מחלת לימפומה שאינה הודג'קין (NHL -Non-Hodgkin Lymphoma) היא אחת המחלות הממאירות השכיחות בעולם. בישראל, כפי שמשתקף מדו"ח הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות, הייתה התחלואה בעלייה במשך מספר עשורים, כאשר במהלך 10 השנים האחרונות חלה יציבות בהיארעות המחלה, בקרב יהודים וערבים, נשים וגברים. היארעות מוגדרת כמספר המאובחנים החדשים במחלה, בשנה, לכל 100,000 בני אדם באוכלוסייה.
הגורמים למחלה אינם ידועים מספיק ומכיוון שמדובר במחלה בעלת מספר רב של תת-סוגים, קיימת הנחה כי מדובר במספר גורמים, או בשילובים שלהם.
החוקרים, ד"ר נורית חורש וד"ר נתנאל הורוביץ, מהמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה והפקולטה לרפואה בטכניון, סקרו מחקרים רבים שפורסמו בעולם, במטרה ל"מפות" את ההבדלים בין נשים לגברים בשיעורי התחלואה, במהלך הקליני של המחלה ושל תת-הסוגים שלה, ובתגובה לטיפולים השונים הניתנים למחלתם.
החוקרים מציינים את הנקודות הבאות:
החוקרים מסבירים כי התחלואה המופחתת של לימפומה מסוג הודג'קין, והמופע הקליני הייחודי בקרב נשים, יכולים להיות מוסברים על ידי ההשפעה של ההורמון הנשי, האסטרוגן, על התחלקות תאי הלימפה, או השפעתו של האסטרוגן על המרכיבים האנטי-סרטניים של המערכת החיסונית.
את התגובה הטובה יותר של נשים לטיפול המשולב בתרופת המבטרה והטיפול הכימותרפי, מסבירים החוקרים בהשערה שעקב מנגנון ה'ניקוי' מהגוף של המבטרה, שנמצא איטי יותר בקרב נשים מבוגרות, לעומת גברים מבוגרים, התרופה נמצאת זמן רב יותר בגוף, והשפעתה ארוכה ויעילה יותר.
החוקרים מדגישים כי למרות מספר הנחות הקושרות גורמים מסוימים להבדלים המצוינים למעלה, שאלות רבות נשארות עדיין ללא מענה וכי הבנה טובה יותר של המנגנון האחראי לשוני בין המינים, יעזור לטפל ב"התאמה אישית" טובה יותר של הטיפול בחולים, כך שתגובתם לטיפול תשתפר, ובהתאמה גם שיעורי הריפוי שלהם יעלו.
המחקר פורסם בכתב העת Rambam Maimonides Medical Journal במהדורת אוקטובר 2014.
עלה לאתר: פברואר 2014
בחזרה לרשימת המאמרים בסרטן הדם והלימפה >>