה למלחמה בסרטן, כדי שמתנדבת שעברה ניתוח דומה תבוא אליי כבר בזמן האשפוז?




לפני ואחרי ניתוח סרטן שד


טיפול קרינתי (רדיותרפיה)

טיפול קרינתי הוא טיפול מקומי הפועל ישירות על הגרורות הסרטניות. הוא ניתן כדילהילחם בגידול הסרטני, להקל את הכאבים ולשפר את איכות החיים של האישה. טיפולבקרינה משמיד בהדרגה את התאים הסרטניים, תוך שמירה ככל הניתן על הרקמה הבריאההסמוכה לגידול הסרטני.


הטיפול הקרינתי לסרטן שד גרורתי ניתן כסדרה של טיפולים קצרים. ייתכן שתצטרכי רקטיפול אחד, או כמה טיפולים בודדים בלבד. כל טיפול נמשך כמה דקות, ונעשה בדרך כללבאופן אמבולטורי (במרפאות חוץ), ורק לעתים רחוקות במסגרת אשפוז בבית החולים.


מטרות הטיפול:

  • הקלת כאבים - לאחר טיפולים בקרינה צפויה הקלה מהירה וממושכת, שיפור בניידות ואיכות חיים טובה יותר, אם כי לעתים עלולים להופיע כאבים לאחר הטיפולים הראשונים. מספר הטיפולים ומינוני הקרינה ייקבעו על פי עוצמת הכאב, השפעתו התפקודית על חיי היומיום, ניידותה של המטופלת ומצבה הכללי.

  • הפחתת סיכון לשברים - טיפול קרינתי לשלד מסייע בחידוש ובבניית העצמות באזורים שבהם חלה הידלדלות בעצמות וכמות הסידן בהן פחתה, בעקבות הגרורות. את חיזוק העצם ניתן לראות כשלושה עד שישה חודשים מסיום הטיפול הקרינתי. במקרים רבים ניתן טיפול תרופתי בביספוספונטים, במקביל לטיפול הקרינתי, כדי לשפר את יעילות הטיפול ובניית העצמות שנפגעו.

  • במקרה של גרורות בחוליות - טיפול בקרינה מסייע במניעת דחיסת חוליות, מצב הגורם ללחץ על חוט השדרה והעצבים. גרורות סרטניות נוצרות פעמים רבות בעמוד השדרה, מצב המגביר את הסיכון לסיבוכים שונים, כגון: כאבים עצביים, הפרעות בהרגלי יציאות או בהטלת שתן. הטיפול משתנה בהתאם למצב האישה, למיקום הגרורות ולמספרן. אם הגרורות הן באזור הצוואר, הגב או המותניים, ובייחוד אם קיימת פגיעה עצבית או לחץ על חוט השדרה, ואם מצבה הבריאותי של המטופלת מאפשר זאת, יתבצע ניתוח לשחרור מהיר של תעלת חוט השדרה ושיקום עצבי. לאחר מכן יינתן גם טיפול קרינתי לסיוע בשיקום הפגיעה העצבית.

  • במקרה של גרורות במוח - טיפול קרינתי יסייע בהקלת תסמינים כגון הפרעות בשיווי משקל, כאבי ראש והפרעות בדיבור, ויסייע בשיפור איכות החיים של המטופלת. במצבים אלו יבוצעו טיפולים בקרינה למוח, במינון גבוה לגרורה או לגרורות. ניתן לשלב טיפול בקורטיזון, יחד עם הטיפולים בקרינה, כדי למנוע תופעה זו. בעיות זיכרון עלולות להופיע לעתים גם זמן מה לאחר הטיפול. אם הגרורה מוגבלת לחלק מבודד במוח, אפשר לפעמים להשתמש בשיטות לטיפול בקרינה מקומית, בניסיון למנוע את תופעות הלוואי של טיפולים בקרינה כללית למוח.


תופעות לוואי אפשריות של הטיפול הקרינתי

תופעות הלוואי ועוצמתן משתנות בהתאם לאזורי הטיפול. כאשר הטיפול ניתן לעצמותהזרועות והרגליים - תופעות הלוואי קלות יחסית, ומתרכזות בעיקר בעור (אדמומיות, גרדוכוויה קלה). כאשר הטיפול ניתן לחלקים אחרים בגוף, תופעות הלוואי משתנות בהתאם:

  • טיפול בקרינה לאזור בית החזה עלול לגרום לבעיות וכאבים בבליעה, היצרות הוושט, שיעול וקוצר נשימה.
  • טיפולים בקרינה לאזור הבטן והאגן עלולים לגרום לשלשולים, לכאבים ולתחושת צריבה ו/או לעלייה בתכיפות מתן שתן.
  • טיפול בקרינה לאזור הגב ועמוד השדרה עלול לגרום לכאבים חדים, להפרעות עצביות ולקשיים בתנועה.
  • במקרים רבים מתרחשת נשירת שיער באזור המטופל בעקבות הטיפול, אך בדרך כלל השיער יצמח שוב כשלושה חודשים לאחר סיום הטיפול הקרינתי.


שאלות לצוות המטפל במכון הקרינה (אם הוחלט על טיפול קרינתי):

  • מהו הטיפול הקרינתי וכיצד הוא מתבצע?
  • כיצד נעשית ההכנה לטיפול הקרינתי, מהי סימולציה?
  • כמה זמן יימשך הטיפול כולו? בכמה הקרנות מדובר?
  • מה הם הסיכונים ותופעות הלוואי הספציפיות באזור הקרינה?
  • כיצד להגן על העור באזור המוקרן?
  • האם ניתן לחזור לאורח חיים רגיל בתקופת ההקרנות?
  • האם הקרינה מסוכנת לבני המשפחה?   

ניתן לקבל חוברת על טיפול בקרינה לשד בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995





טיפולים נוספים

טיפולים אלו אינם מטפלים במחלת הסרטן, אך הם יכולים לשפר את הרגשתך:


סטרואידים

סטרואידים יכולים להינתן בשילוב עם תרופות כימיות שונות, כדי למנוע תגובה אלרגית או להפחית הקאות. במקרה של גרורות למוח הגורמות לבצקת, הם עשויים להקל כאבי ראש והקאות. לעתים טיפול בסטרואידים יכול להועיל גם בהפחתת כאבים שנגרמים בשל גרורות בכבד.

סטרואידים ניתנים לרוב לתקופות קצרות בלבד.


תופעות לוואי אפשריות:

  • בעיות עיכול - יש ליטול סטרואידים עם מזון, בהתאם להוראות הרופא.
  • עוררות יתר וקשיי שינה.
  • תיאבון מוגבר ועלייה במשקל.
  • רמות גבוהות של סוכר בדם - ייתכן שתתבקשי לעשות בדיקות דם ושתן במהלך הטיפול בסטרואידים.


במקרים מסוימים סטרואידים יכולים להינתן במינונים גבוהים, אשר יופחתו בהדרגה לאחר קבלת טיפולים כימיים או טיפולי קרינה. במצב זה ייתכנו תופעות לוואי נוספות, כגון שינויים במצב הרוח, אגירת נוזלים או סיכון מוגבר לזיהומים. התייעצי עם הרופא המטפל בך אם את חשה בתופעות אלו.


ביספוספונטים

אם גרורות מהשד התפשטו לעצמות, ייתכן שהרופא יירשום עבורך תרופות ממשפחת הביספוספונטים.


שני סוגי תאים אחראים על התחדשותן והתחזקותן של עצמות הגוף: אוסטיאוקלסטים (Osteoclasts) האחראים על הרס עצם ישנה, ואוסטיאובלסטים (Osteoblasts) האחראים על בנייתה של עצם חדשה. גידולים סרטניים שונים, הפוגעים בעצמות הגוף, מוציאים מאיזון את פעילותם של תאים אלה, וגורמים לכך שכמות רבה של עצם נהרסת אך אינה מתחדשת. מדובר במצב הגורם לכאב, להיחלשות עצמות ולעתים אף לשבירתן. ביספוספונטים מסייעים בהפחתת כאבים ובחיזוק העצמות שנפגעות עקב מחלת הסרטן. 

תרופות אפשריות ממשפחה זו הן ארדיה - Aredia (פמידרונט® - ®Pamidronate disodium)*, חומצה זולדרונית - Zoledronic Acid (זומרה® - ®Zomera)*, קלודרונט - Clodronate (בונפוס® - ®Bonefos )*.


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.

תופעות הלוואי של השימוש בביספוספונטים הן לרוב קלות ויכולות לכלול בין היתר: כאבי ראש, צמרמורות וכאבי שרירים. 


גרורות בעצמות יכולות להעלות את רמות הסידן בדם (היפרקלצמיה) ולגרום לתופעות כמו עייפות, צימאון, בחילות ומתן שתן בתדירות גבוהה. חשוב לדווח לרופא באופן מיידי אם את סובלת מאחת או יותר מתופעות אלו. היפרקלצמיה מטופלת באמצעות מתן נוזלים וביספוספונטים בעירוי לווריד, כדי להפחית את רמות הסידן בדם.

לאגודה למלחמה בסרטן דפי מידע מפורטים על התרופות השונות. לקבלת דפי המידע ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995 או לאתר האינטרנט של האגודה.





מחקרים קליניים

מחקרים למציאת דרכים חדשות לטיפול יעיל בסרטן לכל המטופלים נערכים כל העת. אם מחקרים מוקדמים (מחקרי פאזה 1–2) מראים שטיפול חדש עשוי להיות טוב יותר מהטיפול המקובל, האונקולוגים עורכים מחקרים להשוואה בין הטיפול החדש לטיפולים המקובלים הטובים ביותר בנמצא (מחקרי פאזה 3).


מחקרים כאלה נקראים מחקרים קליניים (או ניסויים קליניים), והם הדרך האמינה היחידה לבחינת טיפול חדש. לעיתים קרובות משתתפים במחקרים האלה כמה מרכזים רפואיים בארץ, ובדרך כלל גם מרכזים רפואיים במדינות אחרות.


מחקרים קליניים חשובים לא רק לשיפור הטיפול לטובת כל המטופלים בעתיד, אלא הם גם סיכוי אמיתי לשיפור מצבו של החולה המשתתף במחקר. כמו כן הם תורמים לקידום המאבק במחלת הסרטן ולהעמקת הידע הקשור למחלה. אם שיטת הטיפול הנבדקת במחקר מסוים תוכח כיעילה, היא עשויה להיות שיטת הטיפול המקובלת ולעזור לחולים רבים. יעילותם של רוב הטיפולים הנמצאים כיום בשימוש הוכחה בעבר במסגרת ניסויים קליניים.


במחקר קליני מבוקר פאזה 3 המשתתפים מחולקים, בדרך כלל, לשתי קבוצות:

  1. קבוצה שמקבלת את הטיפול החדש הנבדק במחקר (כחלופה לטיפול הסטנדרטי המקובל בעולם באותה מחלה או כתוספת לטיפול הסטנדרטי).
  2. קבוצה שמקבלת את הטיפול הסטנדרטי, הנחשב כטיפול המיטבי במחלה.


אין מידע מוכח שהטיפול החדש הנבדק במחקר יביא לידי תוצאות טובות יותר, אך מקובל להציע טיפול חדש רק אם יש סיכוי סביר שתוצאותיו יהיו טובות יותר מהטיפול המקובל.


כדי להבטיח את בטיחות החולים ואת זכויותיהם כל פרוטוקול ניסיוני מקבל אישור של ועדה אתית, הנקראת ועדת הלסינקי, מטעם המוסד הרפואי שבו ייערך המחקר. כל משתתף מקבל העתק של הפרוטוקול ושל המסמכים הנלווים אליו, הוא נדרש לקרוא אותו ולחתום על טופס הסכמה מדעת לפני תחילת המחקר. חתימה על הטופס פירושה שהמשתתף יודע במה עוסק המחקר, מבין מדוע הוא מבוצע, מדוע הוזמן להשתתף בו, ובאיזה אופן יהיה מעורב בו.

גם לאחר מתן ההסכמה להשתתף במחקר, ניתן לפרוש ממנו בכל עת. ההחלטה שלא להשתתף בניסוי או לפרוש ממנו לא תשפיע על יחסו של הרופא בשום דרך, והוא ימשיך לתת את הטיפול המקובל הטוב ביותר.

חשוב לזכור שכל טיפול נחקר ביסודיות במחקרים מוקדמים לפני שנוסה במחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים. ההשתתפות במחקר תסייע לקדם את מדע הרפואה ולשפר את סיכויי ההחלמה של חולים אחרים בעתיד.

החוברת "מחקרים קליניים בטיפול במחלת הסרטן" של האגודה למלחמה בסרטן עוסקת בנושא ביתר פירוט. ניתן לקבל את החוברת ללא תשלום בשיחת חינם ל"טלמידע"® של האגודה בטלפון 1-800-599-995 או באתר האגודה.
לאגודה למלחמה בסרטן מאגר של מחקרים קליניים. הוא מתעדכן באופן שוטף באתר האגודה.

במאגר מרוכזים מגוון המחקרים הקליניים המתבצעים במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ. המחקרים האלה פתוחים לציבור המטופלים על פי תנאי הקבלה המפורטים בכל מחקר. ניתן לקבל פרטים ומידע נוסף במרכז המידע של האגודה בטלפון 03-5721608 או בדואר אלקטרוני info@cancer.org.il

 




לחיות עם סרטן שד גרורתי

שמירה על איכות החיים

קבלת הידיעה כי מדובר בסרטן שד גרורתי היא קשה. כשמדובר בחזרה של המחלה, קשה להשלים עם העובדה כי יש לחזור שוב לתקופת הטיפולים הממושכת שייתכן שזכורה מהעבר, ולהתמודד עם תופעות הלוואי מחדש. ייתכן שהאמון בצוות הרפואי נפגע, ומתעוררות מחשבות לנסות טיפולים מתחום הרפואה המשלימה. אם את בוחרת בטיפולים משלימים, חשוב שהדבר יהיה בתיאום עם הרופאה המטפלת. אסור שהם יפריעו לפעולתן של התרופות המוכחות. בשלב זה, חלון הזמן להתחיל בטיפול מתאים מוגבל במקרים רבים.


כשמדובר במחלת סרטן בשלב מתקדם, השמירה על איכות החיים היא נושא חיוני וחשוב מאין כמוהו. הצוות הרפואי יעשה ככל הניתן כדי להפחית את סבלה של המטופלת, בין שהוא נובע מהמחלה עצמה ובין שמקורו בתופעות הלוואי של הטיפולים. כיום ישנן תרופות רבות המסייעות בשיפור ההרגשה הכללית ומקלות את חומרת תופעות הלוואי. חל גם שיפור ניכר ביכולת השליטה במחלה.


הקשר בין המטופלת לצוות המטפל בה, המושתת על אמון הדדי, הוא תנאי הכרחי כדי להתמודד בדרך הטובה ביותר האפשרית עם המחלה.


לאחרונה, עם ההתקדמות בחקר הסרטן, ובעיקר בתחום הטיפול בסרטן השד, ההתמודדות עם המחלה הפכה דומה להתמודדות עם מחלה כרונית, עם הפוגות ארוכות יותר ועם אפשרויות לשליטה ולטיפול טובות הרבה יותר. כל הזמן נבדקות תרופות חדשות, ומוצעים פתרונות חדשים.


טיפול בכאב 

טיפול בכאב הוא נושא בעל חשיבות רבה עד מאוד. סרטן שד גרורתי עלול לגרום לכאבים, בייחוד לכאבי עצמות. ידוע כי כאב הוא "סובייקטיבי", כלומר רק האדם המרגיש אותו מסוגל לתאר אותו, והוא "אינדיווידואלי", כלומר הוא "בדיוק מה שהמטופל אומר שהוא". בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בטיפולים פעילים, שנמצאו יעילים בשליטה על כאב. כשמשתמשים בתרופות אלה כראוי, הן משפרות משמעותית את ההרגשה. בנוסף לטיפולים הנפוצים והמקובלים, ייתכן שהמטופלת תופנה למרפאת כאב, שבה קיימות שיטות ודרכים נוספות לשליטה טובה יותר בכאבים.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת 'כאב והטיפול בו' המכילה עצות ודרכי התמודדות עם הכאב. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה. 


דיכאון וחרדה

כרבע מהמתמודדות עם סרטן שד גרורתי חשות דיכאון או חרדה. תחושות אלו קשורות לכאב ולתשישות, ועלולות להחמיר אותם. טיפול פסיכולוגי, ו/או טיפול תרופתי עשויים לסייע.


תשישות ועייפות

כאשר מתמודדים עם סרטן שד גרורתי, הקושי הראשון בדרך כלל אינו הכאב, אלא התשישות. במקרים רבים אין מייחסים לה חשיבות, אך היא עלולה להשפיע לרעה על איכות החיים.


יש להבין, כי כל תחושת עייפות או תשישות שאת מרגישה, נגרמת מגורמים שונים, ויש לבחון אותם בקפידה, כדי למנוע סיבוכים אפשריים. עלייך לדווח לרופאה המטפלת על כל תחושה כזו, כדי שיהיה אפשר לנסות ולמצוא את המקור לתופעה.

