דר' ליטל קינן בוקר - סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות של משרד הבריאות מציגה נתונים חדשים של הרישום הלאומי לסרטן על היארעות (המקרים החדשים לשנה זו) ותמותה מסרטן בישראל לשנת 2012.
מידע מפורט בקובץ המצורף
לימפומה היא מחלת סרטן במערכת הלימפה. קיימים שני סוגים עיקריים של לימפומה: האחד נקרא לימפומת הודג'קין והשני הוא לימפומה שאינה הודג'קין (NHL). מאחר ובלוטות לימפה וצינורות לימפה נמצאים בגוף כולו, NHL עלולה להופיע בכל חלק של הגוף. המקומות השכיחים ביותר בהם מופיעה NHL הם בלוטות הלימפה בצוואר, בלוטות הלימפה בבתי השחי, בחזה, במפשעה, או בבטן.
מסווגים את NHL במספר אופנים, הסוג הנפוץ- לימפומה בתאי B הנפוצה (80-90% מכלל ה-NHL), לימפומה שמקורה בתאי T ולימפומות אחרות. חלקה היחסי של לימפומה של תאי B עלה עם השנים מ-53% בשנת 1990, ל-83% בשנת 2012.
בישראל חיים, נכון לסוף שנת 2012, 13,251 חולים ומחלימים, שאובחנו עם המחלה מאז 1960 (6,663 גברים, 6,588 נשים).
בשנת 2012 אובחנו בישראל 1,304 חולים חדשים עם 690 ,NHLגברים ו-614 נשים. 545 אנשים נפטרו מהמחלה.
גורמי הסיכון ל- NHL אינם ידועים מספיק, אך ידוע כי המחלה שכיחה יותר בגברים, והסיכון למחלה עולה עם הגיל.
שיעור התחלואה מלימפומה שאינה הודג'קין (NHL) עלה בשנים 1990-2012 בגברים יהודים ב- 27% (מ-12.4 ל-15.7 למאה אלף), ובנשים ערביות ב-49% (מ-6.7 ל-10.0 למאה אלף). ראוי לציין, כי בעשור האחרון נצפית התייצבות בגברים יהודים ובנשים ערביות, ומגמת ירידה מתונה בנשים יהודיות ובגברים ערבים.
הסיבות לעלייה בשיעורי התחלואה אינן ידועות. יתכן שהן נובעות משיפור באבחנה, מגורמים גנטיים, מליקוי במערכת החיסון, צריכת אלכוהול מוגברת וכד'.
מחלת ה-NHL הינה סיבת המוות החמישית בשכיחותה בגברים יהודים, והשישית בשכיחותה בנשים יהודיות.
שיעורי התמותה מ-NHL בישראל בעלייה בגברים יהודים (עלייה של 24%) ובנשים ערביות (12%). ירידה נרשמה בנשים יהודיות (16%) ובגברים ערבים (49%). ביהודים נראה כי חלה עלייה בשיעורי התמותה עד סוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000. לאחר מכן, מסתמנת ירידה קלה בגברים, ויציבות בנשים.
גם בגברים ערבים חלה עלייה בשיעורי התמותה עד סוף שנות ה-90, ולאחר מכן ירידה מתונה. בנשים ערביות קשה להצביע על מגמה ברורה בגלל התנודתיות שנובעת ממספרים קטנים.
שיעורי ההישרדות לחמש שנים מהמחלה, נמצאים בעלייה ועומדים על כ- 70%, מדובר ככל הנראה, בשיפור בדרכי הטיפול.
פרופ' אורה פלטיאל- המטולוגית בכירה ופרופ' לאפידמיולוגיה*
מאז שנות ה-70 , בכל העולם ובמדינות אשר מנהלות רישומי סרטן מסודרים בפרט, נצפתה עלייה מרשימה עד כדי הכפלה, או השלשה של היארעות (מספר מקרים חדשים לשנה) של NHL. על מנת להסביר את התופעה, יש להתמקד ולדון בגורמי הסיכון למחלה, ולבחון האם שינויים בהם יכולים להסביר עלייה כה דרסטית בשכיחות המחלה.
כל גורמי הסיכון הידועים, כמו הפרעה בויסות או בתפקוד המערכת החיסונית, סיפור משפחתי, מספר רב של מחלות זיהומיות, שיפור באבחון, גורמים סביבתיים ותעסוקתיים, מצליחים להסביר באופן חלקי את התחלואה ב- NHL, אך הם אינם מסבירים את העלייה התלולה בהיארעות המחלה בעשורים האחרונים.
