5,943 גברים ונשים בגילאי 50 ומעלה השתתפו במחקר בבריטניה, שנמשך 8 שנים, בין 2002 ל-2011. החוקרים אספו מידע על דפוסי השימוש באינטרנט, נתונים דמוגרפיים של הנחקרים ונתונים אודות מצבם הקוגניטיבי והגופני. כמו כן נבדקו שיעורי ההיענות לביצוע בדיקות סקר לאבחון מוקדם של סרטן השד וסרטן המעי הגס, על פי המלצות שירותי הבריאות הבריטיים, שיעורי ביצוע פעילות גופנית, צריכת ירקות ופירות וסטטוס עישון.
מכלל משתתפי המחקר, 41.4% מעולם לא השתמשו באינטרנט, 38.3% עשו בו שימוש לסירוגין, ו-20.3% השתמשו בו באופן קבוע. שיעור הגברים מתוך כלל משתתפי המחקר שדיווח על שימוש באינטרנט היה גדול ב-41% משיעור הנשים המשתמשות בו. מבין המשתמשים הקבועים באינטרנט היה גבוה יותר חלקם של גברים לבנים, בגילאי 50-59, בעלי השכלה ורמת הכנסה גבוהים. כמו כן, בקרב המשתמשים באופן רצוף באינטרנט זוהו מספר רב יותר של אנשים בעלי יכולות קוגניטיביות גבוהות יותר וללא מגבלות פיזיות.
נתוני המחקר הצביעו על קשר חיובי מובהק בין השימוש באינטרנט, לבין אימוץ התנהגויות מונעות סרטן:
עוד עולה מהמחקר כי ככל שהשימוש באינטרנט היה שיגרתי יותר ונמשך זמן רב יותר, כך נחשפו המשתמשים למידע רב יותר על הדרכים למניעת סרטן ועלה הסיכוי לאמץ התנהגויות מונעות סרטן, בהשוואה לאלה שאינם משתמשים בו. בקרב נשים בגילאי 58 עד 72, שיעורי ההיענות לבדיקות הממוגרפיה היו גבוהים בכל הקבוצות, ללא קשר להיקף השימוש באינטרנט.
החוקרים מדגישים כי בעתיד השימוש באינטרנט ככלי להעברת מידע בריאותי, עשוי להפוך לשכיח יותר ועל כן קוראים לקדם את השימוש בו בקרב אוכלוסייה מזדקנת בעלת רקע סוציו-אקונומי מגוון. יחד עם זאת, הם מזהירים מפני איכותו של מידע מבוסס-אינטרנט, שברובו אינו מבוקר, ובכך עלול לסתור מסרים מבוססי ראיות אודות סרטן. החוקרים ממליצים על פיתוח מיומנויות בקרב המשתמשים להערכת המידע הבריאותי ועל ביצוע מחקרים נוספים להערכת הקשר בין דפוסי השימוש באינטרנט להתנהגויות מונעות סרטן.
המחקר פורסם בגיליון נובמבר 2013 של כתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention
עלה לאתר: מרץ 2014
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן המעי הגס>>