לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: תזונה מאוזנת, משקל תקין, וביצוע פעילות גופנית בקרב מחלימי סרטן

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



החשיבות של שמירה על תזונה מאוזנת, משקל תקין, וביצוע פעילות גופנית בקרב מחלימי סרטן

צוות של חוקרים מאוניברסיטאות שונות בארצות הברית מפרסם הנחיות עדכניות לאורח חיים בריא עבור מחלימי סרטן, המתבססות על סקירת מאמרים רחבה בתחום. ההנחיות הן בדגש על ההמלצות שפורסמו בעבר על ידי האגודה האמריקנית לסרטן (American Cancer Society): תזונה מאוזנת, שמירה על משקל תקין וביצוע פעילות גופנית.

החוקרים מציינים כי לאור העלייה במספר המחלימים מסרטן, יש לתת חשיבות רבה לשמירה על חיים בריאים בקרב אוכלוסייה זו, על מנת למנוע הישנות של מחלת הסרטן, והתפתחות מחלות אחרות ומפרטים את ההמלצות הבאות:

 

א.  שמירה על משקל תקין - מומלץ לשמור על משקל גוף תקין. במקרה של עודף משקל או השמנת יתר, יש לצמצם את הצריכה של מזונות ושתיה עתירי קלוריות, ולהגביר ביצוע של פעילות גופנית על מנת להגיע למשקל מאוזן.

 

העדויות במחקר: החוקרים מציינים כי המלצה זו נשענת על מחקרים רבים המצביעים על הקשר בין השמנה - ועלייה בתחלואה בסרטן ראשוני, או סרטן שנשנה (מחלה חוזרת). כמו כן, השמנת יתר עלולה להוביל לתחלואה גבוהה יותר במחלות נוספות בעקבות הטיפולים ולהשפיע באופן שלילי למשל, על זמן ההחלמה של פצעים וזיהומים אחרי ניתוחים.

 

ב. ביצוע פעילות גופנית

מומלץ לבצע פעילות גופנית על בסיס קבוע. לא צריך להימנע מפעילות גופנית לאחר אבחון סרטן; מומלץ לחזור לפעילות הרגילה מהר ככל האפשר לאחר האבחון. מומלץ לבצע פעילות גופנית במשך 150 דקות לפחות בשבוע, ולכלול גם אימוני כוח לפחות יומיים בשבוע.

 

העדויות במחקר: החוקרים מדגישים כי ישנן עדויות על הקשר בין חוסר בפעילות גופנית, לבין תחלואה בסרטן השד ומעי הגס, וכן מחקרים שמראים כי ביצוע פעילות גופנית לאחר אבחון סרטן, מפחית את הסיכון להישנות המחלה, מפחית תחלואה נוספת, וכתוצאה מכך מפחית את התמותה מהמחלה.

 

ג. שמירה על תזונה מאוזנת ואיכותית

מומלץ לשמור על תזונה מאוזנת עשירה בירקות, פירות ודגנים מלאים. מומלץ להגביל את הצריכה של בשר מעובד ובשר אדום, ולאכול לפחות 2.5 כוסות ירקות ופירות מדי יום. מומלץ לצרוך דגנים מלאים ולהמעיט בצריכת משקאות אלכוהוליים: לגברים, מומלץ לא לצרוך מעבר ל-2 מנות אלכוהול ליום, ולנשים- לא מעבר למנת אלכוהול אחת.

 

העדויות במחקר: מחקרים מצביעים על הקשר בין תזונה מאוזנת, לירידה בתמותה מסרטן ולירידה בתמותה כללית, בקרב חולי סרטן.

 

לסיכום - מחקרים מצביעים על כך שמחלימי סרטן רבים אינם מאמצים כללים לאורח חיים בריא, וסובלים מהשמנת יתר, תזונה לקויה והימנעות מפעילות גופנית. לאור זאת, החוקרים מציעים לפעול ביתר-שאת להטמעת ההנחיות המפורטות במסמך, כחלק מהתכנית הטיפול והמעקב בקרב מחלימים מסרטן.

פורסם במהדורת מאי-יוני 2015 של כתב העת : CA: A Cancer Journal for Clinicians

קישור לתקציר המאמר באנגלית
עלה לאתר: אוקטובר 2015

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא תזונה וסרטן   >>