לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

יום בינלאומי ללא עישון 2014

עוד בנושא

האגודה למלחמה בסרטן יוצאת במיזמים חדשים לציון היום הבינלאומי ללא עישון, המתקיים בעולם כולו מידי שנה ב-31 למאי, ביוזמת ארגון הבריאות העולמי ה-WHO.

 

מטרתו של יום זה, להעלות על סדר היום העולמי את המודעות להיקף נגע העישון, ולהגביר את המודעות לאפשרויות הקיימות למניעת תמותה ותחלואה ממחלות הנגרמות בעקבות העישון, שהינו גורם המוות מספר 1, הניתן למניעה!

 

  • חדש בישראל! תכנית גמילה מעישון באמצעות הודעות SMS של בי"ס לבריאות הציבור בהדסה, בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן, ומשרד הבריאות. בראש התכנית עומד דר' חגי לוין מהדסה.

  • האגודה למלחמה בסרטן בקליפ חדש, שהופק ע"י ערוץ הילדים כחלק מפרויקט "הלהקה" " מעשנים?! לי זה לא מתאים!". הקליפ עלה ליוטיוב וזוכה לצפיות רבות.
  • בנוסף, הופק עבור האגודה ע"י ערוץ הילדים לוגו חדש © (כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן), שיוביל את הקמפיינים של האגודה בנושא מניעת עישון, תחת הכותרת "מעשנים?!, לי זה לא מתאים!".

לחצו כאן להגדלה
  • האגודה למלחמה בסרטן העבירה פוסטרים על נזקי עישון בצעירים לאגודות הסטודנטים, אשר בחרו  לתלות אותם במקומות אסטרטגיים ברחבי הקמפוסים. (המכללה האקדמית בוינגייט, המכללה האקדמית עמק יזרעאל, המרכז האקדמי רופין, המסלול האקדמי המכללה למנהל בראשל"צ ועוד).  כך לדוגמא הפוסטר המזהיר מפני קמטים בנשים צעירות המעשנות, אך מבהיר שזו הבעיה הקטנה שלהן ... עישון הורג! נתלה בשירותי הבנות, והפוסטר המזהיר מבעיות זיקפה כתוצאה מעישון נתלה בשירותי הגברים.

    bul3 לצפייה בפוסטר בשירותי הנשים
    bul3 לצפייה בפוסטר בשירותי הגברים

חדש בישראל- פיתוח תכנית גמילה מעישון באמצעות הודעות כתובות (SMS)

פיתוח גישות חדשות לסייע לגמילה מעישון, הינו יעד חשוב מבחינת בריאות הציבור. תכניות תמיכה בגמילה מעישון בעזרת מערכת הודעות טקסט לטלפונים ניידים, נמצאו ישימות ויעילות במספר מדינות.

 

bul3 להמשך

"מעשנים? לי זה לא מתאים!"

לוגו וקליפ חדשים של האגודה למלחמה בסרטן בהפקת ערוץ הילדים

במטרה להעלות את המודעות לנזקי העישון בקרב בני הנוער, חברה האגודה למלחמה בסרטן לתכנית "הלהקה" של ערוץ הילדים, במסגרתה הופק קליפ ייעודי המתייחס לנזקי העישון, בשפה ובסגנון המדברים אל בני הנוער.

 

הקליפ הופק בהשתתפות מתמודדי התכנית "הלהקה", וכוכבי ערוץ הילדים, והועלה בימים אלו ליוטיוב. הקליפ גם משובץ ברצף השידורים של ערוץ הילדים.

 

בנוסף, מתקיימת פעילות דיגיטאלית באתר ערוץ הילדים ובה נכללת חידת צפייה מתחלפת, שתכניה חוברו  ע"י האגודה למלחמה בסרטן.

 

bul3 במסגרת פעילות זו הופק והושק לוגו חדש וייחודי, שיוביל את הקמפיינים של האגודה בנושא מניעת עישון, תחת הכותרת "מעשנים?! לי זה לא מתאים!" © (כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן). 

"עישון מיד שלישית"- "כשאתם מעשנים כל הבית מעשן אתכם"

עישון מ"יד שלישית", הוא מושג חדש יחסית בתחום מחקר נזקי העישון, שהגדיר החוקר Winickoff בשנת 2009. מושג זה מתייחס לחשיפה לשיירי חלקיקים רעילים ומסרטנים ולתרכובות נדיפות שנשארים לאחר כיבוי מוצרי טבק שונים, כגון סיגריות ונרגילות. החומרים המסוכנים נספגים במשטחים שונים ומשתחררים בהדרגה בחזרה לאוויר, ולכן עלולים לגרום נזק בריאותי, במיוחד לתינוקות ולילדים הקטנים שבבית.

 

bul3 להמשך

אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק - FCTC (Framework Convention on Tobacco Control)

אמנת המסגרת הבינלאומית של ארגון הבריאות העולמי, בנושא פיקוח בתחום הטבק אושררה על ידי ממשלת ישראל בשנת 2005, במטרה לצמצם באופן משמעותי והדרגתי את שכיחות השימוש בטבק והחשיפה לעשן טבק, ולמנוע את הנזקים הבריאותיים העצומים הנגרמים לציבור כתוצאה מכך. ההערכה היא, שכיום למעלה מ-8,000 בני אדם מתים בישראל מידי שנה (ממחלות סרטן בכלל, סרטן ריאה בפרט, מחלות לב, דרכי הנשימה ועוד). נתון מזעזע, שהינו גבוה בהרבה ממספר האנשים המתים כתוצאה מתאונות דרכים, איידס ופעולות איבה ביחד.

 

מצורפת להודעה טבלה המבהירה מה מבין סעיפי האמנה בוצע בישראל - ניתן לראות כי בחלק ניכר מהסעיפים היישום בישראל עדיין חלקי, או בשלבי חקיקה.

 

 

 

מה כבר נעשה?

  • העלאת מחירים: בשנים האחרונות העלה משרד האוצר את המס על מוצרי טבק מספר פעמים, בתמיכת משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן.
  • השוואת המיסוי על כל מוצרי הטבק: עד שנת 2012 המס על מוצרי טבק בישראל לא היה אחיד, כאשר המס על סיגריות היה הגבוה ביותר. בשנת 2012 אושרו שינויים במס על טבק ומוצריו, ביניהם טומבק (טבק מעובד לנרגילות), טבק למקטרת וסיגרים סיגרלות, והחל מתווה הדרגתי להשוואת המיסוי בדומה למס המוטל על סיגריות. העלאת המיסוי תושלם בראשית שנת 2015.
  • צמצום הפטור ממכס על מוצרי טבק: החל מינואר 2014 צומצם הפטור ממכס על מוצרי טבק בחנויות הפטורות ממכס משתי חבילות לחבילה אחת בלבד.
  • איסור פרסום: בישראל קיים החל משנת 1983, ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק, החוק שעבר תיקונים שונים במהלך השנים, אינו מטיל איסור מלא על הפרסום, כנדרש באמנה, אלא מטיל הגבלות מסוימות. וועדת הכלכלה דנה ארוכות בתיקון הצעת חוק לפיה הפרסום ייאסר לחלוטין בכל המדיות, אך לאור התנגדות עזה מצד נציגי העיתונים וחברות הטבק, החקיקה לא הושלמה.
  • אזהרות על מוצרי טבק: בישראל קיימת חובת פרסום אזהרה כתובה על כל מוצרי הטבק. על שטח האזהרה כולו להיות לפחות 5% משטח החפיסה. בינואר 2014 נעצרה יוזמת חקיקה של משרד הבריאות לפיה: גודל האזהרה המופיעה על פרסומת למוצר טבק תגדל ל-30% משטח הפרסומת, ובנוסף האזהרה תכלול אזהרות גרפיות. יוזמת החקיקה נעצרה, עקב התנגדות לסעיפים אחרים בהצעת החוק שכללו, כאמור, הטלת איסור מוחלט על פרסום.
  • חינוך, תקשורת, הכשרה ומודעות הציבור: האגודה למלחמה בסרטן מובילה את המאבק בנגע העישון בכל החזיתות באמצעות הסברה והדרכה, בבתי ספר, במוסדות ציבוריים, במקומות עבודה, הפעלת תכניות חינוך ומסעי הסברה בתקשורת - שהוכחו כיעילים ("הביישנים" וכד').
  • הגנה מפני חשיפה לעשן טבק: חוק איסור העישון במקומות ציבוריים עבר הרחבות שונות במהלך השנים. לאחרונה עברה בקריאה ראשונה הצעה לאסור על עישון באצטדיוני ספורט (למעט ביציע למעשנים). הצעה נוספת עברה בקריאה טרומית לאסור עישון בגני שעשועים.

  • צמצום התלות בעישון ועידוד הגמילה: החל משנת 2010 הוכנסו שירותי הגמילה מעישון לסל התרופות. שירות זה כולל סדנה לגמילה מעישון המבוססת על עקרונות הטיפול ההתנהגותי, וסבסוד תרופות מרשם למשתתפים בסדנאות; מספר הסדנאות שמבצעות הקופות מדי שנה, נמצא בעליה; מדי שנה מוכשרים מנחים ויועצים חדשים לגמילה מעישון; מכבי וכללית, מפעילות שירות טלפוני לגמילה מעישון, ללא תשלום.

 

  • מה עוד צריך לחוקק ולקדם?

  • יש ליזום העלאות מחיר משמעותיות יותר כפי שנעשה בניו-יורק, מהלך אשר הוביל לירידה דרמטית בשיעורי העישון. הוכח כי העלאת המחיר היא הגורם היעיל ביותר להורדת שיעורי העישון ולהפחתת מספר הצעירים שמתחילים לעשן.
  • יש לאסור לחלוטין על פרסום מוצרי טבק מכל סוג שהוא, בכל המדיות. הוכח שפרסום גלוי וסמוי, כגון בתוכניות ראליטי, סרטים וכד' מעודד עישון, במיוחד בקרב צעירים.
  • יש להילחם בתופעת הפרסום הסמוי.
  • יש להנהיג בישראל אזהרות גדולות על גבי חפיסות הסיגריות, אשר כוללות תמונות בהתאם להמלצת האמנה.
  • יש להגביר את האכיפה על בעלי מקומות ציבוריים ועל אזרחים המפרים את החוק. האכיפה בישראל, ללא ספק לוקה בחסר, ודורשת שיפור משמעותי. ללא אכיפה ערכם של החוקים נפגע בפועל.
  • יש להמשיך ולפעול להעלאת המודעות וקידום הידע הקיים בידי הציבור אודות העישון ונזקיו.
  • יש לבטל לחלוטין את הפטור ממכס על מוצרי טבק בחנויות פטורות ממכס.
  • יש לשפר את שירותי הגמילה מעישון במיוחד במגזר הערבי, בו שיעורי העישון גבוהים מאוד בגברים, ולהרחיב גם לקבוצות מיוחדות כגון: נפגעי נפש ובני נוער באמצעות מערכת הבריאות והחינוך (כיום מפעילה האגודה סדנה לגמילה מעישון בשיתוף עמותת אנוש).
  • יש לבטל לחלוטין את חדרי העישון במקומות סגורים, כגון מסעדות ומקומות עבודה, כפי שממליצה האמנה, ולהגביל עישון במקומות פתוחים נוספים כגון פארקים ציבוריים.
  • יש לסבסד תחליפי ניקוטין הנמכרים ללא מרשם.

bul3 לחצו כאן לטבלה בשלמותה

מחקרים חדשים באדיבות מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן

 

האם החקיקה המגבילה עישון במקומות ציבוריים משפיעה על בריאות הציבור?

שלושה מחקרים חדשים, המצטרפים למחקרים קיימים בנושא השפעות החקיקה המגבילה עישון במקומות ציבוריים.

 

Big-Bullet-SQR.gif עבודת סקירה (מטה-אנליזה) של 5 מחקרים בצפון אמריקה ו-6 מחקרים באירופה הצביעה על השפעה משמעותית של החקיקה לסביבה נקיה מעישון לסוגיה, על בריאות העובר והילוד בתקופה הסמוכה ללידתו: מתוך כ- 1,300,000 לידות חלה הפחתה של יותר מ 10% במספר הלידות המוקדמות וכן, חל צמצום של כ 10% במספר הביקורים בבתי החולים עקב התקפי אסתמה. המחקר מספק תמיכה חזקה להמלצות החקיקה של ארגון הבריאות העולמי,  ליצירת סביבה נקייה מעישון.

  • המאמר פורסם במהדורת מאי 2014 בכתב העת Lancet .

 

Big-Bullet-SQR.gif מחקר שנערך בקליפורניה שהשווה את הרגלי העישון בהווה, של  1,718 נבדקים, לעומת השנה הקודמת, הצביע על כך שבקרב הנבדקים המתגוררים בבתים משותפים, בהם קיים איסור עישון מוחלט, נצפתה ירידה משמעותית של פי 2.4 במספר הסיגריות שהנבדקים עישנו,  ועלייה של פי 1.7 במספר הניסיונות להיגמל מעישון, זאת בהשוואה לאזורים בהם לא קיימת חקיקה האוסרת על עישון בבתים משותפים.  בקרב הנבדקים המתגוררים באזורים בהם נאסר העישון במקומות ציבוריים, נצפתה ירידה של פי 1.7 במספר הסיגריות שהנבדקים עישנו, ועלייה של פי 1.8 במספר הניסיונות להיגמל מעישון, זאת בהשוואה לאלו המתגוררים ביישובים בהם לא קיימת חקיקה כזו.

  • המחקר פורסם בפברואר, 2014, בכתב-עת Preventive Medicine.

Big-Bullet-SQR.gif במחקר שנערך בפורטוגל, נבדקה השפעת החקיקה משנת 2008 שקבעה איסור עישון במקומות ציבוריים, על איכות האוויר במסעדות ועל בריאות העובדים בהן.

 

החוקרים מדדו ריכוזים של חומרים שונים לרבות חלקיקים נשימים, מרכיבים אורגניים נדיפים, פחמן חד-חמצני ודו-חמצני ובנזן, ב- 10 מסעדות והשוו אותם למדידות שנערכו לפני החקיקה. בנוסף, העובדים ענו על שאלונים בנוגע לחשיפה לעישון פסיבי ולסימפטומים שונים של מערכת הנשימה, בתקופות שלפני ואחרי החקיקה.

 

הממצאים במחקר מצביעים כי בעקבות החלת החוק, חלה ירידה משמעותית בריכוזי כל החומרים שנבדקו, למעט רמות פחמן דו-חמצני, כפי הנראה עקב תנאי איוורור לא מספקים במסעדות. בנוסף, חלה הפחתה משמעותית בסימפטומים הבריאותיים השונים  של גירוי קנה הנשימה והעיניים, וכאבי ראש, כפי שדווח על ידי העובדים עצמם.

 

המחקר עשוי להועיל למחוקקים להמשיך בחקיקה המגבילה עישון במקומות נוספים.

  • המחקר פורסם און-ליין בפברואר 2014  בכתב העת:
    Journal of Occupational and Environmental Hygiene

 

 

תוצאות מחקרים אלו  מצביעות על כך על כך שהחקיקה המקדמת סביבה נקיה מעישון, מגינה על המעשנים הפסיביים, מבוגרים, ילדים וילודים, בביתם ובמקומות עבודתם ומעלה את סיכויי המעשנים האקטיביים להיגמל.

 

 

האם יש קשר בין עישון במהלך הריון והסיכון של היילוד לחלות בהפרעה דו-קוטבית?

בעבר הוכח במחקרים הקשר בין עישון האם במהלך הריון ובעיות נפשיות של היילוד במהלך חייו, כגון הפרעות קשב, הפרעות התנהגות, סיכון גבוה לשימוש בסמים מסוכנים והתנהלות לא-חברתית. במחקר שנערך בשיתוף פעולה של מספר אוניברסיטאות בארה"ב, ביקשו חוקרים לבדוק את הקשר בין עישון אימהות בתקופת  ההיריון, לסיכון של ילדיהן לחלות, במהלך חייהם, במחלה נפשית הנקראת 'הפרעה דו-קוטבית - הלוקים בהפרעה דו-קוטבית סובלים מהפרעת התנהגות, היפר-אקטיביות ולעיתים אלימות ואיפולסיביות. בקרב צעירים ומבוגרים החולים במחלה זו גבוהים שיעורי העישון של סמים מסוכנים וסיגריות.

 

החוקרים נעזרו במאגרי מידע גדולים אשר סיפקו נתונים מהימנים לגבי חולים בהפרעה דו-קוטבית ובריאים, ולגבי אורח החיים של אימותיהם. המידע אודות האימהות כלל את גילן, מוצאן, היסטוריה פסיכיאטרית, שימוש בסמים ועישון, צריכת אלכוהול ונתוני הלידה של היילוד. 214 חולים בהפרעה דו-קוטבית רואיינו ע"י אנשי מקצוע, לסיווג מחלתם עפ"י קריטריונים מוסכמים. מהם נבחרו 72 נשים וגברים, אשר נמצאו מתאימים להוות את קבוצת המחקר.

 

כקבוצת הביקורת נבחרו, מתוך מאגרי המידע, 754 בני אדם בריאים, אשר תאמו לקבוצת המחקר בגיל, במגדר ובאיכות המידע שהיה לגבי אורח החיים של אימותיהם.

החוקרים מצאו שעישון האם במהלך ההיריון מכפיל פי 2 את הסיכון של הילוד לחלות במהלך חייו בהפרעה דו-קוטבית. מוצא האם, היסטוריה פסיכיאטרית, צריכת האלכוהול והקפה של האם, או משקל היילוד, לא השפיעו על נתון זה, כמו גם כמות הסיגריות שהאם עישנה.

 

החוקרים מציינים, כי זהו המחקר הראשון שהראה קשר בין עישון האם בהריונה, והסיכון של הילוד לחלות בהפרעה דו-קוטבית. יחד עם זאת, מציינים החוקרים כי נדרשים מחקרים נוספים אשר ישללו את האפשרות לפיה - האם מעשנת - כתוצאה מהפרעה גנטית כלשהי, והיא זו שהשפיעה על היילוד והובילה למחלתו.

  • המחקר פורסם במהדורת אוקטובר 2013 של כתב העת:
    American Journal of Psychiatry 

 

 

הרגלי שימוש בסיגריה אלקטרונית וסיגריה רגילה בקרב בני נוער בארצות הברית

 

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ביקשו לבדוק את הקשר בין הרגלי העישון של סיגריות רגילות, לעומת סיגריות אלקטרוניות, בקרב בני נוער בארצות הברית.

 

סיגריות אלקטרוניות משווקות במדיה כאמצעי עזר לגמילה מעישון. על פי מחקרים שונים, בני נוער רבים המבקשים להיגמל מסיגריות רגילות, משתמשים בסיגריה אלקטרונית, אולם היעילות של סיגריה אלקטרונית כאמצעי גמילה מסיגריות, עומדת בספק, נוכח שיעורים גבוהים של בני נוער שמשתמשים בסיגריה הרגילה והאלקטרונית במקביל. כמו כן, מחקרים אחרים שנערכו בקרב האוכלוסייה הבוגרת, הראו כי סיגריה אלקטרונית אינה תורמת לגמילה מעישון.

 

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב, השתמשו בנתונים מתוך הסקר הלאומי לצריכת טבק בקרב תלמידי חטיבות ביניים ותיכון, שנערך בשנים 2011-2012. הסקר הקיף מגוון שאלות בנוגע לצריכה ושימוש במוצרי טבק שונים, הרגלי עישון  וניסיונות גמילה מעישון.

 

במסגרת המחקר, נבדקו נתוניהם של 39,882 תלמידים מ-50 מדינות ברחבי ארצות הברית. החוקרים סיווגו את המשתמשים והמעשנים באופן הבא:

עישון סיגריות רגילות אי-פעם - עישון של 100 סיגריות (5 חפיסות), או יותר במהלך החיים; עישון של סיגריות רגילות בהווה - עישון של לפחות 100 סיגריות בחודש האחרון.

שימוש בסיגריות אלקטרוניות אי-פעם - שימוש של פעם אחת; שימוש בסיגריות אלקטרוניות בהווה - שימוש במהלך החודש האחרון לפחות פעם ביום.

 

מתוצאות המחקר עולה, כי אלו שהשתמשו בסיגריות אלקטרוניות בהווה, היו בסיכון גבוה של פי 7 לעישון סיגריות רגילות אי-פעם, ובסיכון של פי 8 לעישון סיגריות בהווה.

 

אמנם, 45% מאלו שהשתמשו בסיגריה אלקטרונית אי-פעם,  בשנת 2011, ו-62% מאלו שהשתמשו בסיגריה אלקטרונית אי-פעם  בשנת 2012 לא הפכו למעשנים קבועים של סיגריות רגילות, אך לעומת זאת, כ-50% מאלו שהשתמשו בסיגריות אלקטרונית בהווה, עישנו במקביל גם סיגריות רגילות- הן בשנת 2011 והן בשנת 2012.

 

החוקרים מציינים, כי תוצאות המחקר מראות כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות אינו תורם לירידה בשיעורי העישון של סיגריות רגילות, ואף עלול לעודד עישון סיגריות רגילות בקרב בני נוער בארצות הברית.

 

  • המחקר פורסם במהדורת חודש מרץ 2014 בכתב העת  JAMA Pediatrics