לתרומה
חפש
אבחון מוקדם
אבחון מוקדם של סרטן העור

שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם 2014

עוד בנושא

Big-Bullet-TRNBig-Bullet-TRN שבוע המודעות הסתיים

פתיחת שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם

26.5-1.6

 

bul3 בעוד בעולם מדווחים על עלייה בשיעורי ההיארעות של מלנומה ממאירה של העור, בישראל נצפית יציבות בשיעורי ההיארעות ומסתמנת גם ירידה של כ-30% בשיעורי התמותה בגברים ובכ-20% בנשים.

 

bul3 כמידי שנה, תפחתנה מחר מאות תחנות לבדיקת עור בחינם, במרפאות כל קופות החולים ברחבי הארץ.

 

Big-Bullet-SQR.gif דר' ליטל קינן בוקר מציגה נתונים חדשים של רישום הסרטן הלאומי והמרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות, המצביעים כי בשנת 2011 אובחנו בישראל 1,469 חולים חדשים עם מלנומה ממאירה של העור, ונפטרו 188.

 

Big-Bullet-SQR.gif שיעורי ההישרדות היחסית ממלנומה ממאירה חודרנית של העור לחמש שנים ממשיכים לעלות. מדובר ב- 85.8% לגברים שאובחנו בתקופה 2003-2006, ו- 89.7% לנשים שאובחנו בשנים אלו.

 

Big-Bullet-SQR.gif בקרב ערבים בישראל, שיעורי התחלואה במלנומה של העור והתמותה מהמחלה נמוכים מאוד. 

 

Big-Bullet-SQR.gif סקר טלפוני חדש של האגודה למלחמה בסרטן, במדגם מייצג של מבוגרים ובני-נוער מגלה, כי המודעות לנזקי השמש עלתה בעיקר ביחס לסיכון המשמעותי  כתוצאה מקבלת כוויות, ובמקביל עלתה המודעות לשימוש באמצעי ההגנה השונים מהשמש.

 

Big-Bullet-SQR.gif חלה ירידה באחוז הצעירים ההולכים לים ב"שעות הלא בטוחות", ובאחוז המרואיינים הצעירים שקיבלו כוויה כתוצאה מחשיפה לא מבוקרת לשמש, במקביל לעלייה במודעות לסכנת הכוויות, שהן גורם הסיכון המשמעותי, בעיקר בצעירים, להתפתחות מלנומה- סרטן העור הממאיר.

 

Big-Bullet-SQR.gif למעלה משני שליש מהמרואיינים נחשפו למידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא "חכם בשמש" ©, והמודעות לנזקי השמש. הצעירים נחשפו למידע בעיקר בהרצאות בבתי- ספר, והמבוגרים בפרסומי האגודה באמצעי המדיה השונים.

 

Big-Bullet-SQR.gif פרופ' מיכל לוטם בדווח ראשוני על חיסון מונע לחולי מלנומה בסיכון גבוה לחזרת המחלה, תוך שימוש בטכניקה של הנדסה גנטית.

 

Big-Bullet-SQR.gif פרופ' יעקב שכטר בדווח על חידושים בטיפול במלנומה גרורתית.

 

Big-Bullet-SQR.gif רינת בכר מציגה נוהל חדש של משרד הבריאות לבדיקה ותיווי של מוצרי הגנה מהשמש.

 

Big-Bullet-SQR.gif יוזמה חדשה של האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף עם התאחדות הספרים בארץ. האגודה בנתה הכשרה ייחודית למעצבי שיער, שתאפשר להם לזהות נגעים חשודים בקרקפת, ובצוואר, על מנת שיפנו את הלקוחות לבדיקה מונעת אצל רופא עור. ההכשרה תתקיים ביולי הקרוב, על ידי יועץ האגודה ומנהל היחידה לכירורגיה פלסטית בבית חולים "מאיר" בכפר סבא, פרופ' שלום אבשלום, אשר יכשיר בהתנדבות את מעצבי השיער.

 

Big-Bullet-SQR.gif לציון שבוע המודעות למניעת סרטן העור, הפיקה האגודה למלחמה בסרטן,  חוברת צביעה חדשה ומושכת עין במיוחד, המיועדת לילדי גן וכיתות א'-ד' בבית הספר היסודי. החוברת מעבירה את המסרים החשובים של "חכם בשמש" לילדים הצעירים בצורת עלילה משעשעת, ידידותית וברורה. החוברת תופץ בחינם לגנים ולבתי הספר. האיורים בחוברת צוירו ע"י אורי פינק, אמן הקומיקס הידוע.

