לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הפחתת הסיכון של מחלימים מסרטן בילדות לחלות במחלות כרוניות בבגרותם

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



האם ניתן להפחית את הסיכון של מחלימים, שחלו בסרטן בילדותם, לחלות במחלות כרוניות בבגרותם?

מחקרים מצביעים על כך ש - 70% מהמחלימים שחלו בילדותם בסרטן, יחלו במהלך חייהם במחלה כרונית אחת לפחות, לכן מצבם הבריאותי של מחלימים אלו נמצא במרכזם של מחקרים רבים.

אחת המחלות הנפוצות בקרב מחלימים אלו היא "סינדרום X" או "התסמונת המטבולית"           (MetabolicSyndrome), שהיא אוסף מאפייני סיכון מטבוליים הקשורים בתנגודת לאינסולין, והמעלים את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2 ובמחלות קרדיו-ווסקולריות (מחלות לב וכלי דם). טיפולים בתרופות כימותרפיות מסוג אנתרציקלינים והקרנות לחזה ידועים כגורמי הסיכון לפיתוח תסמונת זו.

באוכלוסייה הכללית נמצא שתזונה לקויה, במיוחד זו העשירה בשומן וסוכרים פשוטים קשורה בהתפתחות התסמונת המטבולית. לכן, חוקרים ממרכז המחקר של בית החולים
סנט. ג'וד בטנסי בארצות הברית, ביקשו לבדוק את הקשר בין אורח החיים הכולל תזונה ופעילות גופנית של המחלימים שחלו בילדותם בסרטן, להתפתחות התסמונת המטבולית באוכלוסייה זו.

החוקרים עקבו אחרי  1,598 מחלימים שחלו בילדותם בסרטן, שהיו בגיל 18 או יותר, ואשר עברו 10 שנים מאז שאובחנו. הנבדקים עברו בדיקות מקיפות, שכללו נתונים אודות משקלם, רמות הטריגליצרידים בדמם, רמות כולסטרול ולחץ דם. הנבדקים מילאו שאלונים אודות הרגלי התזונה והפעילות הגופנית שלהם, כאשר החוקרים נעזרים בקווים המנחים של קרן מחקר הסרטן העולמית והמוסד האמריקאי למחקר סרטן - WCRF/AICR אשר פורסמו ב- 2007 וסוכמו ב-7 המלצות לאורח חיים בריא. הנבדקים שמילאו אחר רוב ההמלצות המופיעות במדריך (4 עד 7 מהן), נרשמו כמי שעקבו אחר ההמלצות.

מתוצאות המחקר עולה כי נשים שלא עקבו אחר המלצות ה -  WCRF/AICR, היו בסיכון של פי 2.4 לחלות בתסמונת המטבולית וגברים היו בסיכון של פי 2.2 לחלות במחלה, זאת בהשוואה לנבדקים שעקבו אחר המלצות ה- WCRF/AICR.

החוקרים מסיקים כי הצמדות לאורח חיים בריא, מפחיתה את הסיכון לחלות בתסמונת המטבולית בקרב מחלימים שקיבלו טיפולים בילדותם למחלת הסרטן בה חלו, וממליצים לבדוק האם תוכנית התערבותית בקרב אוכלוסייה זו תפחית את התחלואה בתסמונת המטבולית.

המחקר פורסם בכתב העת Cancer  במהדורת ספטמבר 2014.

עלה לאתר: אוקטובר 2014

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא תזונה וסרטן >>