לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: תרגול יוגה להקלה על תסמינים של מחלימות מסרטן שד

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



האם תרגול יוגה יכול להקל על תסמינים אותם חוות מחלימות מסרטן שד?

מספר מחקרים מדווחים על הקשר בין תרגול יוגה והפחתת תסמינים שונים הנובעים מהטיפולים בסרטן בקרב מחלימות סרטן שד.

 

bul3 על פי מחקר שפורסם במהדורת מארס 2015 של כתב העת Cancer, חוקרים ממרכזים רפואיים בגרמניה ואוסטרליה ביקשו להעריך את השפעתה של פעילות המשלבת יוגה ומדיטציה על הפחתת תסמיני גיל המעבר בקרב מחלימות סרטן שד. נשים שחלו בסרטן השד חוות לעיתים קרובות את הקדמת גיל המעבר, עקב השינויים ההורמונליים הנובעים מהטיפולים למחלתן. קושי זה מתווסף לקשיי ההתמודדות הגופניים והנפשיים עם המחלה.

 

במחקר השתתפו 40 נשים שגילן הממוצע 49, והסובלות מתסמיני גיל מעבר בעוצמה מתונה ומעלה. המשתתפות חולקו באופן אקראי לקבוצת נשים שתרגלה יוגה ומדיטציה במשך 12 שבועות וקבוצת ביקורת שלא ביצעה פעילות זו. קבוצת היוגה נפגשה אחת לשבוע ל-90 דקות. כל שיעור כלל הרפיה, תרגילי נשימה, וכן תרגילים גופניים ותרגילי מדיטציה משתנים, שהותאמו לצרכים וליכולות של המשתתפות.

 

החוקרים בדקו ומדדו את הרגשתן של הנשים לפני תחילת התרגול ואת השינויים בהרגשתן מיד עם סיום ההתערבות - לאחר 12 שבועות, ו-24 שבועות (3 חודשים) לאחר מכן. בבדיקתם, החוקרים נעזרו במדדים שונים להערכת תסמיני המעבר: תופעות גופניות, כגון גלי חום, סחרחורות, שינויים בדופק ולחץ הדם וכד', תופעות נפשיות, כגון עצבנות, חרדה ועייפות, ותופעות המתייחסות למערכות דרכי השתן והמין, כגון יובש ו/או דימומים מהנרתיק והפרעה במתן שתן; כמו כן החוקרים נעזרו במדדים מוכרים להערכת רמת התשישות ואיכות החיים על פי תפקוד גופני, חברתי, רגשי וחששות ספציפיים הקשורים לסרטן השד.

 

גם בשבוע ה-12 וגם בשבוע ה-24 של המחקר, קבוצת היוגה דיווחה על הפחתה משמעותית של תסמינים גופניים, רגשיים - נפשיים, תופעות הקשורות למערכת דרכי השתן, הפחתה משמעותית בתשישות ובכאבים הנובעים ממתח נפשי, ושיפור כללי באיכות החיים. לדוגמא - 16 מהנשים בקבוצת היוגה והמדיטציה דיווחו על שיפור משמעותי בהרגשתן הכללית, לעומת 3 נשים בקבוצת הביקורת. שיפור בכל המדדים הנזכרים, נצפה גם בקרב נשים אשר קיבלו טיפול הורמונלי משלים.

 

לסיכום, החוקרים סבורים שיוגה המשולבת עם מדיטציה יכולה להיחשב כטיפול משלים בטוח ויעיל עבור מחלימות סרטן שד החוות תסמיני גיל המעבר.

 

קישור לתקציר המאמר באנגלית

 

bul3 2 מחקרים חדשים בדקו את השפעת תירגול יוגה על כאבי שלד ושרירים בקרב מחלימות מסרטן שד אשר מקבלות טיפול הורמונלי. הטיפול ההורמונלי ניתן למספר שנים, כטיפול משלים למחלימות מסרטן שד, אשר אובחנו עם מחלה רגישה להורמונים כדי להפחית את הסיכון לחזרת מחלתן, ומחלימות רבות מדווחות על תסמינים קשים אלו.