ההשערה הנבדקת במחקר גורסת שחלק מהעלייה בNHL נובעת דווקא מהתקדמות הרפואה אשר מאפשרת לתינוקות עם פגם מולד קל לשרוד את תקופת הינקות. בעבר אותם תינוקות מתו כתוצאה מזיהומים שכיחים כמו דלקת ריאות. השנים שבהן נצפית העלייה בNHL מקבילות לתקופה של ירידה דרסטית בשיעורי תמותת תינוקות ממחלות זיהומיות.
במחקר, שבוצע בראשות פרופ' פלטיאל בקרב כ-17,000 ילודים ירושלמים אשר נולדו בין השנים 1964-1976 נמצא, שבתינוקות אשר אושפזו בשנה הראשונה לחייהם בעקבות זיהום, ישנה עלייה של פי 3 בסיכון לפתח NHL. במחקר נוסף בשוודיה נמצא קשר דומה, עם עליה של פי 2 ב -NHL של תאי B ובפרט בלימפומה אגרסיבית, בקרב אלה שאושפזו בינקות.
כיום, מבוצע מחקר מעמיק בקרב האוכלוסייה היהודית והערבית בישראל ובגדה המערבית, כדי לבחון לעומק את המנגנון, שיסביר את הממצאים הנ"ל. המחקר הרב-מרכזי הינו פרי שיתוף פעולה של חוקרים ישראלים ופלסטינאים, וממומן על ידי הקרן הלאומית למדע בישראל וה-MERC במימון ממשלת ארצות הברית. המחקר בודק בקרב חולי NHLשל תאי B וקבוצת ביקורת בריאה, האם יש קשר בין התחלואה לבין חשיפה לזיהומים, סיפור משפחתי של מחלות כמו לימפומה ומחלות אוטואימוניות, ווריאציה גנטית בגנים הקשורים למערכת החיסון. במחלה וירלית אחת, נמצא שיש קשר בין נשאות כרונית של הווירוס, סיפור משפחתי של לימפומה והסיכון לNHL, מה שמצביע על פגיעות משותפת לזיהום מצד אחד, וללימפומה מצד שני.
השערת החוקרים והממצאים הראשוניים מצביעים על כך, שייתכן שלימפומה מסוג תאי ,B קשורה להתפתחות והתקדמות האנושות, שהובילה לכך שכיום תינוקות שבעבר לא היו שורדים בגלל זיהומים, שורדים כיום עד הבגרות, אבל הם בסיכון גבוה יותר לחלות ב- .NHL יחד עם זאת, ניתן כיום לטפל ולרפא חולים בלימפומה. חלה התקדמות משמעותית ביכולת לרפא את החולים גם בלימפומה שאינה הודג'קין, לכן העלייה בתחלואה אינה מלווה בעלייה בתמותה, ברוב המדינות.
*המחלקה להמטולוגיה בהדסה עין כרם, וביה"ס לבריאות הציבור, באוניברסיטה העברית בירושלים.
המאמר המלא מצורף.
מחקר חדש אותו עורכת בימים אלה פרופ' פלטיאל ממומן ממלגת מחקר מוגדלת ומצטיינת של האגודה למלחמה בסרטן.
המחקר עוסק בתסמונת העין היבשה הנפוצה באוכלוסייה בכלל, ובישראל בפרט. בחלק מהחולים זהו מאפיין של תסמונת ע"ש סיורגן, שהיא מחלה אוטואימונית המתבטאת ביובש קיצוני בעיניים ובפה. החולים בתסמונת זו עלולים לפתח מחלת לימפומה שאינה הודג'קין של תאי B.
במחקר, עליו אחראית פרופ' פלטיאל, נבדקים סמנים ביולוגים וגנטיים בדם, וכן גורמי סיכון סביבתיים בקרב חולים בתסמונת העין היבשה, חולים בתסמונת ע"ש סיורגן וחולים במחלות שונות של תאי לימפה מסוג B, במטרה לפתח כלים באמצעותם יאותרו החולים שבסיכון לפתח לימפומה.