 

Big-Bullet-SQR.gif עודכן עלון מידע את "החן יש לאבחן" ובו תיאור של קבוצות סיכון באוכלוסייה, הסימנים אליהם יש לשים לב בעת בדיקת שומות ועוד. העלון עודכן, חודש ומחולק לכל דורש בחינם.

 

האגודה למלחמה בסרטן פתחה פורום חדש למלנומה וסרטן העור באתר האגודה . הפורום מנוהל בהתנדבות ע"י פרופ' יעקב שכטר, מנהל 'מכון אלה' לטיפול ומחקר במלנומה וסרטן העור במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, וחבר ועדת העדכון של האגודה למלחמה בסרטן בנושא סרטן העור. ניתן לשאול שאלות בפורום ולקבל מידע עדכני ומקצועי.

 

Big-Bullet-SQR.gif יום עיון בנושא מלנומה וסרטן העור בזליומה - סרטן תאי בסיסBCC- ׁיתקיים ביום רביעי ה-18.6 בבית האגודה למלחמה בסרטן בגבעתיים. יום העיון מיועד לחולים, מחלימים ולבני משפחותיהם והינו ללא תשלום.

יום העיון באדיבות חברת רוש פרמצבטיקה ישראל בע"מ.

 

Big-Bullet-SQR.gif סופר-פארם והמותג לייף נרתמו ביוזמה מיוחדת, כדי לסייע לאגודה למלחמה בסרטן בקידום המאבק בסרטן העור : תתרום  שקל  אחד ממכירת כל מוצרי ההגנה מהשמש של מותג  Life זו השנה השנייה. הכספים שתגייס סופר-פארם ישמשו לטובת פעילותה העניפה של האגודה למלחמה בסרטן, במאבק בסרטן העור וקידום הדרכים למניעתו ואבחונו המוקדם בנוסף, תשווק סופר-פארם בסניפיה בקבוקי מים מינרלים עם הלוגו של "חכם בשמש" ©.  ההכנסות מהמכירות יתרמו לאגודה.

ברשת גם יופצו עלוני הסברה שהופקו באדיבותה, ושהוכנו ע"י האגודה בשיתוף עם אגף הרוקחות במשרד הבריאות ומומחים בתחום, ונועדו להדריך את הציבור לשימוש נכון בתכשירי הגנה מהשמש.

 

 

 

bul3 דר' ליטל קינן-בוקר - סגנית מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות, מציגה נתונים חדשים ועדכניים של רישום הסרטן הלאומי של משרד הבריאות, לקראת שבוע המודעות לסרטן העור:

 

בשנת 2011 אובחנו בישראל 1,469 חולים חדשים עם מלנומה ממאירה של העור.

 

נכון לסוף שנת 2011, חיו בישראל 4,200 מחלימים ממלנומה חודרנית ממאירה , ו-2,205 מחלימים ממלנומה ממוקדת ממאירה של העור.

 

שיעורי היארעות

מלנומה חודרנית של העור

בשנת 2011 אובחנו בישראל 993 חולים חדשים עם מלנומה חודרנית של העור.

התחלואה במלנומה חודרנית של העור במגמה יציבה, עם ירידה בתחלואה בשני המינים המתרחשת ממש בשנים האחרונות.

 

מלנומה ממוקדת של העור

אבחון של מלנומה ממוקדת (מחלה בשלב מוקדם), מאפשר סיכויי ריפוי גבוהים יותר.

בשנת 2011 אובחנו בישראל 476 חולים חדשים עם מלנומה ממאירה ממוקדת של העור.

שיעורי ההיארעות של מלנומה ממוקדת היו במגמת עלייה,  והתייצבו בשנים האחרונות.

 

Big-Bullet-SQR.gif פירוט שיעורי היארעות לפי מוצא וגיל בדו"ח המצורף.

 

 

שיעורי הישרדות

שיעורי ההישרדות היחסית ממלנומה ממאירה חודרנית של העור לחמש שנים הם- 85.8% בגברים שאובחנו בתקופה 2003-2006, ו- 89.7% בנשים שאובחנו בשנים אלו.

כמצופה, יחד עם השיפור באבחון המוקדם, חלה עליה משמעותית, בשיעורי ההישרדות, ביחס לשיעורי ההישרדות של חולים שאובחנו בשנים קודמות.