חוברת 'תשישות ועייפות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן' מכילה עצות ודרכי התמודדות עם תופעות אלו. לקבלת החוברת ללא תשלום פני בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים'® המעודד חולי סרטן לשלב פעילות גופנית מתוכננת ומובנית בתקופת הטיפולים. להצטרפות לפרויקט ניתן לפנות לטל. 03-5721618.


תזונה וקשיים באכילה

בעיות תזונתיות נחשבות שכיחות למדי בקרב אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. תופעות אלו משפיעות על ההרגשה הכללית ועלולות להשפיע על משקל הגוף (עלייה או ירידה במשקל). בשנים האחרונות עלתה המודעות של הצוות הרפואי לנושא תזונה נכונה ומותאמת בעת הטיפול במחלת הסרטן. במכונים האונקולוגיים יש תזונאית בסיוע האגודה למלחמה בסרטן, שהוכשרה לנושא, והיא עשויה להדריך ולסייע.

חוברת 'הטיפול התזונתי התומך בחולה הסרטן' מכילה עצות מועילות המסייעות בהתמודדות עם בעיות תזונה בתקופת הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום פני בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן לפנות ל'פורום תזונה לחולים ומחלימים מסרטן' באתר האינטרנט של האגודה.

האגודה למלחמה בסרטן מקיימת סדנאות לבישול בריא. למידע נוסף ניתן לפנות למחלקת שיקום ותמיכה בטלפון: 03-5721678





התמודדות רגשית

כאשר ההתמודדות עם מחלת הסרטן הופכת מתמשכת, קשה ובלתי צפויה, חשוב מאוד למצוא דרכים להקל ולשפר אותה. חשוב לחזק ולשמר את הרגשות החיוביים ולהגביר את הרצון לחלוק הנאות ותחושות עם הקרובים והחברים.


אם את במערכת יחסים זוגית, שיחה עם בן/בת הזוג על רגשות ומגע אינטימי, גם ללא קיום יחסי מין מלאים, יכולים להקל ולסייע. אם ישנם רגעים או מצבים הגורמים לתחושות חרדה או חששות, אל תהססי לומר זאת ולנסות למצוא מצבים טובים ונעימים יותר, ודרכים להסיח את הדעת מתחושות מטרידות אלה. חשוב לתת מקום לבן הזוג, לאפשר לו להבין את המצב בלי שירגיש דחוי או אפילו בלתי רצוי, דבר שעלול להוביל להרגשה דומה אצל האישה, וכך ליצור מעגל קסמים שקשה לפרוץ אותו. מוטב להתמקד ביצירת חוויות חיוביות שהדגש בהן הוא על חיזוק של האהבה הזוגית. 

חשוב להביע את הפחדים והחרדות. כאשר מביעים אותם במילים, מגלים כי ההתגברות עליהם הופכת אפשרית, ומעל לכול, השיחה מסייעת לסביבה להבין ולתמוך.

האגודה למלחמה בסרטן מקיימת פעילויות תמיכה במרכזי התמיכה והסיוע "חזקים ביחד". כמו כן, האגודה מקיימת קבוצות תמיכה ללא תשלום לנשים חולות סרטן בשלב גרורתי, קבוצות תמיכה לזוגות ולבני זוג, וגם הדרכת הורים שאחד מהם חולה בסרטן. למידע נוסף ניתן לפנות למחלקת שיקום ותמיכה בטל. 03-5721678, או למרכזי התמיכה השונים של האגודה למלחמה בסרטן ברחבי הארץ.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת 'אל בן הזוג של אישה שחלתה בסרטן השד'. לקבלת החוברת ללא תשלום פני בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-995-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.


הידיעה כי מדובר בסרטן שד גרורתי מאלצת את האישה לאזור שוב את כוחותיה ולבנות מחדש את הביטחון בעצמה ובגופה. כפי שתואר בתחילת דף המידע, קיימות אפשרויות טיפול שונות, וכל הזמן מפתחים פתרונות חדשים. אין סיבה להסתיר רגעי שבירה או דמעות, ואין סיבה להתבייש בכך, או להימנע מלבקש תמיכה או סיוע.

ההתמודדות עם מחלת סרטן שד גרורתית היא קשה ומורכבת, ולעתים מציפה רגעי ייאוש או כעס. אלו תחושות מובנות לחלוטין. עם זאת, כעס והרצון לחיות הם כוחות מניעים מעולים, אולי הטובים ביותר שיש, כפי שכתב פליני: "אין סוף. אין התחלה. ישנה רק התשוקה האינסופית לחיים...".

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה ייעוץ בנושאי דימוי גוף, מיניות ופוריות,ללא תשלום, לחולות סרטן ובני זוגם על ידי אחות אונקולוגית מומחית בתחום זה, ללא צורך בהפניה. למידע נוסף ולקביעת תור ניתן לפנות לאחות ויועצת המיניות באגודה למלחמה בסרטן, בטל. 03-5721643. כמו כן, ניתן לפנות לפורום 'ייעוץ מיני למתמודדים עם סרטן' באתר האינטרנט של האגודה.

ניתן לקבל ללא תשלום את החוברת 'מיניות האישה' בשיחת טלפון חינם לטלמידע® 1-800-599-995.

כמו כן, האגודה למלחמה בסרטן מפעילה קבוצות תמיכה לזוגות ולבני הזוג של החולה. לפרטים נוספים ניתן לפנות בשיחת טלפון לטלמידע® 1-800-599-995.


