לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הקשר בין עישון סיגריות וסרטן השד בנשים לאחר גיל המעבר

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



ממצאים מפתיעים על הקשר בין עישון סיגריות וסרטן השד בקרב נשים לאחר גיל המעבר                       

חוקרים ממספר אוניברסיטאות בארה"ב בדקו במחקר פרוספקטיבי (מחקר אשר בודק את הנחקרים לאורך תקופת זמן ומתעד את הנתונים, לעומת מחקר המתבסס על שאלונים אותם הנחקרים ממלאים על סמך זיכרונם), 186,159 נשים בנות 50-71 אשר הצטרפו למחקר בשנים 1995-1996 ומילאו שאלונים. הנבדקות נשאלו האם עישנו יותר מ-100 סיגריות בחייהן, האם הן מעשנות בהווה,  ואם עישנו בעבר - מתי נגמלו וכמה סיגריות נהגו לעשן ביום. הן נשאלו אודות גיל תחילת המחזור שלהן וגיל הפסקתו, אודות שימוש בטיפול הורמונלי חליפי בגיל המעבר, ומדד מסת הגוף שלהן.  נבדקה צריכת אלכוהול שלהן, הפעילות הגופנית אותן הן מבצעות וההיסטוריה המשפחתית של קרובות בדרגה ראשונה שחלו בסרטן השד. גורמים נוספים הידועים כגורמי סיכון, כגון גיל הלידה הראשונה, ביופסיות שד שבוצעו, רמת ההשכלה ומוצא, תועדו בשאלון.

 

המעקב אחר הנשאלות נמשך 9.6 שנים ונמצא כי 17% מהן היו מעשנות קבועות, 38% עישנו בעבר ו - 45% לא עישנו מעולם.

 

במהלך 2006 אובחנו בקרב הנבדקות 7,481 נשים בסרטן שד, ונמצא כי נשים מעשנות היו בסיכון של 19% גבוה יותר לחלות מנשים שלא עישנו כלל, ואלו שעישנו בעבר היו בסיכון של 7% לחלות לעומת מי שלא עישנו כלל.

 

כאשר החוקרים בדקו את נתוני ההיסטוריה המשפחתית של סרטן שד של הנשים המעשנות בהווה, נמצא כי הסיכון לחלות  בקרב מעשנות ללא היסטוריה משפחתית היה גבוה- ב - 24% לעומת אלו עם היסטוריה משפחתית של סרטן השד. זאת בניגוד לעובדה, שסיפור משפחתי כלשעצמו, הינו גורם סיכון משמעותי.

 

החוקרים גילו ממצא מפתיע נוסף: הנשים המעשנות בהווה, שקיבלו את המחזור החודשי בגיל מאוחר (גיל 15 ומעלה), היו בסיכון גבוה ב - 52% לחלות לעומת מי שלא עישנו כלל, כאשר הנשים שקיבלו את המחזור מוקדם יותר היו בסיכון נמוך יותר: מי שקיבלו את המחזור מתחת לגיל 12 - היו בסיכון של 14% לחלות, ואלו שקיבלו את המחזור בגילאי 13-14 היו בסיכון של 18%. ממצאים אלו סותרים את הידוע על גיל מוקדם של תחילת המחזור החודשי כגורם המעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד. החוקרים מייחסים לעישון את הסיבה לסתירה זו ומבקשים להמשיך לבדוק את השפעת העישון על גורמים הורמונליים אלו.

 

לא נמצא קשר ישיר בין הסיכון לחלות וכמות הסיגריות שהנבדקות עישנו, או הזמן שחלף מאז שנגמלו אלו שהוגדרו כמעשנות לשעבר.

 

החוקרים ממליצים להמשיך במחקרים נוספים כדי להבין את השפעת העישון על ה - DNA  ועל רקמת השד, כדי להבין יותר את הקשרים שנמצאו במחקר זה.

 

המחקר פורסם בכתב העת British Journal of Cancer במהדורת אפריל 2014

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד  >>