אפליקציית 'הסיכוי שבסיכון' מאפשרת ליצור תמונה המורכבת מתווי הפנים של מוריד האפליקציה ושל קרוב משפחה מדרגה ראשונה, ולראות את הדמיון בין בני המשפחה, תחת הכותרת:
'לכו תדעו מה הגנטיקה תעביר'. האפליקציה מפנה לשאלון האינטרנטי 'הסיכוי שבסיכון' שבאתר האגודה, המאפשר להעריך את מידת הסיכון לחלות בסרטן שד ו/או שחלה, ואת הצורך בייעוץ גנטי.
האפליקציה הופקה באדיבות גיתם BBDO. פותחה ע"י חברת מונולית, וממומנת בסיוע קרן NCF.
האגודה למלחמה בסרטן הפיקה חוברת חדשה 'כללים לחיים בריאים'. החוברת מציינת גורמי סיכון לפתח מחלות סרטן, לעומת גורמים המעניקים הגנה ומסייעים בהפחתת הסיכון לחלות בסרטן, או אף מונעים אותה. החוברת כוללת את העדכונים החדשים של הקוד האירופאי- הקווים המנחים של הקהילה האירופאית למניעה ולאבחון סרטן.
ניתן לקבל את החוברת ללא תשלום באמצעות הטלמידע 1-800-599995
בהפקת הקליפ השתתפו כעשרים נשים חולות ומחלימות מסרטן השד, רובן מתנדבות ב'יד להחלמה' של האגודה. הקליפ מתעד שלושה מפגשים מרגשים בהן עיצבו לנשים שיער, הן אופרו, הולבשו, והתאפשר להן לבחון עצמן במראה רק בסיום התהליך. רגעי ההתרגשות וההפתעה מתועדים. מעצב השיער (אבי מלכה), המאפרים (דודי מלכה וצוותו) הסטיליסטית המלבישה (מזל חסון), הצלם (אלון שפרנסקי), במאי ועורך הקליפ (נמרוד פלד), שירה ולחן (אוהד חיטמן) מילים (יואב גינאי), כולם נרתמו לפרוייקט בהתנדבות. מומלץ לצפייה.
לקראת יום הסרטן הבינלאומי האגודה למלחמה בסרטן יוצאת במהלך הסברתי ייחודי, מבוסס מקום וזמן, בשם 'אל תתפתו לזוגיות קטלנית', אשר יופיע על מסכי הטלפונים הניידים של בלייני ברים בשעות הלילה, בזמן הבילוי. המסר מזהיר מהזוגיות הקטלנית של עישון ושתיית אלכוהול.
פיילוט של הפרויקט 'סמס הפסק' , גמילה מעישון באמצעות הודעות סמס, יצא לדרך בימים אלה. תכנית משותפת לאגודה למלחמה בסרטן, משרד הבריאות, האוניברסיטה העברית-הדסה, בראשות דר' חגי לוין, והחברה הרפואית למניעה וגמילה מעישון בישראל.
למידע ולרישום לתוכנית 'סמס הפסק'
הקוד האירופאי הוא יוזמה של European Commission ופיתוח של ה- International Agency for Research on Cancer (IARC)- רשות מחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי.
הקוד כולל מערך של 12 המלצות מבוססות מחקר, להפחתת הסיכון לחלות בסרטן.
1. אל תעשנו. אל תשתמשו בשום סוג של מוצרי טבק.
2. דאגו שביתכם יהיה נקי מעישון. במקום עבודתכם, הביעו תמיכה במדיניות של מקום עבודה נקי מעישון.
3. שמרו על משקל גוף תקין.
4. היו פעילים מבחינה גופנית בחיי היום יום. הגבילו את הזמן שאתם מבלים בישיבה.
5. הקפידו על תזונה בריאה:
6. אם אתם צורכים אלכוהול מכל סוג, הגבילו את כמויות הצריכה. למניעת סרטן, עדיף להימנע בכלל משתיית משקאות אלכוהוליים.
7. הימנעו משהייה ממושכת בשמש, בייחוד עם ילדים. השתמשו במסנני קרינה מפני השמש. אל תשתמשו במיטות שיזוף.
8. במקום עבודתכם, הגנו על עצמכם מפני חומרים מסרטנים, על ידי הקפדה על תקנות בטיחות וגהות בתעסוקה.
9. בדקו האם אתם חשופים לרמות גבוהות של קרינת גז ראדון בביתכם. נקטו באמצעים כדי להפחית את רמות הקרינה של הרדון.