שיתוף בני משפחה, ילדים וחברים

המילה "גרורה" מעוררת בכולנו חששות וחרדות, המתעצמים כאשר האישה נאלצת לבשר על כך למשפחתה ולחבריה. כיצד יש לבשר זאת? באילו מילים יש להשתמש? ומה לגבי הילדים? כיצד אפשר לספר להם על המצב? שאלות רבות כל כך, אשר במקרים רבים מונעות מהאישה לבטא את חששותיה ותחושותיה. פגיעה בתחושת השליטה על הגוף עלולה לגרום לאובדן שליטה עצמית או להתפרצויות כעס. כל התגובות טבעיות ומובנות, ויש להבין ולקבל אותן.


כל אישה מתמודדת עם מחלתה בקצב שלה ובזמן המתאים לה, בטרם תבשר את הידיעה לבני משפחתה ולקרובים אליה.


אך חשוב לזכור כי לשתיקה ולדברים שאינם נאמרים עלולות להיות תוצאות מזיקות. תיאור המצב במילים רכות דרוש בייחוד כאשר מדובר בילדים. התמודדות עם מחלת הסרטן של האם כבר הפכה לחלק מחייהם, ועליהם לדעת, בהתאם לגילם, במה מדובר, כדי שדמיונם הפורה לא יפתח אצלם תחושות חרדה, אשמה וכדומה. הם יכולים להבין הרבה יותר אם הם מקבלים תמיכה ואהבה. אין מילים נכונות יותר, בדיוק כפי שאין מילים שגויות: יש רק מציאות מורכבת שצריך לספר עליה.


את השופטת הטובה ביותר והמתאימה ביותר להחליט מה ילדייך יכולים להבין ולעכל, בהתאם לגילם. תגובותיהם של ילדים למידע החדש, שבדרך כלל מסביר את המתח והתחושות שאליהם כבר נחשפו בבית, יכולות להיות שונות ומגוונות, והן גם משתנות במהלך הזמן.


הדברים נכונים גם לגבי בן הזוג וקרובי משפחה מבוגרים, כאשר מתוך רצון להגן עליהם, לעתים נמנעים מלשתף אותם במתרחש. אך הם, בדומה לילדים, מסוגלים להבין את המציאות הקשה, בהדרגה ובזמן המתאים. חשוב להם לדעת שאת משתפת אותם וסומכת עליהם בתהליך שאיתו מתמודדת כל המשפחה.


רצוי גם לשתף ממקור ראשון את החברים ובני המשפחה הרחוקים יותר, כדי למנוע מהם לשמוע דברים מגורם חיצוני ולערער את ביטחונם ואמונם. התמודדות משותפת בזמנים קשים תסייע לחיזוק התא המשפחתי ותאפשר תמיכה, עידוד וסיוע.


העיתוי שבו תספרי לאנשים אחרים על מצבך הוא אישי. לעתים נדרש זמן לעצמך, לפני שתפתחי את הדלת לאחרים. בני המשפחה והחברים הקרובים אלייך ירגישו במקרים רבים טוב יותר אם תאפשרי להם להיות לך לעזר. אל תהססי להבהיר מה את רוצה או צריכה מהם. זה יסייע לך לשמור אנרגיות לדברים שאת רוצה לעשות בעצמך.


רבים רוצים להיות לעזר ולתמוך בך, אבל כמה מחברייך, או קרובייך, עשויים להפתיע אותך בתגובתם. חלק מהם עלולים להתרחק. גם הם זקוקים לעתים לזמן. גם הם עלולים לחוש עצב, כעס, מבוכה. במקרים רבים אנשים רוצים לסייע, אבל לא יודעים איך, מה לומר, מה לעשות. אחרים עלולים להגיב בחוסר רגישות. בדרך כלל התנהגות זו נובעת מחוסר הנוחות ומהחרדות שלהם מהמצב. בכל מקרה, אם תגובתו של מישהו אינה מסייעת לך, או אף מכבידה עלייך, את יכולה להציב גבולות.


הטיפול הרפואי ותמיכת הצוות הפסיכו-סוציאלי בבית החולים ובמרכזי "חזקים ביחד" של האגודה למלחמה בסרטן, יכולים לסייע בהתמודדות. הטיפול הרפואי נועד, כאמור, לנסות ולבלום ככל הניתן את התקדמות המחלה, ולספק מסגרת זמן שבה ניתן לחשוב על העתיד, להקל את הפחדים, ולהשאיר מקום לתקווה, להנאות, לשאיפות ולתוכניות משותפות. 


תקופה זו מאפשרת לאישה שחלתה ולקרובים אליה להמשיך במסע החיים, למרות המציאות שהשתנתה. חשוב לשמור על אופטימיות, תקווה וטעם לחיים, שיסייעו לאישה וליקיריה בהתמודדותם עם התקופה הקשה.

ניתן לקבל את החוברת 'מה אספר לילדיי על מחלת הסרטן שלי', ולפנות להדרכת הורים שאחד מהם חולה בסרטן של האגודה למלחמה בסרטן, שבמסגרתה ניתנים כלים, הדרכה וסיוע בהתמודדות עם שאלות כגון: כיצד לספר לילדים, כיצד להתמודד כמשפחה בתקופת הטיפולים ועוד. פרטים במחלקת שיקום ותמיכה: 03-5721678.

כמו כן, את יכולה להציע לקרובייך ולחברייך לעיין בחוברת 'לדבר, להקשיב, להבין - כלים למתנדבים, בני משפחה וחברים'. לקבלת החוברות ללא תשלום פני בשיחת חינם ליטלמידעי® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה.

בנוסף, ניתן לפנות ל'פורום תמיכה לחולי סרטן ובני משפחה ומידע על זכויות ושירותים' באתר האינטרנט של האגודה. 






