פוליפים ברירית הרחם ובמעי הגס הם תופעה נפוצה, והסיכון לפתח אותם עולה עם הגיל. ממצאים שפירים אלו עלולים עם הזמן להתפתח לגידולים ממאירים.
חוקרים מבית החולים האוניברסיטאי "קוניה באסקנט" (Konya Baskent) בטורקיה ביקשו לבדוק האם קיים קשר בין התפתחות פוליפים ברירית הרחם, לבין התפתחות פוליפים במעי הגס, היות והם חולקים מאפיינים גנטיים וקליניים דומים.
במחקר שנערך בין השנים 2010 - 2013, החוקרים השוו בין 57 נשים שאובחנו עם פוליפים ברירית הרחם, לבין קבוצת הביקורת שכללה 71 נשים שנותחו להסרת הרחם, ובבדיקה היסטולוגית (בדיקת רקמה במעבדה), לא נמצאו פוליפים ברירית רחמן. שתי קבוצות הנשים עברו בדיקת קולונוסקופיה בעת האבחון לפוליפים ברירית הרחם. רקמות מרירית הרחם ומהמעי הגס נבדקו בבדיקות מעבדה על ידי אותו פתולוג.
בניתוח הנתונים נלקחו בחשבון מאפיינים פתולוגיים של הפוליפים, מספרם וגודלם. כמו כן, נלקחו בחשבון גורמים נוספים הכוללים: גיל, גיל מעבר, מדד מסת הגוף (BMI), מחלות אחרות, היסטוריה של עישון, שימוש בגלולות למניעת הריון או באספירין והיסטוריה משפחתית של פוליפים ברירית הרחם או במעי, או היסטוריה משפחתית של סרטן.
מהממצאים עלה כי הסיכון של נשים שאובחנו עם פוליפים ברירית הרחם, לפתח פוליפים במעי הגס, גבוה פי 5 לעומת הנשים מקבוצת הביקורת: 18 מתוך 57 הנשים מקבוצת המחקר ו-6 מתוך 71 הנשים מקבוצת הביקורת - אובחנו עם פוליפים במעי הגס. כמו כן נמצא כי הסיכון של נשים לאחר גיל המעבר שאובחנו עם פוליפים ברירית הרחם לפתח פוליפים במעי הגס, היה גבוה פי 4.5 לעומת הסיכון של נשים לפני גיל המעבר.
המחקר פורסם בכתב העת The American Journal of the Medical Sciences במהדורת פברואר 2016.
קישור לתקציר המאמר
עלה לאתר: מרץ 2016
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן המעי הגס>>