10. לנשים:
11. וודאו כי ילדיכם משתתפים בתכנית החיסונים נגד:
12. קחו חלק בתכניות סקר לאומיות לגילוי מוקדם של סרטן:
הפחתת גורמי סיכון סביבתיים וחברתיים לסרטן, והעצמת האנשים על מנת שיקבלו בחירות בריאות, הם רכיבי המפתח, שיאפשרו להשיג את המטרה העולמית, של צמצום 25% ממקרי המוות בטרם עת, הנגרמים ממחלות שאינן מדבקות, עד שנת 2025.
הבטחת הזמינות והנגישות לבדיקות לאבחון מוקדם של סרטן, יכולים להפחית באופן משמעותי את הנטל של מחלת הסרטן בכל המדינות.
לכל האנשים הזכות לנגישות לטיפולים איכותיים ויעילים במחלת הסרטן , וכן הזכות לקבלת שירותים באופן שווה, ללא תלות באזור גיאוגרפי, ומבלי שיצטרכו לסבול מקשיים כלכליים כתוצאה מכך.
הבנה מלאה של השפעת הסרטן על רווחת החולה בהיבט הנפשי, המנטלי והפיזי, והיכולת לתת מענה להשפעה זו, יאפשרו למקסם את איכות החיים של חולים, בני משפחותיהם והמטפלים שלהם.
מחלת לימפומה שאינה הודג'קין (NHL -Non-Hodgkin Lymphoma) היא אחת המחלות הממאירות השכיחות בעולם. בישראל, כפי שמשתקף מדו"ח הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות, הייתה התחלואה בעלייה במשך מספר עשורים, כאשר במהלך 10 השנים האחרונות חלה יציבות בהיארעות המחלה, בקרב יהודים וערבים, נשים וגברים. היארעות מוגדרת כמספר המאובחנים החדשים במחלה, בשנה, לכל 100,000 בני אדם באוכלוסייה.
הגורמים למחלה אינם ידועים מספיק ומכיוון שמדובר במחלה בעלת מספר רב של תת-סוגים, קיימת הנחה כי מדובר במספר גורמים, או בשילובים שלהם.
חוקרים, דר' נורית חורש ודר' נתנאל הורוביץ, מהמרכז הרפואי רמב"ם בחיפה והפקולטה לרפואה בטכניון, סקרו מחקרים רבים שפורסמו בעולם, במטרה ל"מפות" את ההבדלים בין נשים לגברים בשיעורי התחלואה, במהלך הקליני של המחלה ושל תת-הסוגים שלה, ובתגובה לטיפולים השונים הניתנים למחלתם.
החוקרים מציינים את הנקודות הבאות:
החוקרים מסבירים כי התחלואה המופחתת של לימפומה מסוג הודג'קין, והמופע הקליני הייחודי בקרב נשים, יכולים להיות מוסברים על ידי ההשפעה של ההורמון הנשי, האסטרוגן, על התחלקות תאי הלימפה, או השפעתו של האסטרוגן על המרכיבים האנטי-סרטניים של המערכת החיסונית.
את התגובה הטובה יותר של נשים לטיפול המשולב בתרופת המבטרה והטיפול הכימותרפי, מסבירים החוקרים בהשערה שעקב מנגנון ה'ניקוי' מהגוף של המבטרה, שנמצא איטי יותר בקרב נשים מבוגרות, לעומת גברים מבוגרים, התרופה נמצאת זמן רב יותר בגוף, והשפעתה ארוכה ויעילה יותר.
החוקרים מדגישים כי למרות מספר הנחות הקושרות גורמים מסוימים להבדלים המצוינים למעלה, שאלות רבות נשארות עדיין ללא מענה וכי הבנה טובה יותר של המנגנון האחראי לשוני בין המינים, יעזור לטפל ב"התאמה אישית" טובה יותר של הטיפול בחולים, כך שתגובתם לטיפול תשתפר, ובהתאמה גם שיעורי הריפוי שלהם יעלו.
המחקר פורסם בכתב העת Rambam Maimonides Medical Journal במהדורת אוקטובר 2014.