מערך התמיכה, המידע והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן לנשים המתמודדות עם סרטן השד

ההתמודדות עם סרטן השד הוא תהליך מורכב, המלווה בחרדות ושינויים בתחומים רבים: גופניים, נפשיים, משפחתיים וחברתיים. במרכזים לבריאות השד בבתי החולים עומדים לרשות האישה אנשי מקצוע, שרובם מומנו בסיוע האגודה, היכולים לתת הדרכה, תמיכה, הכוונה וליווי.


האגודה למלחמה בסרטן מסייעת בהקמה ובשיפוץ של מרכזי שד כוללניים ברחבי הארץ, בהם האישה נמצאת במרכז, ומטפל בה צוות רב-מקצועי. 

מערך המידע של האגודה למלחמה בסרטן

האגודה מפעילה מערך מידע ותמיכה נרחב ללא תשלום - לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם:

  • מוקד המידע הטלפוני 'טלמידע®': 1-800-599-995
  • מרכז המידע: 03-5721608 או info@cancer.org.il
  • פורומים  באינטרנט לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם - בניהול מיטב המומחים - באתר האגודה למלחמה בסרטן.
  • ימי עיון: חידושים ועדכונים על ידי רופאים מומחים - מידע על תאריכים באתר האינטרנט של האגודה.


קבוצות תמיכה

באגודה למלחמה בסרטן מתקיימות קבוצות תמיכה לחולי סרטן ולבני משפחותיהם, המתגבשות בהתאם לביקוש ולצורך, כגון קבוצת תמיכה לנשים צעירות (בנות 50-30), קבוצת תמיכה לבריאים התומכים בבני זוגם החולים, קבוצת תמיכה לזוגות, קבוצת תמיכה להורים שכולים, קבוצה לחולות עם מחלות סרטן של נשים, קבוצת תמיכה לבני משפחה מלווים ועוד. הקבוצות מונחות בידי אנשי מקצוע (עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ואחיות) שהוכשרו לכך. למידע והצטרפות ניתן לפנות למחלקת השיקום של האגודה, טל. 03-5721678. הקבוצות פועלות במסגרת סניפי האגודה ברחבי הארץ ובמרכזי התמיכה של האגודה.


מרכזי הפעילות והתמיכה 'חזקים ביחד'™ של האגודה למלחמה בסרטן

מרכזי התמיכה 'חזקים ביחד' של האגודה למלחמה בסרטן משמשים בית בקהילה לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם. מרכזי התמיכה 'חזקים ביחד' פועלים כיום בגבעתיים, בירושלים, בחיפה, בעפולה, בבאר שבע ובסניפי האגודה ברחבי הארץ. המרכזים מספקים מגוון פעילויות תמיכה, מידע, העשרה ופנאי, המסייעות בהתמודדות האישית והנפשית עם המחלה. המרכזים מיועדים גם לחולים שסיימו את הטיפול הפעיל, אך עדיין זקוקים לתמיכה ולשיקום. כל המפגשים והפעילויות לחולים ולבני משפחותיהם הם ללא תשלום.


ליצירת קשר ולפרטים נוספים:

  • מרכז 'חזקים ביחד' בגבעתיים: בית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן, רח' רביבים 7, גבעתיים. טל. 03-5721630, דוא"ל: hazakim@cancer.org.il.

  • מרכז 'חזקים ביחד' - מרכז הפעילות והתמיכה ע"ש ישראל ולילה אלתר בירושלים: רח' יד חרוצים 3, תלפיות, ירושלים. טל. 02-6256721, פקס. 02-6256497, דוא"ל של עו"ס דלית בן רימון: dalitb@cancer.org.il.

  • מרכז 'חזקים ביחד' - מרכז הפעילות והתמיכה ע"ש עמנואל ג' רוזנבלט בחיפה: בית אהרון ואולגה רוזנפלד, רח' רוזנפלד 25, בת גלים, חיפה. טל. 04-8511712/5/7. פקס. 04-8511716, דוא"ל של עו"ס נחי פיינגולד: nechif@cancer.org.il.

  • מרכז 'חזקים ביחד' ע"ש רות ורובל (שניידר) עפולה: בית פוזנק, גבעת המורה, עפולה. טל. 04-6591004/5, 04-6424862, דוא"ל דליה פלוזניק: daliaploz@gmail.com.

  • מרכז 'חזקים ביחד', בית אידי מעגן, באר שבע - המרכז הוקם בשיתוף ובסיוע האגודה למלחמה בסרטן, אוניברסיטת בן גוריון, עיריית באר שבע והמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה. רח' הר בקע 13 רמות, באר שבע, טל. 08-6490802, דוא"ל של ויויאן חרמון: maagancenter@gmail.com


מידע מפורט ומעודכן על פעילויות מרכזי התמיכה ועל פעילויות התמיכה בסניפי האגודה ברחב הארץ, ניתן למצוא באתר האינטרנט של האגודה.


'יד להחלמה'®

פרויקט 'יד להחלמה' של האגודה למלחמה בסרטן מורכב מנשים מתנדבות שהתמודדו או שמתמודדות כיום עם סרטן השד ועברו הכשרה מיוחדת המאפשרת להן לעמוד לצד מאובחנות חדשות, ולצד נשים המתמודדות עם סרטן שד גרורתי. המתנדבות מותאמות לחולות בגיל, בסוג הטיפול ובשפה, מסייעות להן בהתלבטויות השונות, חולקות עמן מידע ומעניקות להן תמיכה רגשית ומעשית, מתוך ניסיונן האישי.

נשים המעוניינות בתמיכה וסיוע ונשים המעוניינות להתנדב ב'יד להחלמה', מוזמנות לפנות בטל. 1-800-36-07-07 או באמצעות לחיצה על הכפתור הוורוד באתר האגודה למלחמה בסרטן באינטרנט או בדוא"ל: yad@cancer.org.il.