 

שיעורי תמותה

בשנת 2011 נפטרו 188 אנשים בישראל ממלנומה ממאירה של העור (96 גברים, 92 נשים). לאחרונה מסתמנת ירידה של כ-30% בשיעורי התמותה בגברים ובכ- 20% בנשים.

 

השוואה בין-לאומית

על פי נתוני הסוכנות הלאומית לחקר הסרטן (IARC) לשנת 2012 ,בהשוואה בין 20 המדינות להן השיעורים הגבוהים ביותר בעולם בשיעורי ההיארעות והתמותה ממלנומה, עולה  כי, היארעות מלנומה בישראל היא במקום ה-13 עבור גברים, ובמקום ה-20 עבור נשים.

שיעורי ההיארעות הגבוהים ביותר דווחו באוסטרליה ובניו- זילנד.

 

בשיעורי תמותה, גברים בישראל נמצאים במקום ה-8 ונשים בישראל נמצאות במקום ה-10 (יחד עם בריטניה). שיעורי התמותה הגבוהים ביותר מדווחים עבור גברים מניוזילנד ואוסטרליה, ועבור נשים מניוזילנד ומהולנד.

שיעורי היארעות ותמותה (estimated), מתוקננים לגיל, ל-100,000, של מלנומה חודרנית של העור ב-20 המדינות עם השיעורים הגבוהים בעולם,  2012

Big-Bullet-TRNBig-Bullet-TRN לחצו כאן או על הגרף לצפיה בהגדלה

Big-Bullet-SQR.gif הדו"ח המלא מצורף.

 

סקר טלפוני חדש של האגודה למלחמה בסרטן בנושא:

חשיפה לשמש ידע, מודעות והתנהגות

הסקר בוצע ע"י מכון המחקר מותגים יפעת גת בע"מ , בקרב 600 מרואיינים: 500 גילאי 18+, ו-100 גילאי 15-17.

 

מודעות

 

מודעות לנזקים העלולים להיגרם לעור כתוצאה מחשיפה לא מבוקרת לשמש

מרבית הנשאלים טענו כי הנזק העיקרי הנגרם לעור מחשיפה לא מבוקרת לשמש הוא "סרטן העור"-77%. לאחר מכן צוינו "כוויות"- 32%, "כתמים בעור"-30%, "קמטים בעור"- 20%.

אחוז  גבוה יותר מגילאי 18+ ציינו את "סרטן העור", "כתמים בעור", קמטים" ו"הזדקנות מוקדמת" כנזק העיקרי מחשיפה לשמש, לעומת צעירים בני ה-15-17.

בהשוואה לסקרים קודמים:

  • יש עלייה משמעותית במודעות ל"כוויות", כגורם הסיכון העיקרי להתפתחות מלנומה -  32% בהשוואה ל-8% בסקר מ-2012, "מחלות עור"- 15%, בהשוואה ל-1% ב-2012, ונמשים- 10% ,בהשוואה ל-0.4% ב-2012.

 

 

מודעות לדרכים בהן ניתן להגן על העור מפני קרינת השמש

  • המודעות הגבוהה ביותר להגנה על העור מפני קרינת השמש היא ל"תכשירי הגנה" 81%, לאחר מכן מודעות לצורך בחבישת כובע 35%, "לבגדים ארוכים" -33%, "לצל"- 32%, "ולא לצאת מהבית בשעות החמות"- 31%.

בהשוואה לסקרים קודמים:

  • ישנה יציבות במודעות לצורך בתכשירי הגנה (79% בסקר מ-2004)
  • חלה עלייה משמעותית במודעות לאמצעי הגנה נוספים העשויים להגן מפני השמש, לדוגמא מודעות לצורך בחבישת כובע- 35%, בהשוואה ל-23% בשנת 2004, הימצאות בצל - 32%, בהשוואה ל-26% ב-2004.

 

מה מסוכן יותר - מיטת שיזוף או שמש?

  • בעשור האחרון עלתה המודעות לסכנות שבמיטות שיזוף, ושליש מהמרואיינים אמרו ששימוש במיטת שיזוף ושמש מסוכנים באותה מידה, בהשוואה ל-29% בסקר 2012 , ו-7% בלבד בסקר של 2004.
  • בקרב גילאי 15-17 ישנה עליה באחוז הטוענים שהשמש ומיטות שיזוף  מסוכנים באותה מידה- 34% , לעומת 20% ב-2012.
  • 26% מהמרואיינים טענו שהשמש מסוכנת יותר ממיטת שיזוף, לעומת 47% מהמרואיינים בסקר 2004, שחשבו שהשמש מסוכנת יותר ממיטת שיזוף. 
  • 40% בגילאי 15-17 רואים את מיטות השיזוף כמסוכנות יותר מהשמש, בהשוואה ל-24% במבוגרים יותר.

