לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם יש קשר בין השימוש בוויאגרה והסיכון למלנומה של העור?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים ממספר אוניברסיטאות בארה"ב ביקשו לבדוק את הקשר בין השימוש בוויאגרה - התרופה המיועדת לטיפול בבעיות זקפה - לבין הסיכון  להתפתחות סרטן העור מסוג מלנומה בקרב גברים בארצות הברית.

המחקר נערך בהמשך לעדויות ממחקרים אחרונים שמראים כי שימוש בתרופות מסוג מעכבי אנזים PDE5A כדוגמת הוויאגרה, עלולים להגביר את הסיכון להתפתחות מחלה זו. המחקרים השונים הראו כי שימוש בתרופות אלו הגביר את ייצור המלנין שהינו פיגמנט אשר מגן על העור מפני קרינת UV, ובכך האיצו התפתחות מלנומה של העור. כמו כן, נצפה כי שימוש במעכבי אנזים PDE5A  עלול להגביר את ההתפשטות של תאי מלנומה.

המחקר נערך במתכונת של מחקר מעקב פרוספקטיבי. כ-25,848 גברים בגילאי 40-75, דיווחו באמצעות שאלון על שימוש בוויאגרה לשם טיפול בבעיות זקפה -בעבר ובהווה.  החוקרים מציינים כי לא דווח מינון הצריכה של וויאגרה. כמו כן מילאו המשתתפים נתונים על סגנון חיים: משקל, הרגלי עישון ומידת ביצוע פעילות גופנית.

בנוסף, נאסף מידע מפורט על מספר השומות, גוון העור וצבע השיער כשהיו בני 18, הרגלי החשיפה לשמש והיסטוריה משפחתית של מלנומה. כמן כן, החוקרים אספו מידע על אזורי מגורים בעבר ובהווה, וסיווגו את הגברים לקטגוריות שונות של חשיפה לשמש במהלך החיים.

מתוך כל המשתתפים במחקר, כ-5.3% דיווחו על שימוש בוויאגרה לאחרונה, ו-6.3% דיווחו על נטילת וויאגרה אי- פעם בעבר. המעקב נמשך 10 שנים (2000-2010) במהלכו נצפתה היארעות של 142 מקרי מלנומה של העור. כמו כן, נצפתה היארעות של סוגי סרטן עור שאינם מלנומה:  580 מקרים של סרטן תאי קשקש (SCC) ו-3,030 מקרים של סרטן תאי-בסיס          (BCC).

מתוצאות המחקר עולה, כי הגברים שדיווחו על שימוש בוויאגרה לאחרונה, היו בסיכון של כמעט פי 2 להתפתחות מלנומה של העור. עלייה דומה בסיכון נצפתה גם במקרים של נטילת וויאגרה אי-פעם בעבר. תוצאות המחקר נשארו דומות גם כאשר נוטרלו משתנים של חשיפה לשמש. בניתוח נתונים נוסף, נוטרלו משתתפים הסובלים ממחלות כרוניות קשות, וגם במקרה זה התוצאות היו דומות והצביעו על סיכון גבוה פי 2.24 לחלות במלנומה של העור בקרב גברים שנטלו וויאגרה.

עם זאת, לא נצפתה עלייה בסיכון לסרטן עור שאינו-מלנומה, ולא נמצא קשר בין בעיות זקפה לבין עלייה בסיכון למלנומה, אלא רק בין השימוש בתרופה והתחלואה במלנומה.

החוקרים מדגישים כי נדרשים מחקרים נוספים על מנת לחזק את הקשר, בין השימוש בוויאגרה, לבין הסיכון לחלות בסרטן עור מסוג מלנומה.

  • המחקר פורסם און-ליין במהדורת אפריל 2014, בכתב העת Internal Medicine JAMA.

 עלה לאתר: מאי 2014

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן העור >>