רשת אחיות ועובדות סוציאליות מתאמות הטיפול בסרטן השד

שירות שהוקם ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ומופעל בתמיכתה במרבית בתי החולים בארץ, במסגרתו אחיות ועובדות סוציאליות מלוות את האישה שחלתה בסרטן השד מרגע האבחון, ומעניקות לה ייעוץ, הכוונה, תמיכה וליווי, בתהליך הטיפול, המעקב והשיקום. האחיות והעו"ס נפגשות במהלך השנה במטה האגודה לקבלת הדרכה ועדכון שוטף.

פרטים ניתן לקבל בשיחת חינם ל'טלמידע'® בטל. 1-800-599-995 או במח' שיקום ותמיכה של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721678.

פרויקט 'להיראות טוב - להרגיש טוב יותר'® ע"ש פרנסין רובינסון ז"ל

האגודה למלחמה בסרטן מייצגת ומפעילה בישראל את פרויקט 'להיראות טוב - להרגיש טוב יותר'. במסגרת הפרויקט קוסמטיקאיות, מאפרות, פאניות וספרים מטפלים בהתנדבות בחולי סרטן במכונים האונקולוגיים, בסניפי האגודה למלחמה בסרטן, בקהילה ובהוספיס-בית. המטופלים מקבלים טיפול קוסמטי והדרכה כיצד לטפל בפניהם ובשיערם או להתאים תספורת במטרה לשפר את הרגשתם. כמו כן, ספרים מתנדבים מטפלים בפאות ומתאימים אותן למטופלים. הפאות ניתנות ללא תשלום.

בבית מטי, מטה האגודה למלחמה בסרטן בגבעתיים, ישנו חדר טיפוח להתאמה ולהשאלת פאות ללא תשלום. למידע נוסף ניתן לפנות בטל. 03-5721618, דוא"ל: lookgood@cancer.org.il.


'צעדים לאיכות חיים'®

פרויקט  הנועד לחשוף את חולי הסרטן ליתרונות הבריאותיים הגלומים בפעילות הגופנית, לעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת חייהם ולתת ייעוץ וליווי מקצועי לחולים שיבחרו להשתלב בפרויקט. הפרויקט נערך במרכזים רפואיים ברחבי הארץ, בהנחיה קבוצתית של פיזיותרפיסטים.

למידע נוסף ניתן לפנות בטל. 03-5721618, דוא"ל: shikum@cancer.org.il.


ייעוץ מיני ארצי

האגודה למלחמה בסרטן מעניקה ייעוץ בנושאי דימוי גוף ומיניות לחולים בני כל הגילים. הייעוץ כולל:

  • מידע על השפעות מחלת הסרטן על המיניות ועל הפוריות.
  • ייעוץ באשר לאפשרויות טיפול ושיקום התפקוד המיני.
  • הכוונה והפניה למומחים מקצועיים נוספים.


השירות ניתן ללא תשלום על ידי מטפלת במיניות באגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721643, דוא"ל: miniut@cancer.org.il


ייעוץ מס ארצי

האגודה למלחמה בסרטן מציעה שירותי ייעוץ מס, בשיתוף עם לשכת יועצי המס בישראל. הייעוץ ניתן למי שכבר נקבעו לו אחוזי נכות בוועדה רפואית בביטוח לאומי ורק בענייני מס הנובעים מהמחלה. הייעוץ ניתן בהתנדבות וללא תשלום, בפגישה אישית או טלפונית:

מחלקת שיקום ותמיכה, רח' רביבים 7, גבעתיים. טל. 03-5721670.

סניף חיפה, בית רוזנפלד, רח' רוזנפלד 25, בת גלים. טל.04-8511715  / 04-8511717 

סניף נתניה, רח' רמז 13, טל. 09-8344268.


הדרכת הורים שאחד מהם חולה בסרטן

כאשר אחד מההורים חולה בסרטן, המשפחה כולה נכנסת לתקופת התמודדות קשה ומורכבת, כולל ילדי המשפחה. כדי להקל על ההורים בתקופה זו, ולסייע להם במתן תמיכה ומידע, מפעילה האגודה שירות הדרכת הורים במסגרתו ניתנים כלים, הדרכה וסיוע בהתמודדות עם שאלות כגון: כיצד לספר לילדים, כיצד להתמודד כמשפחה בתקופת הטיפולים ועוד. לאגודה חוברת מיוחדת 'מה אספר לילדיי על מחלת הסרטן שלי', שניתן לקבל ללא תשלום בפנייה בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל. 1-800-599-995.
למידע נוסף והצטרפות ניתן לפנות לטל': 03-5721614 / 03-5721647 
דוא"ל: oriy-spira@cancer.org.il ; danar@cancer.org.il


מאגר מחקרים קליניים עדכניים

המאגר מרכז מחקרים קליניים המתבצעים בארץ ועוסקים במחלות הסרטן השונות, טיפול למניעת סרטן וכן מחקרים קליניים בתחום העישון. האגודה למלחמה בסרטן אוספת את המידע מהמכונים האונקולוגיים בבתי החולים בארץ, וממדור מחקרים קליניים במשרד הבריאות. המאגר מתעדכן באופן שוטף. למידע נוסף פני לאתר האינטרנט של האגודה.

מוקד 'טלמידע'®

האגודה מפעילה את מוקד ה'טלמידע‘® הטלפוני בשפות עברית, רוסית וערבית, ומפיצה חומרי הסברה רבים ומגוונים בשלושת השפות ובכל הנושאים, כולל סרטן השד. כמו כן, האגודה מפעילה מרכז מידע המקושר למאגרי מידע ברחבי העולם, ואתר אינטרנט המתעדכן באופן שוטף, וכולל מאגר מחקרים קליניים עדכניים.
'טלמידע® בשיחת חינם: 1-800-599-995,
מרכז המידע info@cancer.org.il או : 03-5721608.


