בשני העשורים האחרונים חל שיפור משמעותי בשיעורי ההישרדות מסרטן צוואר הרחם, ואתו עלה שיעור המחלימות הנזקקות למעקב מקיף וממושך. חוקרים ממרכז הסרטן Anderson MD ואוניברסיטת טקסס בארה"ב, ביקשו לבחון דפוסים של השמנת יתר ועישון, בקרב קבוצת מחלימות מסרטן צוואר הרחם, ואופן השפעתם על התפתחותה של תחלואה נלוות בזמן תקופת המעקב אחר הנשים.
החוקרים סקרו את רשומותיהן הרפואיות של 298 נשים בגילאים 18-87, שחלו בסרטן פולשני של צוואר הרחם, טופלו במרכז הרפואי בין השנים 2000 ו-2003, והיו ללא עדות למחלה פעילה במשך 3 שנים לפחות, ממועד סיום הטיפולים שקיבלו. נתונים אודות הרגלי עישון וחישובי מדד מסת הגוף (BMI) נכללו במידע שנאסף. (BMI בין 25 ל-30 מוגדר כעודף משקל ו-BMI מעל 30 מוגדר כהשמנת יתר).
החוקרים השוו את ה-BMI של הנשים בעת האבחנה ו-3 שנים מתום הטיפולים, ומצאו שמשקלן של 17% מהנשים השתנה. מתוכן 64.7% עלו במשקל ו-35.3% ירדו. החוקרים גם בדקו את שיעור הנשים המעשנות במחקר: 23.5% מבין הנשים שנבדקו עישנו באופן פעיל בעת האבחנה ו-46% מהן המשיכו לעשן במהלך תקופת המעקב. החוקרים מצאו כי נשים שעישנו גם בתקופת המעקב, נטו פי 9 לפנות לטיפול בכאב, פי 4 לטיפולי פיזיותרפיה, ופי 2 לטיפול פסיכיאטרי, לעומת הנשים בקבוצה שמעולם לא עישנו.
מחקרים בעבר הראו כי משקל יתר מעלה את הסיכון של מחלימות מסרטן צוואר הרחם לתמותה מהמחלה, ועישון הוא גורם סיכון משמעותי להתפתחות סרטן צוואר הרחם. החוקרים מציינים שלאור העובדה שמספר לא מבוטל של מחלימות עלו במשקל במהלך 3 שנות המחקר, והעובדה שהמעשנות נדרשו לטיפול מוגבר של אנשי רפואה מתחומים שונים, מומלצת התערבות פעילה לשינוי הרגלי העישון ועידוד הירידה במשקל בקרב המחלימות, הן במהלך הטיפול והן לאחריו, על מנת לצמצם גורמי סיכון אלה.
המחקר פורסם בכתב העת International Journal of Gynecological Cancer במהדורת מרץ 2014.
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא >>