חוקרים מאוניברסיטת רידינג בבריטניה, ביקשו לבדוק את הקשר בין צריכה של תמרים, העשירים בסיבים מסיסים ובפוליפנולים (חומרים המצויים בצמחים שונים ולהם השפעה נוגדת חמצון), לבין התפתחות של תהליכים שונים המעלים את הסיכון להתפתחות סרטן במעי הגס וצמיחת חיידקי מעי גס, התורמים לבריאות המעי.
למחקר גויסו 22 מתנדבים בריאים, בגילאי 18 עד 55, במספר שווה של גברים ונשים אשר הותאמו למחקר על סמך שאלון רפואי ומדדים שונים כגון מדד מסת-גוף (BMI), לחץ הדם, ורמות כולסטרול, סוכר בדם ומאפייני אורח חיים.
הנבדקים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה שצרכה תמרים (7 תמרים ביום במשקל כ-50 גרם) וקבוצת ביקורת שצרכה מוצר אחר המבוסס על סוכר פירות. לאחר 3 שבועות של מעקב, ולאחר שבועיים הפסקה, התחלפו משתתפי הקבוצות למשך 3 שבועות נוספים של מעקב. הנבדקים משתי הקבוצות התבקשו לתעד באופן יומיומי את הרגלי מתן צואה, תחושת נפיחות, כאבי בטן ומצב פסיכולוגי, וכן התבקשו לתת בדיקות דם בצום ובדיקות צואה.
מסגרת המחקר נותחו מדדים הכוללים הרגלי התזונה ופעילות מעיים של הנבדקים, כמו גם ביוכימיה בדם, ובדיקות צואה שונות כגון: נוכחות חיידקי מעיים, רמת ה'רעילות הגנטית' של מי- צואה ורמות אמוניה בצואה - מרכיבים שעלולים להשפיע על הסיכון להתפתחות נגעים סרטניים במעי.
תוצאות המחקר הראו כי בקרב הקבוצה שצרכה תמרים נצפתה עלייה משמעותית בפעילות המעיים ובמתן צואה, וכן נצפתה ירידה משמעותית ברמות האמוניה בצואה. בבדיקת מי-הצואה נצפתה ירידה ברמת ה'רעילות הגנטית' וחל דיכוי השגשוג של תהליכים סרטניים. לא נצפתה בקרב קבוצה זו צמיחה של חיידקי מעי גס.
המחקר פורסם בכתב העת British Journal of Nutrition במהדורת אוקטובר 2015.
קישור לתקציר המאמר
עלה לאתר: מרץ 2016
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן המעי הגס>>