לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

יום בינלאומי ללא עישון 31/5/15

עוד בנושא
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 2024
שאלות ותשובות על העישון
עישון כפוי (פסיבי)
עישון מיד שלישית
גמילה מעישון
נזקי עישון טבק ומוצריו
עישון בקרב בני נוער וצעירים
השפעת העישון על הסביבה והאקלים
נתונים על עישון
חקיקה בנושאי עישון
סקירת מאמרים בנושא עישון
טופס דיווח על עישון בניגוד לחוק: גלאי - עשן
תחרות למניעת עישון בין בתי ספר
פעילויות האגודה לקידום המאבק בעישון
אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק
היום הבין-לאומי ללא עישון - 31 במאי 2024
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון - 31.5.2023
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון -31/5/22
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 31/5/21
סמס-הפסק לחיילים
חכם בשמש
קרינה אלקטרומגנטית
תזונה ומשקל תקין
פעילות גופנית
כללים לחיים בריאים
אלכוהול וסרטן
גנטיקה וסרטן
גורמי סיכון סביבתיים
מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
מניעת סרטן המעי הגס
מניעת סרטן צוואר הרחם
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה למניעת סרטן
הרצאות בנושאי מניעת סרטן

יום בינלאומי ללא עישון

היום, ה- 31 במאי 2015, מצוין בישראל וברחבי העולם "היום הבינלאומי ללא עישון", המתקיים מדי שנה מאז 1987. המטרה של ציון יום זה היא, להעלות על סדר היום העולמי את תופעת העישון, נזקי העישון, ואת הצורך להגביר את המודעות למניעת תמותה ותחלואה ממחלות הנגרמות בעקבות עישון טבק.

 

bul3 האגודה למלחמה בסרטן יוצאת היום במיזם חדש באינסטגרם תחת הכותרת "פראייר מי "ששורף" כסף על סיגריות". המטרה במיזם זה היא לשים דגש על ההוצאה הכספית הגבוהה, הכרוכה בעישון חומרי טבק, מעבר לנזק הרפואי.

 

בפעילות מעלים המשתתפים תמונות אישיות באינסטגרם, של מוצרים שנרכשו על ידם במקום רכישת סיגריות.

האגודה למלחמה בסרטן קוראת לציבור להצטרף למיזם החשוב, להעלות תמונות אישיות נוספות לאינסטגרם, ולהוכיח שהוא אינו 'פראייר' של חברות הטבק, ואת כספו הוא משקיע בדברים שיכולים להועיל לו.

 

ההאשטאג: #לא_קונה_סיגריות.

#לא_קונה_סיגריות

bul3 רוצים להיגמל לבד מעישון? מדריך חדש של האגודה למלחמה בסרטן ליום הבינלאומי ללא עישון, יסייע לכם.

המדריך מפרט דרכים לגמילה עצמית מעישון, במטרה להקנות כלים בבניית תכנית לגמילה עצמית מעישון.

 

במדריך ישנה התייחסות מפורטת לשלבים של תהליך הגמילה (הגברת מוטיבציה, פיתוח מודעות, פיתוח שליטה, הפסקת עישון ושימור).

 

בנוסף, כולל המדריך מידע על שירותי הגמילה בישראל, עזרים תרופתיים למתקשים להיגמל ועוד.

 

המדריך נכתב על ידי ד"ר טוביה לרר, ד"ר יעל בר-זאב ואירית מנטש. בהתאמת התכנים למגזר הדתי-חרדי סייע הרב יחזקאל אסחייק. בימים אלו מתורגם המדריך לשפה הערבית.

המדריך לגמילה עצמית מעישון

Big-Bullet-SQR.gif לחצו כאן לקריאת המדריך לגמילה עצמית מעישון

 

ניתן אף להזמין את המדריך ללא תשלום בפניה לטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן בטלפון 1-800-599-995.

bul3 בתאריך ה-3.6 תתקיים התחרות השנתית של בתי ספר מרחבי הארץ ע"ש ד"ר מרקוס ז"ל  בבית האגודה למלחמה בסרטן, בית מטי, בגבעתיים, בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן, שפ"י - שירות פסיכולוגי של משרד החינוך והליגה למניעת מחלות ריאה.

