לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: צריכה גבוהה של בשר אדום בגיל צעיר והסיכון לפתח סרטן שד

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



על הקשר בין צריכה גבוהה של בשר אדום בגיל צעיר
והסיכון לפתח סרטן שד
    
      
           

במחקר גדול שנערך בארצות הברית - "מחקר האחיות II", שהחל בשנת 1989, בו עקבו אחרי 116,000 אחיות צעירות בגילאי 24-43, נאספו נתונים אודות הרגלי התזונה שלהן באמצעות שאלונים מפורטים. במעקב של 12 שנה נמצא קשר בין צריכת בשר אדום בגיל צעיר, לבין הסיכון לפתח סרטן שד בגיל מאוחר יותר, אך הקשר לא נמצא מובהק סטטיסטית.

עתה, חוקרים ממרכזים שונים בעולם, לרבות בית הספר לתזונה של אוניברסיטת הרווארד והמכון לסרטן של בית החולים דנה פרבר בארצות הברית, ניתחו נתוני מעקב ממושך יותר של "מחקר האחיות II", ובו ביקשו לבדוק את הקשר בין צריכה כוללת של בשר אדום, מעובד ולא-מעובד, בגיל צעיר, לבין הסיכון לפתח סרטן שד. כמו כן, נבחנה השפעת הצריכה של מזונות אחרים העשירים בחלבון, דוגמת דגים, עוף, ביצים, אגוזים וירקות, על התחלואה בסרטן השד.

גודל סטנדרטי של מנת בשר הוא 70-85 גרם ובמחקר זה, צריכה של 120 גרם בשר אדום בשבוע נחשבת כצריכה מועטה וצריכה של מעל 950 גרם לשבוע נחשבת לצריכה גבוהה ביותר.
חשוב לציין שארגונים חשובים בעולם ביניהם ארגון  הסרטן האמריקאי, ממליצים על צריכה מתונה של בשר אדום שאינה עולה על 500-600 גר' לשבוע. 

במשך 20 שנות המעקב של מחקר זה, תועדו בקרב האחיות שהשתתפו במחקר, 2,830 מקרים של סרטן שד חודרני.

לאחר שעובד המידע, התקבלו הנתונים הבאים:

  • נשים שצרכו כמות גבוהה יותר של בשר אדום, בגיל הצעיר, היו בסיכון גבוה יותר ב- 22% לפתח סרטן שד, לעומת נשים שצרכו מעט בשר אדום.
  • כל מנה נוספת ליום של בשר אדום העלתה את הסיכון ב- 13%.
  • צריכה מוגברת של עוף קשורה בסיכון מופחת לחלות בסרטן שד, אצל נשים לאחר גיל המעבר.
  • החלפה של מנת בשר אדום ביום, במנת עוף, הפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן שד
    ב- 17% בכל הגילאים ו-ב- 24% בקרב נשים לאחר גיל המעבר.
  • החלפה של מנת בשר אדום אחת ביום, בחלבון שמקורו בקטניות, הפחיתה את הסיכון
    ב- 15% בקרב כלל הנשים וב - 19% בקרב נשים לפני גיל המעבר.
  • החלפה של מנת בשר אדום אחת ביום במנה משולבת של קיטניות, אגוזים, עוף ודגים, הפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן השד ב - 14% בכל קבוצות הגיל.

החוקרים מסכמים שצריכה מוגברת של בשר אדום בגיל הצעיר, עלולה להגביר את הסיכון לחלות בסרטן השד והחלפה של מנת בשר אדום ביום, במנת חלבון שמקורה בעוף, או במנת חלבון המשלבת קטניות, אגוזים, עוף ודגים, עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד.

 

המחקר פורסם בכתב העת The BMJ במהדורת יוני 2014

עלה לאתר: אוקטובר 2014

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד  >>