בסקירה מקיפה של עבודות מחקר, סקרו חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב את נושא הטיפול בסרטן הערמונית באמצעות מעקב בלבד, לעומת מי שמטופל באמצעות ניתוח והקרנות. החוקרים התמקדו רק במי שאובחן בסרטן ערמונית מוקדם בסיכון נמוך להתפשטות.
ברקע הסקירה נמצאת העובדה שרוב הגברים עם סרטן הערמונית, מאובחנים עם מחלה מקומית, בדרגת ממאירות נמוכה, אשר לא סביר שתהיה קטלנית ולמרות זאת, כמעט כל החולים בסרטן זה עוברים טיפולים בניתוח או הקרנות - טיפולים הכרוכים בתופעות לוואי משמעותיות לטווח ארוך, כגון פגיעה בתפקוד המיני ובמערכת דרכי השתן. (מצב זה נקרא 'אבחון יתר' המוגדר כאבחונה של מחלה אשר לא הייתה מתגלית לולא המטופל נבדק בבדיקת שגרתיות, ולכן כפי הנראה לא הייתה מובילה לפטירתו).
בסקירה הכותבים בוחנים שתי דרכים ל'טיפול באמצעות מעקב' אחר מי שאובחנו בסרטן הערמונית:
מעיבוד תוצאות הסקירה של המחקרים השונים, הכותבים מציינים:
החוקרים מסיקים כי בחירת טיפול באמצעות אחת משתי שיטות מעקב, תוך בחירה מדוקדקת של המטופלים המתאימים לכל שיטה, הובילו לתוצאות מרשימות לטווח ארוך הן בהישרדות מהמחלה, והן בתחלואה נמוכה של מחלות נילוות. אימוץ שיטת טיפול זו תאפשר להפחית את שיעורי איבחון-היתר בגברים עם מחלה בסיכון נמוך ולהפנות משאבים לאיתור וטיפול בגברים עם מחלה אגרסיבית יותר.
הכותבים מדגישים כי קבלת ההחלטות הטיפוליות לכל מאובחן חייבת להיות אינדיבידואלית, כאשר היתרונות והחסרונות של כל שיטת טיפול, צריכים להיבחן ביחד עם החולה, לאור הידע שהצטבר בנושא.
הסקירה פורסמה במהדורת בכתב העת CA: A Cancer Journal for Clinicians במהדורת יולי 2015.
קישור לתקציר באנגלית
עלה לאתר: ספטמבר 2015
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן במערכת המין הגברית>>