בתחרות יוצגו פרויקטים של תלמידי בתי ספר שונים, שעלו לשלב הגמר,  בנושא המאבק בעישון.

 

התחרות הינה חלק מפעילות ענפה של האגודה בבתי הספר בנושא  מניעת עישון, לאורך כל ימות השנה. הרצאות בתחום ניתנות על-ידי מדריכים מקצועיים, שעובדים עם התלמידים ומנחים אותם להיות מובילי דעה, שישפיעו על הסביבה המקיפה אותם - חברים ומשפחה - להימנע מעישון.

bul3 במסגרת פעילות האגודה למלחמה בסרטן בבתי הספר הסתיימה בימים אלה מלאכת התרגום וההפקה של 200 ערכות למידה בערבית בנושא עישון, המותאמות לתלמידי כתות ו', בדומה ללמעלה מ-500 הערכות בעברית, שכבר הופצו לבתי הספר.

 

הערכה היא פרי שיתוף פעולה בין האגודה למלחמה בסרטן, משרד הבריאות והשירות הפסיכולוגי הייעוצי במשרד החינוך, ומהווה חלק מתוכנית "כישורי חיים" הנלמדת בבתי הספר היסודיים.

 ערכת למידה

פעילויות האגודה למלחמה בסרטן במאבק בעישון בשנה האחרונה:

bul3 במטרה לעודד את אכיפת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים:

האגודה נתנה מענה לציבור בהדרכה בנושא החוק האוסר על עישון במקומות ציבוריים והחוק להגבלת הפרסום והשיווק של מוצרי טבק.

כמו כן, במהלך השנה ולאור פניות רבות , פנתה האגודה לרשויות מקומיות שונות והתריעה על מקומות שבהם החוק מופר, בשיתוף פעולה עם יחידת האכיפה החדשה במשרד הבריאות.

 

bul3 ביטול אירוע גיוס סטודנטים לשיווק של חברת הטבק "פיליפ מוריס":

האגודה למלחמה בסרטן פנתה להנהלת אוניברסיטת תל אביב בדרישה לבטל אירוע עליו הכריזה כדי לגייס סטודנטים לניהול בתואר ראשון ושני, לשיווק מוצרי חברת  הטבק "פיליפ מוריס". במכתב להנהלת האוניברסיטה ולדיקני הפקולטות לרפואה, למדעי החיים ולניהול, הודיעה האגודה כי אם לא יבוטל האירוע, תשקול להקפיא מלגות מחקר חדשות המוענקות על ידה לחוקרים מאוניברסיטת תל-אביב.

 

פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, ולשעבר נשיא ה- UICC, כתב במכתבו לאוניברסיטה: "לא יתכן שביד אחת נסייע לחוקרים המצוינים והמסורים שלכם, להיאבק בסרטן, וביד השנייה אתם תעצימו ותעודדו תעשייה הרסנית ומחוללת סרטן".

בשנת 2014 העניקה האגודה למלחמה בסרטן מענקי מחקר לחוקרים באוניברסיטת תל-אביב בסדר גודל של למעלה מ-600,000 ₪.

אוניברסיטת תל-אביב ביטלה את האירוע בעקבות דרישת האגודה.

 

bul3 האגודה הצטרפה כ"ידידת בית המשפט", באמצעות עו"ד עמוס האוזנר, בהליך ערעור לבית המשפט העליון על פסק דין של בית המשפט המחוזי בת"א. בית המשפט העליון קיבל את הערעור בנושא, וקבע כי ניתן להגיש תובענות ייצוגיות בגין עישון במקומות ציבוריים. מכאן שניתן בכל מקרה של חשיפה לעישון - להגיש תביעה, ולכוונה להיות תובענה ייצוגית.

