לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הקשר בין עלייה במשקל במחלימות סרטן שד ועלייה בסיכון לחזרת המחלה

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



האם עלייה במשקל בקרב מחלימות סרטן השד גורמת לעלייה בסיכון לחזרת המחלה?

חוקרים מהמרכז הרפואי ג'ון הופקינס שבמרילנד, ערכו מחקר בקרב נשים בעלות סיכון משפחתי לחלות בסרטן השד, שבדק את תופעת העלייה במשקל בקרב נשים שחלו והחלימו מסרטן השד, לעומת נשים שלא חלו.

 

משקל-יתר נחשב כאחד מגורמי הסיכון לחלות בסרטן השד, כמו גם במחלות לב וסוכרת, באוכלוסייה הכללית. בקרב נשים שהחלימו מסרטן השד, ובמיוחד נשים בסיכון משפחתי, משקל-יתר מהוה גורם סיכון לסרטן ראשוני נוסף ולמחלה חוזרת.

 

במחקר זה, החוקרים בדקו את שיעורי השינוי במשקל של נשים בעלות היסטוריה משפחתית של סרטן שד, במהלך תקופת המחקר: 303 נשים שחלו בסרטן השד והחלימו, ו - 307 נשים שלא חלו במחלה, כאשר שתי הקבוצות היו בעלות נתונים זהים מבחינת גילן ורמת הסיכון המשפחתי שלהן לחלות בסרטן השד. רבע מן הנשים, בשתי הקבוצות, היו נשים לפני גיל המעבר.

 

במחקר זה נצפו שיעורי עלייה משמעותיים במשקל, בקרב קבוצת המחלימות מסרטן השד, לעומת הנשים שלא חלו בסרטן. עלייה מהירה ומשמעותית (מעל 3 ק"ג) נצפתה בקרב מחלימות, שחלו בסרטן שד חודרני שאינו רגיש לאסטרוגן, (השכיח יותר בקרב צעירות), במהלך - 5 השנים הראשונות לאחר אבחונן. עליה משמעותית זו לא נצפתה בקרב נשים שחלו בסוג סרטן שד הרגיש לאסטרוגן.

 

יתרה מכך, נשים שטופלו בכימותרפיה היו בסיכון של פי 2.1 להוסיף לפחות 5 ק"ג למשקלן במהלך תקופת המעקב, בהשוואה לנשים שלא חלו, ובקרב נשים שנטלו סטטינים (תרופות להורדת כולסטרול) במהלך הטיפול הכימותרפי, אף נרשמה עלייה גדולה יותר במשקל. לא נצפתה עליה במשקל בקרב מחלימות שטופלו בטיפול הורמונלי בלבד.

 

לסיכום, החוקרים מציינים, כי מחקר זה הוא הראשון המדגים את הסיכון לעלייה מהירה במשקל בקרב מחלימות סרטן השד, במיוחד בקרב נשים שקיבלו טיפול כימותרפי ששולב בסטטינים, והוא עשוי לשמש כבסיס לפיתוחה של תכנית התערבות למניעת עלייה במשקל בעיקר בקרב נשים צעירות, מחלימות מסרטן שד, בעלות היסטוריה משפחתית.

המחקר פורסם במהדורת אוגוסט 2015 של כתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

קישור לתקציר המאמר באנגלית

כדי להטמיע את חשיבות הפעילות הגופנית ולשלב אותה באורח החיים, האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את התכנית "צעדים לאיכות חיים" הפועלת ב - 18 מרכזים אונקולוגים ברחבי הארץ. במסגרת התכנית, פיזיותרפיסטים שהודרכו ע"י פרופ' נעמה קונסטנטינייועצת התכנית בהתנדבות, מדריכים את החולים בכלל, וחולות סרטן השד בפרט, בעקרונות הפעילות הגופנית וחשיבות שילובה בשגרת הפעילויות שלהן.

עלה לאתר: אוקטובר 2015

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן שד >>