 

התנהגות

 

באילו אמצעי הגנה משתמשים כשיוצאים לשמש?

  • אמצעי ההגנה הנפוץ ביותר שדווח הוא "שהייה בצל", כ- 75% טענו שהם מקפידים תמיד ו/או משתדלים לשהות בצל, לאחריו 58% דווחו על  שימוש בקרם הגנה ,  ו- 54% דווחו על חבישת כובע.
  • אמצעי ההגנה מפני השמש דווחו באחוזים גבוהים יותר בקרב גילאי 18+ .
  • בהשוואה לסקר שבוצע ב-2004, אחוז גבוה יותר של מבוגרים דווחו על שימוש באמצעי הגנה. לדוגמא אחוז גבוה יותר של מבוגרים משתמשים ב"כובע" כהגנה מהשמש 56% היום, בהשוואה ל-44% ב-2004.

 

מדוע אנשים המודעים לנזקי העור לא מגנים על עצמם לדעתך?

  • הסיבות העיקריות שניתנו על ידי המשתתפים היו: 34% טענו, "כי לא אכפת להם/מזלזלים", 33% סברו שזה נובע  מ"חוסר מודעות/חוסר תשומת לב" ,  %27 חשבו שאנשים לא מגנים על עצמם, כי הם חושבים ששיזוף הוא יפה, וכרבע טענו, שהסיבה נובעת מהחשיבה "שלי זה לא יקרה" ו/או מעדיפים להתעלם מהבעיה.

 

לשאלה מה היה גורם להם באופן אישי להגן על עצמם מפני חשיפה לא מבוקרת לשמש?

  • בגילאי ה-18+, 22% התייחסו לסבל מנזקים, או ממחלות הנגרמות מהשמש, 21% התייחסו להשפעה ממידע רפואי מבוסס על מחקרים, או מאמרים רפואיים ופרסומים בנושא במדיה. הצעירים בני 15-17 התייחסו יותר למידע על נזקים אפשריים- 21%, הכרות עם מישהו קרוב הסובל מהמחלה- 21%, אם הם אישית היו סובלים מנזקי שמש- 15%. פרסומים ומודעות בעיתונים- צויינו ע"י 14%, כגורם משפיע על חשיפה מבוקרת לשמש.
  • בהשוואה לסקר - 2004 הגורמים המשפיעים על ההחלטה של אנשים להגן על עצמם, הם בעיקר מידע ממחקרים ומאמרים רפואיים ומפרסומים בנושא במדיה.
  • הוצגה גם עליה בהתייחסות לסבל כתוצאה מנזקי השמש של אנשים שאותם הם מכירים, כגורם המשפיע על ההתנהגות- 16% בהשוואה ל- 9% ב-2012, 10% ב-2004.

 

מאפייני הביקור בחוף הים

  • 70% מהמרואיינים נוהגים ללכת לחוף הים- 69% מגילאי 18+, בהשוואה ל-93% מגילאי 15-17.
  • כ-40% מהמרואיינים נוהגים ללכת לים בשעות "פחות מסוכנות", עד השעה 10- 15%, ואחר הצהריים אחרי השעה 16:00- 25%.

  • מבין הצעירים שנוהגים ללכת לים, חלה ירידה משמעותית באחוז המרואיינים הצעירים, שנוהגים ללכת בשעות "הלא בטוחות"- 60% בסקר 2014, לעומת -74% בסקר 2012.

האם קיבלו כוויה בשנה הקודמת?

  • 15% מהמרואיינים דווחו על קבלת כוויה מחשיפה לא מבוקרת לשמש. יותר צעירים דווחו על כוויה- 29%, בהשוואה ל-14% בגילאי 18+.
  • חלה ירידה באחוז המרואיינים, שקיבלו כוויה כתוצאה מחשיפה לא מבוקרת לשמש- 15%, בהשוואה ל-19% ב-2012.
  • ירידה משמעותית בדווח על כוויות, דווחה בקרב הצעירים- 29% , בהשוואה ל-49% ב-2012.