 

תובענה ייצוגית משמעה, שמי שנחשף לעשן יכול להגיש את התביעה: בשמו ובשם כל מי שנחשף לעישון באותו מקום ציבורי, גם אם מדובר באלפי אנשים ואף יותר, כאשר כל אחד מהם יהיה זכאי לפיצוי של כ-1000 ₪ בכל מקרה של חשיפה.

 

bul3 פרס 'מפעל חיים' הוענק השנה לאגודה למלחמה בסרטן בכנס השנתי של החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בישראל (הר"י), על פועלה לצמצום תופעת העישון בישראל לאורך השנים.

 

 

 

מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקר חדש:

 

סיגריות אלקטרוניות עלולות להקשות על הגמילה מעישון

 

חוקרים מאונ' סן דייגו בקליפורניה, ארצות הברית, ערכו מחקר על מנת לבדוק כיצד השימוש בסיגריה אלקטרונית יכול להשפיע על הגמילה מעישון: החוקרים בדקו האם למעשנים שהשתמשו בסיגריה אלקטרונית היה סיכוי גבוה יותר להיגמל מעישון לאחר שנה, זאת לעומת מעשנים שמעולם לא השתמשו בסיגריה אלקטרונית.

 

במחקר השתתפו 1000 נשים וגברים מקליפורניה שמעשנים סיגריות רגילות בתדירות יומית או שבועית. כולם מילאו שאלון על נתונים סוציו-דמוגרפיים, הרגלי עישון של סיגריות רגילות ושימוש בסיגריות אלקטרוניות. 24.1% מסך המשתתפים הצהירו כי השתמשו בסיגריה אלקטרונית בעבר; 35.9%  הצהירו שאולי ישתמשו בה בעתיד; 31.2%  הצהירו שלא השתמשו בעבר בסיגריה אלקטרונית ולעולם לא ישתמשו בעתיד, ו- 8.8% הצהירו כי מעולם לא שמעו על סיגריה אלקטרונית.  החוקרים עקבו אחר הנחקרים בשתי נקודות זמן בהפרש של שנה, בהן נשאלו הנחקרים בנוגע לשימוש בסיגריות אלקטרוניות, וכן לגבי הפחתה בעישון הסיגריות הרגילות וניסיונות להפסקת עישון.

 

לאחר שקלול נתונים הכוללים רמת התמכרות לניקוטין, הרגלי עישון וכוונות לגמילה מעישון, עולה מהממצאים כי למעשנים שהשתמשו בסיגריה אלקטרונית היה סיכוי נמוך ב-49% להפחית ב-20% את צריכת הסיגריות  במהלך שנת המעקב, זאת בהשוואה למעשנים שמעולם לא השתמשו בסיגריה האלקטרונית.

 

כמו כן, הממצאים הראו כי בקרב מעשנים שהשתמשו בסיגריה אלקטרונית, הסיכוי להיגמל, במהלך שנת המעקב, מעישון סיגריות רגילות למשך 30 יום ויותר היה נמוך ב-59%, בהשוואה למעשנים שמעולם לא התנסו בסיגריה אלקטרונית.

 

לא נמצאו ממצאים סטטיסטיים משמעותיים בנוגע לשתי קבוצות המשתתפים שהצהירו כי אולי ישתמשו בסיגריה אלקטרונית בעתיד, ואלו שמעולם לא שמעו על סיגריה אלקטרונית.

 

לסיכום, החוקרים מציינים כי מעשנים שעישנו סיגריות רגילות והשתמשו גם בסיגריות אלקטרוניות עלולים לחוות קושי משמעותי רב יותר בגמילה מעישון, לעומת מעשנים שלא השתמשו בסיגריות אלקטרוניות ומציעים להמשיך לחקור את הנושא.

 

המאמר יפורסם בכתב העת American Journal of Public Health  במהדורת יוני 2015.