הקשר בין אורח חיים יושבני (סגנון חיים הקשור בישיבה ממושכת ואי-פעילות גופנית), לסיכון מוגבר לחלות במחלות כרוניות שונות, הוכח משכבר. במחקר חדש בדקו חוקרים מאוניברסיטת רגנסבורג בגרמניה את הקשר בין צפייה בטלוויזיה והתנהגויות יושבניות נוספות, לבין הסיכון לחלות במחלות סרטן שונות.
החוקרים סרקו 43 מחקרים שכללו כ- 67,000 נבדקים. פעילות הנבדקים חולקה ל- 3 סוגי פעילות יושבנית: צפייה בטלוויזיה, ישיבה תעסוקתית (ישיבה בשעות העבודה) וזמן ישיבה כולל.
רמת הפעילות היושבנית חולקה ל- 2 רמות: גבוהה ונמוכה וערכים ממוצעים לרמות אלו, שנבדקו במחקרים השונים הם:
מהנתונים עולה שבקבוצה עם דרגת היושבניות הגבוהה, הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס היה גבוה בהשוואה לאלו עם דרגת יושבניות נמוכה: הצופים בטלוויזיה זמן ארוך במיוחד היו בסיכון גבוה ב - 54%, ואלו שנוהגים לשבת בעבודתם לאורך זמן רב ואלו שזמן הישיבה הכולל שלהם ארוך במיוחד, היו בסיכון גבוה ב- 24% בהשוואה לקבוצה ברמת היושבניות הנמוכה.
נצפה סיכון גבוה יותר לחלות גם בסרטן הרחם: הצופות בטלוויזיה זמן ארוך במיוחד היו בסיכון גבוה ב - 66% לחלות במחלה זו ואלו שבאופן כולל זמן הישיבה שלהן ארוך במיוחד, היו בסיכון גבוה ב- 32%, זאת בהשוואה לאלו עם דרגת יושבניות נמוכה.
בנוסף נמצא כי אלו שבאופן כולל זמן הישיבה שלהם ארוך במיוחד היו בסיכון גבוה ב- 21% לחלות בסרטן הריאה, בהשוואה לנבדקים באותה קבוצה עם דרגת יושבניות נמוכה.
במחקר זה לא נמצא קשר ישיר בין דרגות יושבניות אלו, לסיכון לחלות במחלות סרטן אחרות, אך במספר מחקרים אחרים נמצא כי אורח חיים יושבני מעלה את הסיכון לחלות גם בסרטן השד.
החוקרים גם מצאו כי תוספת של 2 שעות בזמן ישיבה כולל ביום, העלתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב - 8%, ב- 10% בסרטן הרחם, ובאופן גבולי (סטטיסטית) ב- 6% בסרטן הריאה. לא נמצא קשר דומה בין תוספת שעות היושבנות למחלות סרטן אחרות.
במאמר זה מסיקים החוקרים כי ישיבה ממושכת מול הטלוויזיה, הכרוכה לעיתים קרובות גם באכילה עתירת מלח וסוכר ("נישנושים"), ואורח חיים הכולל התנהגויות יושבניות נוספות, מעלים את הסיכון לחלות בעיקר בסרטן המעי הגס, הרחם והריאה.
המחקר פורסם בכתב העת Journal of National Cancer Institute במהדורת יוני 2014.
עלה לאתר: אוקטובר 2014
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא פעילות גופנית וסרטן >>