 

חשיפה למידע של האגודה למלחמה בסרטן

  • למעלה משני שליש מהמרואיינים, 68% , נחשפו למידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא "חכם בשמש"- 71% בגילאי 15-17, ו-68% בגילאי 18+.
  • אמצעי המדיה הבולטים באמצעותם נחשפו למידע גילאי 15-17: הרצאות בבתי הספר- 37%, תשדירים בטלוויזיה -29%, אתר האינטרנט של האגודה- 10%.
  • גילאי 18+ נחשפו לתשדירים בטלוויזיה- 33%, לפרסום בעיתונות- 25%, לפרסום ברדיו- 17%, לאתר האינטרנט של האגודה- 13% , לחומרי הסברה של האגודה- 12%.
  • מבין אלו שנחשפו למידע של האגודה , כ-60% מגילאי 18+,  וכ-70% מהצעירים נחשפו לתשדירי האגודה בטלוויזיה.

 

 

חיסון מונע לחולי מלנומה בסיכון גבוה לחזרת מחלתם על ידי שורת תאים מהונדסת לבטא חלבון שממריץ את מערכת החיסון

פרופ' מיכל לוטם - מנהלת המרכז למלנומה ואימונותרפיה של סרטן , מכון שרת, מרכז רפואי הדסה ירושלים

רקע

למרות ההתקדמות הרבה בטיפול במלנומה גרורתית, נותר התחום של מניעת סיכון חזרת המחלה - מאחור.

 

נושא זה בעייתי במיוחד לחולים שנותחו לסילוק גרורות לקשרי לימפה. הם לכאורה נקיים ממחלה אך מרחף עליהם סיכון של 50% ויותר לחזרתה.

 

ב- 15 השנים אחרונות נהגנו לחסן חולי מלנומה בתאי גידול שסולקו מגופם. ראינו כי חולים שהגידול עורר אצלם תגובה חזקה במבחן עור- זוכים להישרדות משופרת. לעומתם חולים ללא תגובה אינם מוטבים.

 

לאור זאת השתמשנו בטכניקה של הנדסה גנטית והחדרנו לשורת תאי מלנומה גן המקודד לחלבון חשוב בהמרצת תאי חיבון הקרוי 4-1bb ligand.

 

חלבון זה גורם לתאי דלקת לפעילות משופרת כנגד הגידול. למעשה הזרקת גידול המבטא את החלבון יוצרת ״מדורה״ מקומית של שפעול חיסוניות מגוננת.

 

עד כה חוסנו בשנה האחרונה 16 חולים ראשונים. החיסון עורר בגופם תגובה עוצמתית. כעת הם במעקב לבחון האם אכן יוקטן הסיכון לחזרת המלנומה.

 

העניין בחיסונים גבר בשנתיים האחרונות לאור ההוכחות החדשות עד כמה מערכת החיסון עוצמתית נגד גידולים שונים, כאשר היא מופעלת נכון.

 

המחקר מומן ע"י בי"ח הדסה וקרן אדלסון, ונתמך לאורך שנים ע"י האגודה למלחמה בסרטן.

 

 

חידושים בטיפול במלנומה גרורתית

פרופ' יעקב שכטר - מנהל מכון אלה, מכון מלנומה, מרכז רפואי שיבא, תל-השומר

 

לדברי פרופ' שכטר בשנה האחרונה חלו שתי התפתחויות עיקריות בטיפול בחולים עם מלנומה גרורתית.

 

  1. תהליכי הניסויים הקליניים בתרופה Anti PD-1  בתהליכי סיום, והתרופה הוגשה לאישור ה- FDA  באינדיקציות מלנומה. התרופה מאופיינת במיעוט תופעות לוואי וביעילות גבוהה ביותר כשחלק ניכר מהחולים מפיקים ממנה תועלת רבה.
    מנגנון התרופה הוא על ידי הפעלת מערכת החיסון.
  2. פותחה טכנולוגיה משופרת לטיפול תאי במלנומה ובסוגי סרטן אחרים, המבוססת על איתור המוטציות הספציפיות לכל חולה.

 

נוהל חדש של משרד הבריאות לבדיקה ותיווי של מוצרי הגנה מהשמש

רינת בכר- מנהלת המדור לרישום תמרוקים, אגף הרוקחות, משרד הבריאות

 

בימים אלה הוציא משרד הבריאות נוהל חדש שמטרתו בדיקה ותיווי של מוצרי ההגנה מהשמש. הנוהל גובש בוועדת מומחים משותפת למשרד הבריאות

והאגודה למלחמה בסרטן.  

