מחקרים מצאו זה מכבר שצריכה של מזונות מתוקים מעלה סיכון לחלות בסרטן השד, אך רק מעט ידוע על הקשר בין צריכה של מזונות אלו לבין רקמת שד צפוף, הנחשב לגורם סיכון מוגבר לסרטן השד.
חוקרים מקנדה ביקשו לבדוק את הקשר בין צריכה של מזונות ומשקאות מתוקים, לבין צפיפות השד, בקרב 1555 נשים, שגויסו למחקר בעת בדיקת הממוגרפיה. 776 נשים מבין המשתתפות היו לפני גיל המעבר, בנות 46 בממוצע, ו- 779 לאחר גיל המעבר, בנות 61 בממוצע.
הנשים מילאו שאלון שכלל נתונים אישיים כמו גובה ומשקל, צריכה של סוכר, מזונות ומשקאות מתוקים, אורח חיים כגון, פעילות גופנית וכדומה. צפיפות רקמת השד של כל נבדקת נמדדה בשתי שיטות שונות, בעזרת תוכנת מחשב.
החוקרים מציינים כי על פי השאלון, נשים אחרי גיל המעבר צרכו בממוצע יותר מזונות מתוקים מנשים לפני גיל המעבר, אך צריכת המשקאות הממותקים הייתה דומה בשתי הקבוצות.
מתוצאות המחקר עולה, כי ככל שהצריכה של המשקאות המתוקים הייתה גבוהה יותר, בייחוד צריכה של למעלה מ-3 מנות משקה ממותק לשבוע (מנת משקה ממותק =3/4 כוס, 120מ"ל), כך נצפתה צפיפות שד גבוהה יותר, בייחוד בקרב נשים לפני גיל המעבר. כמו כן, צריכה של 15 מנות ויותר של מזונות מתוקים לשבוע (מנת מזון מתוק= 60-10 גרם - שוקולד, עוגיות, גלידה, סוכריות, עוגות וכד') היו קשורים בעלייה בצפיפות השד, בפרט אצל נשים לאחר גיל המעבר.
עוד מציינים החוקרים, כי הקשר בין צריכה גבוהה של מזונות ומשקאות מתוקים ועלייה בצפיפות השד, היה משמעותי יותר בקרב נשים שאינן עוסקות בפעילות גופנית.
לסיכום, החוקרים מצביעים על כך, שתוצאות המחקר קושרות צריכה גבוהה של מזונות ומשקאות ממותקים, לעלייה בצפיפות השד. יחד עם זאת, הם טוענים כי נדרשים מחקרים נוספים כדי לאשש את הממצאים כחלק מהמאמץ העולמי למניעת סרטן השד.
המחקר פורסם במהדורת ינואר 2014, בכתב העת BMC Public Health
עלה לאתר: יולי 2014
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד >>