לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: ההשפעה של אורח חיים יושבני על התפתחות סרטן השחלה

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



מה הקשר בין בילוי שעות הפנאי בישיבה והסיכון לחלות

בסרטן השחלה?

במחקר ראשון מסוגו, ביקשו חוקרים מאגודת הסרטן האמריקאית, לבדוק את הקשר בין בילוי שעות פנאי רבות בישיבה, על התפתחות סרטן בכלל וסוגים ספציפיים של סרטן בפרט, בנשים ובגברים.

 

המחקר התבסס על מסד נתונים של 77,462 נשים ו-69,260 גברים, מסקר מקיף של שנערך בין השנים 1992 - 2009. 12,236 מהנשים ו-18,555 מהגברים אובחנו כחולים בסוגים שונים של סרטן. המשתתפים נשאלו כמה שעות פנאי בממוצע בילו בישיבה בשנה החולפת, וכמה שעות פנאי בממוצע הקדישו מדי שבוע לפעילות גופנית ולפעילויות אחרות כמו גינון, עבודות בית, קניות ועוד.

 

לאחר עיבוד נתונים נוספים ביניהם מדד מסת הגוף, פעילות ספורטיבית וגיל הנשאלים, עולה הבדל מובהק בין נשים לגברים: יושבנות יתר בשעות הפנאי - מעל שש שעות ישיבה ביום, לעומת פחות מ-3 שעות - העלתה ב-10% את הסיכון של נשים בלבד לחלות בכל סוגי הסרטן.

 

העלייה המשמעותית ביותר נצפתה בסיכון של נשים לחלות בסרטן השחלה, סרטן שד חודרני ומיאלומה נפוצה: נשים שישבו בזמנן הפנוי, מדי יום, בממוצע שש שעות או יותר, היו בסיכון גבוה ב-43% לחלות בסרטן השחלה, ב-10% לחלות בסרטן שד חודרני וב-65% יותר סיכון לחלות במיאלומה נפוצה, לעומת נשים שישבו מדי יום בממוצע פחות משלוש שעות. אצל גברים לא נמצא קשר מובהק בין מספר שעות הפנאי שבילו בישיבה ביום לבין הסיכון לחלות בסרטן מסוגים שונים.

 

החוקרים מעלים השערה שאחד הגורמים לקשר בין אורח חיים יושבני לעליה בסיכון לחלות בסרטן יכול להיות מוסבר בכך שהקדשת שעות פנאי רבות לישיבה עלולה לבוא על חשבון עיסוק בפעילות גופנית ופיזית וכך להאט את הפעילות המטבולית ולגרום להשמנת יתר ולסוכרת מסוג 2, המעלים את הסיכון לחלות בסוגים שונים של סרטן. 

 

ממצאי המחקר תומכים בהנחיות הממליצות להמעיט, ככל הניתן, בישיבה ולהקפיד על פעילות גופנית סדירה, על מנת להפחית את הסיכון לחלות בסרטן.

 

החוקרים מדגישים כי יש לערוך מחקרים נוספים בנושא כדי להבין את ההבדל בין נשים וגברים בהקשר זה.

המאמר פורסם במהדורת ספטמבר 2015 של כתב העת Cancer Epidemiology & Prevention

קישור לתקציר המאמר באנגלית

 

עלה לאתר: פברואר 2016

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן של מערכת המין הנשית  >>