מוקד 'טלתמיכה'®

האגודה מפעילה את מוקד התמיכה הטלפוני בשפות עברית ורוסית, המעניק עזרה ראשונית מיידית לחולי סרטן והקרובים אליהם, הנמצאים במצוקה נפשית וזקוקים לסיוע תמיכתי ראשוני ולאוזן קשבת. בהתאם לצורך, הפונים מנותבים להמשך טיפול בבית החולים או במסגרת הקהילה.
ל'טלתמיכה'® ניתן לפנות בטל. 1-800-200-444.


פורומים מקוונים של האגודה למלחמה בסרטן

באתר האגודה ישנו מערך פורומים נרחב הכולל 20 פורומים בנושאים שונים, בהם פורום העוסק בנושא סרטן השד, המנוהל במשותף על ידי שלושה אנשי מקצוע: כירורגית, אונקולוגית וכירורג פלסטי, פורום לנשים נשאיות הנמצאות בסיכון, פורום בנושא תזונה לחולי סרטן, פורום בנושא מיניות ופוריותפורום בנושא זכויות חולים ועוד. גולשי האתר מעלים שאלות אישיות רבות, הנוגעות למחלה, והן נענות על ידי המומחה המתאים.


האגודה למלחמה בסרטן עומדת לצידך מרגע האבחנה ומאחלת לך בריאות איתנה.



סרטן שד גרורתי יד להחלמה
נשים שהחלימו מסרטן השד תומכות בנשים שזה עתה חלו
קראי עוד
תודתנו נתונה ל:
ד"ר נעה אפרת (בן ברוך),
מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן, רחובות, וראש קבוצת השד באיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה, על עזרתה הרבה בכתיבת חוברת זו.

ד"ר שלומית פרי, עו"ס, מנהלת השירות הפסיכו-אונקולוגי במרכז הרפואי רבין, קמפוס בילינסון, על כתיבת הפרק 'התמודדות רגשית'.
אפריל 2019
 
פברואר 2024
הכללה בסל התרופות של פקליטקסל מוצמד-אלבומין - Albumin-bound paclitaxel (אברקסן® - ®Abraxane) לטיפול בסרטן שד גרורתי מסוג triple negative לא נתיח או גרורתי בשילוב עם אטזוליזומאב בהתוויות מסויימות.

הרחבת ההתוויה בסל התרופות עבור התרופה אבמציקליב - Abemaciclib (ורזניו®-®Verzenio)*כטיפול משלים בחולים בגירים עם סרטן שד מוקדם מסוג HR חיובי, HER2 שלילי, עם קשריות לימפה חיוביות, המוגדרים בסיכון גבוה לחזרת המחלה, בשילוב עם טיפול אנדוקריני.

הוספה לסל התרופות של התרופה ססיטוזומאב גוויטקאן - Sacituzumab govitecan (טרודולי® - ®Trodelvy) לטיפול בסרטן לא נתיח או גרורתי מסוג triple negative לאחר לפחות 2 קווי טיפול סיסטמיים, אחד מהם לפחות בשלב מחלה מתקדם (מידע על התרופה יעלה בהמשך).
ינואר 2023

הכללה בסל התרופות של התרופה טוקטיניב - Tucatinib (טוקיסה® - ®Tukysa) לטיפול בסרטן שד מתקדם מקומי או גרורתי חיובי ל-HER2 בהתוויות מסויימות (מידע על התרופה יעלה בהמשך).
ינואר 2022

הרחבת ההתוויה בסל התרופות עבור התרופה פֶּמְבְּרוֹלִיזוּמָאבּ - Pembrolizumab (קיטרודה® - ®Keytruda) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול בסרטן שד מתקדם מקומי לא נתיח או גרורתי מסוג triple negative במקרים בהם יש ביטוי של PD-L1 בערך CPS של 10 ומעלה, וטרם התקבל טיפול כימותרפי למחלה המתקדמת או הגרורתית.

הכללה בסל התרופות של 
המשלב פסטוזומאב + טרסטוזומאב (Phesgo®) לטיפול בסרטן שד גרורתי, מסוג HER2 חיובי, כקו טיפול ראשון מבוסס HER2 למחלה גרורתית.

הכללה בסל התרופות של התרופה Trastuzumab deruxtecan (Enhertu®) לטיפול בסרטן שד לא נתיח או גרורתי מסוג HER2 חיובי, לאחר שהתקבלו שני טיפולים קודמים מבוססי HER2:
* כקו שני לחולות שאובחנו בשלב מוקדם והתקדמה לשלב גרורתי.
* כקו שלישי לחולות שאובחנו de novo בשלב גרורתי.

ינואר 2020 

הכללה בסל הבריאות של התרופות
אולאפריב - Olaparib (לינפארזה ® Lynparza) ו- טלזופאריב - Talazoparib (טלזנה ® Talzenna)
לטיפול בסרטן שד גרורתי בחולות עם מוטציה מסוג germline BRCA שלא מבטא HER2, ושטרם קיבלו טיפול כימותרפי למחלתן הגרורתית;

הכללה בסל הבריאות של התרופה אטזוליזומאב - Atezolizumab (טסנטריק ® Tecentriq) לטיפול בסרטן שד מתקדם מקומי לא נתיח או גרורתי מסוג triple negative עם ביטוי ל-PD-L1  (גדול או שווה ל-1%), אשר טרם טופל בכימותרפיה למחלה הגרורתית.

בדיקת PDL1 לחולות המועמדות לטיפול.
מידע מפורט על התרופות הנזכרות בחוברת ניתן למצוא בעלונים המופיעים באתר משרד הבריאות.
התכנים המופיעים בחוברת זו נועדו לספק מידע בלבד, ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה כל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא.
מטעמי נוחות החוברת מנוסחת בלשון נקבה, אך פונה לנשים ולגברים כאחד.