 

נוהל זה נכתב, על מנת לאפשר יצור, יבוא ושיווק של מוצרי הגנה מפני קרינת השמש בכפוף לשמירה על בריאות הציבור ורווחתו, בהתאם לרגולציות המשתנות והמתפתחות ברחבי העולם.

 

נוהל זה נכנס לתוקף מידית. כאשר  עד ה- 31/08/2015 ניתן להגיש תמרוקים לרישוי גם על פי הנוהל המקובל היום וגם על פי הנוהל החדש, והחל  מה-01/04/2017, לא ניתן יהיה לשווק תמרוקים שלא עומדים בנוהל החדש.

 

Big-Bullet-SQR.gif מצורף נוהל רישוי למוצרים להגנה מפני קרינת השמש.

יוזמה חדשה של האגודה: מעצבי שיער יפעלו להעלאת המודעות לחשיבות האבחון המוקדם של סרטן העור

יוזמה חדשה של האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף עם התאחדות מעצבי השיער בישראל.

מעצבי שיער נמצאים בעמדה ייחודית המאפשרת להם לבחון מקרוב את הקרקפת והצוואר של לקוחותיהם, שלא תמיד ערים להימצאותם של נגעים באזורים אלו.

 

האגודה למלחמה בסרטן פנתה להתאחדות מעצבי השיער בישראל, בהצעה לפתח הכשרה ייחודית אשר במסגרתה, מעצבי שיער יצוידו בכלים שיאפשרו להם להבחין בנגעים חשודים בקרקפת, ובצוואר, ולעודד את לקוחותיהם לגשת לרופא עור ולהיבדק.

 

את ההכשרה יעביר פרופ' שלום אבשלום, יועץ האגודה למלחמה בסרטן,  מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי "מאיר" בכפר סבא ומרצה בכיר באוניברסיטת תל-אביב.

 

 

שבוע העור האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף קופות החולים

ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ובשיתוף כל קופות החולים, יפתחו בשבוע  שבין ה-26 למאי ל-1 ליוני (כולל),  למעלה מ-300 תחנות לבדיקת נגעים בעור בחינם בכל רחבי הארץ.

 

לקביעת תור יש לפנות לקופת החולים אליה משתייך הנבדק.

 

Big-Bullet-SQR.gif לרשימת התחנות באתר האגודה למלחמה בסרטן.

 

רשימת התחנות מתפרסמת גם  במקומוני הערים.

 

טלמידע של האגודה למלחמה בסרטן 1-800-599995.

מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקרים חדשים

 

האם קיימים הבדלים בין גברים לנשים במיקום הופעתן של מלנומות בגוף?

במחקר שנערך במספר מרכזים רפואיים ומרכזי מחקר בצרפת, נבדקו ההבדלים בין נשים וגברים במקום הופעתם בגוף של גידולי מלנומה, במטרה לנסות ולהתאים המלצות למניעת המחלה ואבחונה המוקדם, על פי מגדר.

 

לצורך המחקר, נאספו נתונים מתוך רישום הסרטן הלאומי בצרפת ושאלונים שמולאו ע"י רופאים שטיפלו בחולים, אודות מין החולה והמיקום האנטומי של הגידול.

בין השנים 2004 -2011 תועדו 1,542 מקרי מלנומה עורית בקרב גברים ונשים באזור שמפיין-ארדן בצרפת. החוקרים בדקו את מיקום הגידולים באיזור הראש והצוואר, פלג הגוף העליון, הגפיים העליונות, הגפיים התחתונות, כפות הידיים והרגליים, וכן בתתי-איזורים.

 

על פי ממצאי המחקר, בלט ההבדל בין  הופעתן של מלנומות בגפיים התחתונות של נשים, שאיפיינו 32.2% מהמקרים, בהשוואה ל-9.3% מהמקרים בקרב גברים וכן במיקום גידולי המלנומה בפלג הגוף העליון (שאינו כולל את הגפיים העליונות) בקרב 41.8% מהגברים לעומת שכיחותם בקרב 14.9% מהנשים. מלנומות של כף היד וכף הרגל בלטו יותר בקרב נשים, עם 10.3% מהמקרים, בהשוואה ל-6.3% בקרב גברים. בקרב הנשים נמצאו יותר מלנומות בצד הימני של הראש והצוואר, ואילו בקרב גברים אובחנו יותר מלנומות בצד השמאלי של איזור זה. לא נצפו הבדלים משמעותיים בין גברים ונשים בשכיחות מלנומות בשאר חלקי הגוף.