 

במחקר אחד, שפורסם במהדורת אפריל 2015 של כתב העת:

 

Breast Cancer Research & Treatment , נבדקו נשים שנטלו תרופות ממשפחת 'מעכבי ארומאטאז' וטמוקסיפן. במחקר השתתפו 167 נשים שקיבלו תרופות ממשפחת מעכבי ארומטאז ותרופת טמוקסיפן, מהן 75 השתתפו בתרגול יוגה שארך 75 דקות, פעמיים בשבוע במשך 4 שבועות, ו- 92 שלא השתתפו בקבוצת יוגה והיוו קבוצת ביקורת.

 

החוקרים מדווחים על שיפור משמעותי בקרב קבוצת היוגה לעומת קבוצת הביקורת, לדוגמה: מכאובי גוף פחתו בצורה משמעותית (88% לעומת 56.7% בקבוצת הביקורת), כמו גם שיפור במדדי כאבים ספציפיים (57.1% לעומת 37.1%) ושיפור בתפקוד הפיזי (78.9% לעומת 60% בקבוצת הביקורת).

 

קישור לתקציר המאמר באנגלית

 

bul3 בעקבות ממצאים אלו, החוקרים ממליצים על תרגול יוגה כדרך אפשרית להפחתת תסמיני כאב ונוקשות של שרירים ושלד בקרב מחלימות סרטן השד, דבר שעשוי לשפר את איכות חייהן ולהגביר את התמדתן של מחלימות אלו בקבלת הטיפול ההורמונלי החשוב כל כך להפחתת הסיכון להישנות מחלתן.

 

במחקר השני, שפורסם בכתב העת Psychooncology במהדורת ינואר 2015, בדקו חוקרים את השפעתו של תרגול "איינגאר יוגה", (יוגה המבוססת על דיוק רב בתנוחות התרגול, לשיפור תנועתיות הגוף, חוזקו ויציבותו), על כאבים ונוקשות במפרקי הגוף, בקרב מחלימות סרטן שד המטופלות בטיפול הורמונלי בתרופות ממשפחת מעכבי ארומאטז, כי לעיתים הן גורמות לכאבים בשרירים ובשלד.

 

המחלימות שהיו בגיל ממוצע של 60 שנה, השתתפו במשך 12 שבועות, פעמיים בשבוע, בתרגול איינגאר יוגה שארך 90 דקות. המשתתפות דיווחו על ירידה משמעותית במדדי כאב רבים ביניהם, נוקשות (ירידה של 43%) וכאבים (ירידה של 18%) בידיים, הפחתה בכאבי ברכיים ומפרקי האגן (38%) הפחתה בנוקשות מפרקים (45%) ובנוקשות ותפקוד באופן כללי (34%), כמו גם ירידה ברמת העייפות (41%) והפחתה ברמת גלי החום (58%).

 

70% מהמשתתפות דרגו את שיעורי היוגה כעוזרים באופן משמעותי בהפחתת הכאב ו-100% מהמשתתפות היו ממליצות על תרגול זה לנשים אחרות.

 

לסיכום, החוקרים ממליצים על שילוב תרגול יוגה בקהילה, להעלאת הנגישות של תרגול מסוג זה לנשים שהחלימו מסרטן השד וסובלות מתסמינים אלו של הטיפול ההורמונלי במעכבי ארומאטז.

קישור לתקציר המאמר באנגלית (ללא תוכן)

 

במרכזי 'חזקים ביחד' - מרכזי התמיכה לחולים, מחלימים ובני משפחתם, של האגודה למלחמה בסרטן ברחבי הארץ, ישנן פעילויות גוף ונפש ובכללן יוגה, והכל ללא תשלום.

 

להצטרפות ניתן לפנות לטל. 03-5721678.

עלה לאתר: אוקטובר 2015

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן שד >>