לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם גברים עם מוטציה ב-BRCA יכולים להפחית הסיכון לסרטן הערמונית?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



האם גברים נשאי המוטציה של הגן BRCA  יכולים להפחית את הסיכון לפתח סרטן ערמונית?

  

מוטציות בגנים BRCA1 ו - BRCA2 ידועות מזה זמן רב כמגבירות את הסיכון לחלות בסרטן שד ושחלה בקרב נשים, וסרטן שד בגברים. בשנים האחרונות מצביעים מחקרים על כך שגברים הנושאים את אחת המוטציות האלו נמצאים גם בסיכון מוגבר לחלות בסרטן ערמונית:  סיכון של פי 8.6 לנשאי BRCA2  ופי 3.7 לנשאי BRCA1.

גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר לפתח סרטן ערמונית הם גורמים שאינם ניתנים לשינוי וכוללים גנטיקה וגיל. בניסיון לבדוק גורמי סיכון לסרטן הערמונית הניתנים לשינוי ושעליהם יש לנבדקים שליטה, חוקרים מאוניברסיטת קרייטון שבנברסקה, ארצות הברית, בדקו מספר גורמים התנהגותיים בקרב 74 גברים שבמשפחתם קיימות המוטציות הגנטיות ב- BRCA, אך לא כולם נשאים ולא כולם חלו בסרטן. הנבדקים חולקו ל-4 קבוצות: נשאים של אחת המוטציות אשר חלו בסרטן הערמונית; נשאים של אחת המוטציות בריאים; גברים שאינם נשאים שחלו בסרטן הערמונית; גברים שאינם נשאים בריאים.

המשתתפים מילאו שאלונים המתייחסים לאורח חיים ונטילת תרופות: פעילות גופנית בת 30 דקות או יותר, 4 פעמים בשבוע, שתיית  כוס אחת או יותר של אלכוהול פעם בשבוע, היסטוריה של עישון, שתיית כוס קפה אחת או יותר ליום, נטילה של תרופה מקבוצת הסטטינים, נטילת אספירין יומיומית בכל חוזק במשך 5 שנים ומעלה, תכשיר למניעת התקרחות  ונטילת ויטמינים.

מתוצאות המחקר עולה שבקרב נשאים של אחת המוטציות בגן BRCA, מי שנטל  באופן יומיומי אספירין היה בסיכון מופחת לפתח סרטן ערמונית ב- 8.4% לעומת מי שלא נטל תרופה זו. מידע זה מאשש תוצאות של מחקרים קודמים שבדקו את השפעת נטילת אספירין על הסיכון לפתח סרטן ערמונית בקרב כלל הגברים באוכלוסייה.

פעילות גופנית נמרצת ושתיית קפה מדי יום נמצאו אף הם כגורמים התנהגותיים המפחיתים סיכון לסרטן ערמונית בקרב נשאי אחת המוטציות, אולם לא באופן מובהק סטטיסטית.

החוקרים מדגישים את הצורך לאשש נתונים של מחקר זה במחקרים נוספים רחבי היקף.

המחקר פורסם במהדורת אפריל 2014 בכתב העת Journal of Genetic Counseling. לתקציר באנגלית.

 

עלה לאתר: ספטמבר 2014

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן במערכת המין הגברית>>