מחקרים רבים דיווחו זה מכבר על קשר בין צריכה מוגברת של סידן, ויטמין D ומוצרי חלב לבין סיכון נמוך לתחלואה בסרטן המעי הגס. אך השפעתם של גורמים אלה על ההישרדות מהמחלה לא הייתה ברורה עד כה.
חוקרים מאוניברסיטת אמורי באטלנטה, ארה"ב, ביקשו להעריך את הקשר בין צריכת סידן (במזון ובתוספי תזונה), ויטמין D (במזון ובתוספי תזונה), ומוצרי חלב, לפני ואחרי האבחנה של סרטן המעי הגס, לבין תמותה מכל סיבה שהיא בכלל, ותמותה מסרטן המעי הגס בפרט.
החוקרים נעזרו במחקר קודם שהחל בשנת 1992, שבדק את השפעת אורח חיים על תחלואה בסרטן, ובו נכלל מידע על 184,000 משתתפים בריאים. מתוכם נבדקו במחקר הנוכחי 2,284 משתתפים שחלו בסרטן חודרני-לא גרורתי של המעי הגס והרקטום. החוקרים בדקו את צריכת הסידן, ויטמין D ומוצרי חלב של משתתפים אלו, לפני ולאחר אבחונם במחלה.
שאלונים שחולקו עקבו אחר המשתתפים במשך 17 שנים ואספו מידע על גורמי סיכון שונים לסרטן והצריכה הכוללת של מוצרי חלב ושל תוספי סידן וויטמין D. צריכת מרכיבים אלו חולקה ל-4 רמות צריכה. שאלוני תזונה נוספים מולאו לאחר אבחון המחלה.
מתוצאות המחקר עולים הנתונים הבאים:
לסיכום, צריכה כוללת גבוהה של סידן, וצריכה גבוהה של מוצרי חלב לאחר אבחון סרטן מעי גס חודרני בשלב שאינו גרורתי, הייתה קשורה בסיכון נמוך משמעותית לתמותה מכל סיבה שהיא בכלל ומסרטן המעי הגס בפרט.
החוקרים מציינים שזהו המחקר הראשון בו דווח על קשר- בין צריכת חלב ומוצריו, לבין הישרדות של מחלימים מסרטן המעי הגס שצרכו מוצרים אלו.
המחקר פורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology במהדורת אוגוסט 2014.
עלה לאתר: אוקטובר 2014
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא תזונה וסרטן>>