 

ממצאי המחקר מראים שגברים ונשים מפתחים מלנומה באזורים שונים בגוף. החוקרים סבורים כי הפיזור השונה מצביע על הבדלים בדפוסי התנהגות מגדריים של חשיפה לשמש, ולכן, בנוסף לחיזוק והעמקה של ההמלצות להגנה מפני נזקי השמש הניתנות כיום, המסרים המכוונים באופן ייחודי, לגברים או לנשים, עשויים לשפר את מניעת המלנומה.

 

החוקרים מציעים לעודד גברים בעלי התקרחות חלקית עד מלאה, לחבוש כובע ולמרוח קרם הגנה, להדגיש באופן מיוחד בפני הגברים את החשיבות שבהימנעות מחשיפת פלג גופם העליון לשמש, הן בעבודה והן בשעות הפנאי (כידוע, גברים נוהגים לעיתים קרובות להיחשף לשמש, ללא כל ביגוד על פלג גופם העליון), ובמקביל להתריע בפני נשים על הסכנה הכרוכה בחשיפה לשמש של רגליהן.

  • המחקר פורסם במהדורת אפריל 2014 בכתב העת British Journal of Dermatology.

 

 

האם יש קשר בין השימוש בוויאגרה והסיכון למלנומה של העור?

חוקרים ממספר אוניברסיטאות בארה"ב ביקשו לבדוק את הקשר בין השימוש בוויאגרה - התרופה המיועדת לטיפול בבעיות זקפה - לבין הסיכון  להתפתחות סרטן העור מסוג מלנומה בקרב גברים בארצות הברית.

 

המחקר נערך בהמשך לעדויות ממחקרים אחרונים שמראים כי שימוש בתרופות מסוג מעכבי אנזים PDE5A כדוגמת הוויאגרה, עלולים להגביר את הסיכון להתפתחות מחלה זו. המחקרים השונים הראו כי שימוש בתרופות אלו הגביר את ייצור המלנין שהינו פיגמנט אשר מגן על העור מפני קרינת UV, ובכך האיצו התפתחות מלנומה של העור. כמו כן, נצפה כי שימוש במעכבי אנזים PDE5A  עלול להגביר את ההתפשטות של תאי מלנומה.

המחקר נערך במתכונת של מחקר מעקב פרוספקטיבי. כ-25,848 גברים בגילאי 40-75, דיווחו באמצעות שאלון על שימוש בוויאגרה לשם טיפול בבעיות זקפה -בעבר ובהווה.  החוקרים מציינים כי לא דווח מינון הצריכה של וויאגרה. כמו כן מילאו המשתתפים נתונים על סגנון חיים: משקל, הרגלי עישון ומידת ביצוע פעילות גופנית.

 

בנוסף, נאסף מידע מפורט על מספר השומות, גוון העור וצבע השיער כשהיו בני 18, הרגלי החשיפה לשמש והיסטוריה משפחתית של מלנומה. כמן כן, החוקרים אספו מידע על אזורי מגורים בעבר ובהווה, וסיווגו את הגברים לקטגוריות שונות של חשיפה לשמש במהלך החיים.

 

מתוך כל המשתתפים במחקר, כ-5.3% דיווחו על שימוש בוויאגרה לאחרונה, ו-6.3% דיווחו על נטילת וויאגרה אי- פעם בעבר. המעקב נמשך 10 שנים (2000-2010) במהלכו נצפתה היארעות של 142 מקרי מלנומה של העור. כמו כן, נצפתה היארעות של סוגי סרטן עור שאינם מלנומה:  580 מקרים של סרטן תאי קשקש (SCC) ו-3,030 מקרים של סרטן תאי-בסיס (BCC).

 

מתוצאות המחקר עולה, כי הגברים שדיווחו על שימוש בוויאגרה לאחרונה, היו בסיכון של כמעט פי 2 להתפתחות מלנומה של העור. עלייה דומה בסיכון נצפתה גם במקרים של נטילת וויאגרה אי-פעם בעבר. תוצאות המחקר נשארו דומות גם כאשר נוטרלו משתנים של חשיפה לשמש. בניתוח נתונים נוסף, נוטרלו משתתפים הסובלים ממחלות כרוניות קשות, וגם במקרה זה התוצאות היו דומות והצביעו על סיכון גבוה פי 2.24 לחלות במלנומה של העור בקרב גברים שנטלו וויאגרה.

 

עם זאת, לא נצפתה עלייה בסיכון לסרטן עור שאינו-מלנומה, ולא נמצא קשר בין בעיות זקפה לבין עלייה בסיכון למלנומה, אלא רק בין השימוש בתרופה והתחלואה במלנומה.

החוקרים מדגישים כי נדרשים מחקרים נוספים על מנת לחזק את הקשר, בין השימוש בוויאגרה, לבין הסיכון לחלות בסרטן עור מסוג מלנומה.

  • המחקר פורסם און-ליין במהדורת אפריל 2014, בכתב העת Internal Medicine JAMA.

 

 

שתיית אלכוהול עלולה להגביר את הסיכון למלנומה של העור

בסקירת מחקרים מציגים חוקרים, מאיטליה ושבדיה, נתונים המחזקים  את הקשר בין צריכת אלכוהול יומיומית לבין הסיכון להתפתחות מלנומה של העור.

 

קיימים דיווחים על כך שצריכת אלכוהול מגבירה את החומרה של כוויות שמש המהוות גורם סיכון עיקרי למלנומה של העור, אך מחקרים אפידמיולוגיים שונים שבדקו את הקשר בין אלכוהול למלנומה של העור העלו ממצאים  שאינם חד-משמעיים.

 

במחקר הנוכחי החוקרים ערכו סקירה שיטתית (מטה-אנאליזה) של 16 מחקרים במטרה להעריך טוב יותר את הקשר בין צריכת אלכוהול והסיכון למלנומה. נבחרו מחקרים רלוונטיים הכוללים סך של 6,251 מקרי מלנומה. 6 מתוך המחקרים שנבחרו נערכו באירופה, 3 באוסטרליה, 6 בצפון אמריקה ו -1 בדרום אמריקה.

 

לצורך שקלול הנתונים ולהשוואה בין המחקרים השונים נערכו התאמות ביחידות של צריכת האלכוהול המדווחת: צריכת אלכוהול יומית ברמה קלה הוגדרה כמשקה אחד, או פחות מ-12.5 גרם אלכוהול, וצריכה ברמה בינונית-גבוהה, כיותר ממשקה אחד או יותר מ-12.5 גרם אלכוהול.

 

על פי תוצאות המחקר, הסיכון היחסי הכולל למלנומה של העור נמצא גבוה ב-20% בקרב אנשים שצרכו אלכוהול על בסיס יומי, לעומת אלו שלא צרכו אלכוהול כלל, או צרכו אלכוהול מדי פעם. עבור צריכת אלכוהול קלה הסיכון היחסי גבוה ב- 10%, ואילו בקרב צרכני אלכוהול ברמה בינונית-גבוהה הסיכון היחסי גבוה ב-18% לעומת אלו שלא צורכים אלכוהול כלל, או צורכים מדי פעם.

 

החוקרים מציינים כי ב-10 מחקרים נוטרל גורם החשיפה לשמש, וכי הסיכון הכולל שנמצא במחקרים אלו עומד על 15%, זאת לעומת סיכון של  27% בממצאים של 6 מחקרים בהם לא נערכו התאמות.

 

מניתוח נוסף של ממצאי המחקר עולים הבדלים בהתאם לאזורים הגיאוגרפיים בהם נערכו, לדוגמא: בכל המחקרים שנערכו באוסטרליה נמצא כי הסיכון הכולל למלנומה של העור בקרב צרכני אלכוהול שצרכו אלכוהול על בסיס יומי, גבוה ב-20%  לעומת אלו שאינם צורכים אלכוהול כלל, או צורכים מדי פעם. באירופה, נמצא שהסיכון גבוה ב- 4% וביבשת אמריקה (צפונית ודרומית) נמצא הסיכון גבוה ב- 41% - של צרכני אלכוהול שצרכו אלכוהול על בסיס יומי, לעומת אלו שאינם צורכים אלכוהול כלל, או צורכים מדי פעם.

 

לסיכום, החוקרים מצאו קשר בין צריכת אלכוהול וסיכון לחלות במלנומה ואף טוענים כי השילוב של צריכת אלכוהול, וקרינת  UV של השמש עלול לקדם תהליכים סרטניים באופן סינרגטי. יחד עם זאת החוקרים מציינים כי היות ולא בכל המחקרים שנבדקו, נוטרל גורם החשיפה לשמש, לא מן הנמנע שתוצאות המחקר הושפעו מכך.

 

מחקר זה מתווסף למחקרים רבים המעידים על השפעתה המזיקה לבריאות של צריכת אלכוהול ברמה בינונית -גבוהה.

 

  • המחקר פורסם און-ליין, במהדורת ינואר 2014,  British Journal of Dermatology