למחלת לימפומה שאינה-הודג'קין- NHL, מחלת סרטן של המערכת החיסונית, יש תתי-סוגים רבים. קונסורציום בינלאומי, המאגד כ-100 חוקרים מכל העולם, ביולוגים, ביו-סטטיסטיקאים, אפידמיולוגים, ופתולוגים, סקר את המאפיינים של 11 תתי-סוגים של לימפומה שאינה-הודג'קין כדי למפות את גורמי הסיכון להם. בקונסורציום חברה גם פרופ' אורה פלטיאל, המטולוגית בכירה ופרופסור לאפידמיולוגיה, מהמחלקה להמטולוגיה בהדסה ובי"ס לבריאות הציבור, באוניברסיטה העברית בירושלים.
חברי הקונסורציום סקרו 20 מחקרים ממדינות צפון אמריקה, אירופה ואוסטרליה המתעדים נתונים על כ- 17,500 חולים במחלה וכ- 23,000 בריאים המשמשים כקבוצות ביקורת. החוקרים ריכזו נתונים אודות ההיסטוריה הרפואית (הכוללת תיעוד מדויק של תת-הסוג של המחלה), אורח החיים, ההיסטוריה המשפחתית והתעסוקה של המתועדים.
האנליזה הסטטיסטית העלתה מספר ממצאים עיקריים:
שיתוף הפעולה בין כל החוקרים הצביע בברור על מספר גורמי סיכון למספר סוגים של מחלת הלימפומה שאינה הודג'קין, (לימפומת תאי T, בורקיט לימפומה ולימפומה תאי B באזורים היקפיים) ביניהם: השמנה, עישון סיגריות, תחלואה באקזמה וחשיפה תעסוקתית בתחומים שונים כגון, תעשיית הצבעים והנגרות.
ממצאי עבודת הקונסורציום פורסמו בכתב העת Journal of the National Cancer Institute במהדורת אוגוסט 2014.
הדרוזים הם מיעוט אתני בישראל, ושיעורם הוא 1.7% מכלל האוכלוסייה (130,000 איש). בעוד שקיימים נתונים על תחלואה בסרטן בקרב יהודים וערבים בישראל, מעט מאד ידוע על שיעורי התחלואה בסרטן בקרב האוכלוסייה הדרוזית, שידועה כקהילה סגורה, ששומרת באדיקות על אורח חייה המסורתי.
חוקרים מאוניברסיטת חיפה, בית חולים רמב"ם ומשרד הבריאות בישראל, נעזרו ברישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות, כדי לבדוק נתונים על תחלואה בסרטן בקרב האוכלוסייה הדרוזית, בין השנים 2009-1999, וערכו השוואה בין שיעורי התחלואה בקרב אוכלוסייה זו לבין האוכלוסייה היהודית והערבית בישראל.
מניתוח נתוני המחקר עולה, כי שיעורי התחלואה בסרטן בקרב האוכלוסייה היהודית והערבית היו גבוהים בהשוואה לשיעורי התחלואה בקרב האוכלוסייה הדרוזית, כאשר בקרב גברים יהודים שיעורי התחלואה, בכל סוגי הסרטן, בשקלול כולל, היו גבוהים ב-39% לעומת גברים דרוזים, ובקרב נשים יהודיות היו גבוהים ב-53% לעומת נשים דרוזיות.
בקרב הגברים, לגבי סוגי סרטן ספציפיים, תוצאות המחקר הראו כי שיעורי התחלואה בסרטן ריאות גבוהים ב-84% בקרב גברים ערביים לעומת גברים דרוזים, וגבוהים ב- 18% בקרב גברים יהודים לעומת גברים דרוזים. כמו כן, הממצאים הראו כי שיעורי התחלואה בסרטן הערמונית גבוהים ב-22% בקרב גברים ערבים לעומת גברים דרוזים, וגבוהים פי 2 ויותר בקרב גברים יהודיים לעומת גברים דרוזים.
בקרב הנשים, לגבי סוגי סרטן ספציפיים, נצפו, בקרב נשים יהודיות, שיעורי תחלואה גבוהים פי 2 בסרטן שד חודרני, פי 4 בסרטן צוואר הרחם הממוקד, ופי 3 בסרטן ריאות לעומת נשים דרוזיות. כמו כן, בקרב נשים ערביות נצפו שיעורי תחלואה גבוהים ב-36% בסרטן שד חודרני, ופי 2 ויותר בסרטן ריאות לעומת נשים דרוזיות. לעומת זאת, לא נצפו שיעורי תחלואה גבוהים יותר בסרטן צוואר הרחם הממוקד בקרב נשים ערביות לעומת דרוזיות.
