מחקרים בעבר הראו כי בקרב אוכלוסיות הצורכות אלכוהול בצורה מוגברת, נמצאה שכיחות גבוהה של כוויות שמש, הידועות כגורם סיכון לתחלואה בסרטן העור. חוקרים מאוניברסיטאות שונות בארצות הברית ביקשו לבדוק האם קיים קשר בין צריכת אלכוהול לבין הסיכון לחלות בקרצינומה של תאי בסיס (BCC) - הסוג הנפוץ ביותר של סרטן העור המתפתח בדרך כלל לאחר שהות ממושכת בשמש לאורך שנים.
החוקרים ביצעו מחקר שהתבסס על מאגרי נתונים של 167,765 נשים ו--43,697 גברים אמריקאים, בגילאים בין 54-36. הנתונים נאספו מדי 2-4 שנים לאורך תקופת מעקב של למעלה מ-20 שנה.
המשתתפים התבקשו למלא שאלונים אודות הרגלי צריכת האלכוהול היומית שלהם ותחלואה ב-BCC, כמו גם נתוני משקל וגובה, הרגלי עישון, פעילות גופנית, מוצא, היסטוריה משפחתית של מלנומה בקרובים מדרגה ראשונה, צבע שיער טבעי, מספר שומות על הזרועות או על הרגליים, תגובת העור לחשיפה לשמש לאורך שעתיים ומעלה בילדות או בגיל ההתבגרות, מספר כוויות השמש החמורות, ומשך השהות באור שמש ישיר במהלך השבוע באמצע היום בנסיבות של עבודה ופנאי.
על פי ממצאי המחקר, ובשקלול של נתוני חשיפה לשמש ונתונים אחרים של הנבדקים, נמצא כי צריכת אלכוהול גבוהה - יותר מ-30 גרם ליום (יותר מ-2 פחיות בירה) העלתה את הסיכון לחלות בקרצינומה של תאי הבסיס ב- 27% בקרב הנשים וב-18% בקרב הגברים, זאת לעומת גברים ונשים שלא צרכו אלכוהול כלל. בנוסף, החוקרים מצאו כי יין לבן וליקר העלו את הסיכון לחלות בקרצינומה של תאי הבסיס יותר מאשר משקאות אלכוהוליים אחרים, כגון בירה ויין אדום, וציינו כי הסיכון לתחלואה נשאר דומה במהלך כל שנות מעקב.
החוקרים מסבירים כי השפעתו המסרטנת של אלכוהול מעלה את הסיכון ל-BCC, כמו גם היותו גורם המחליש את המערכת החיסונית, ובכך מעודד התפתחותם של תאים לא תקינים שעברו מוטציה, ומעלה את הסיכון לפתח סרטן. החוקרים מציינים כי שילוב של אלכוהול עם קרינת שמש מסרטנת של UV, יכול להסביר את המנגנון הביולוגי העומד מאחורי ממצאי המחקר, וממליצים על ביצוע מחקרים נוספים בנושא.
המאמר התפרסם במהדורת נובמבר 2015 של
The American Journal of Clinical Nutrition
קישור לתקציר המאמר באנגלית
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן העור >>