החוקרים מציינים כי אחד הגורמים להבדלים בשיעורי התחלואה, יכול להיות קשור להרגלי התזונה של הדרוזים, שלרוב מקפידים עדיין על מזון שאינו מעובד. החוקרים מציינים כי ייתכן וקיימות סיבות נוספות להבדלים אלו, שעדיין לא זוהו.
המחקר בוצע ע"י איריס עצמון, וחוקרים נוספים מאוניברסיטת חיפה, האוניברסיטה העברית ומרכז רפואי רמב"ם, בהדרכת דר' ליטל קינן-בוקר, מאוניברסיטת חיפה. המאמר פורסם בחודש דצמבר 2014, בכתב העת Journal of Religion and Health
נשים וגברים הנושאים מוטציה בגן BRCA נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד במהלך חייהם, אך ישנן השערות לפיהן אימוץ אורח חיים בריא עשוי להפחית סיכון זה באופן משמעותי.
חוקרים מאוניברסיטת טורונטו בקנדה ערכו סקירה של מחקרים שבדקו את הקשר בין משקל גוף ופעילות גופנית, לבין הסיכון לחלות בסרטן שד בקרב נשאי ונשאיות BRCA.
החוקרים סקרו 13 מחקרים: 6 מחקרים בדקו את ההשפעה של משקל הגוף על הסיכון לסרטן שד: לדוגמא, אחד המחקרים, שבמסגרתו עקבו אחר 1,073 נשאיות, הראה כי ירידה של לפחות 4.5 ק"ג במשקל, בגילאים 18- 30, הפחיתה את הסיכון לסרטן השד ב-34%, כאשר בקרב נשאיות 1,BRCA הירידה הייתה ב- 65%, ובקרב נשאיות 2BRCA הייתה 12%.
7 מחקרים אחרים המדווחים במאמר, בדקו אספקטים שונים הקשורים לפעילות גופנית והסיכון לחלות בסרטן שד. לדוגמא, מחקר אשר בדק 725 נשים נשאיות בגילאים שונים שעסקו בפעילות גופנית מגוונת. תוצאות המחקר הצביעו על ירידה של 42% בסיכון לחלות בסרטן שד, בקרב נשים שעסקו בפעילות גופנית קבועה לפני גיל 30. עדויות נוספות ממחקרים אחרים, מצביעים על ההשפעה המגנה של פעילות גופנית, במיוחד כאשר הנשים עוסקות בה בגילאי ההתבגרות, או הבגרות המוקדמת - גילאי 25-18.
מחקרים אחרים בדקו, בין היתר, את ההשפעה של פעילות גופנית על פעילויות ביוכימיות שונות בגוף, בקרב נשאים ונשאיות של BRCA, נשים וגברים. לדוגמא, אחד המחקרים בדק את ההשפעה של פעילות גופנית על רמות ההורמונים בגוף בקרב נשים לאחר גיל המעבר. ידוע כי רמות גבוהות של הורמונים עלולות להעלות את הסיכון לסרטן שד בקרב נשאיות גנטיות. הנבדקות במחקר השתתפו בתכנית שכללה פעילות גופנית אירובית במשך 5 שעות שבועיות, כאשר רמות ההורמונים נמדדו באמצעות דגימות שתן. תוצאות המחקר הראו ירידה של 18.9% ברמות האסטרוגן, ו-23.7% ירידה ברמות הפרוגסטרון בקרב נשים אלו.
החוקרים מניחים כי ההשפעה של משקל גוף תקין ופעילות גופנית סדירה על הפחתת הסיכון, נובעת מתרומתן של פעילויות אלו לשמירה על תקינות התאים והרמות ההורמונאליות בגוף. הפרה של מנגנונים אלו עלולה להוביל לתהליכים מסרטנים.
לסיכום, החוקרים מציינים כי קיימת חשיבות רבה לכך שנשא המוטציות BRCA, יאמצו את ההמלצות המוכחות לאורח חיים בריא, שעשוי להפחית סיכון לסרטן שד. אימוץ אורח חיים בריא חשוב במיוחד לנשים המעוניינות להימנע, או לדחות ניתוחי הסרת שד ושחלות, או ליטול תרופות, כאמצעי להפחתת הסיכון לחלות.
המחקר פורסם בינואר 2015 בכתב העת Cancer Causes & Control.