לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: על הקשר בין עבודה במשמרות לילה והסיכון לחלות בסרטן ריאות

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



במחקר מקיף שנערך ע"י חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בארה"ב, נבחן הקשר בין עבודת אחיות במשמרות לילה מתחלפות, והסיכון לחלות בסרטן ריאות בקרב נשים. משמרות מתחלפות כללו לפחות 3 משמרות לילה בחודש, וכן משמרות יום וערב, לסירוגין, במשך 15 שנים ומעלה. המחקר בדק נתונים אודות 78,612 אחיות, וערך השוואה בין נשים אשר עבדו במשמרות לילה מתחלפות, לבין אלה שכלל לא עבדו במשמרות לילה מתחלפות.

 

בשאלוני סקר שמילאו הנשים עם תחילת המחקר בשנת 1988, נאספו פרטים אישיים, מידע אודות עבודתן במשמרות לילה, נתונים אודות עישון בהווה ובעבר וגורמי סיכון נוספים. בתום 20 שנות המעקב, בשנת 2008, נאספו ועובדו נתונים אלה עם מידע שנאסף בשאלוני המשך, בראיונות שקוימו עם הנשים ועם נתונים אודות תחלואה בסרטן ריאה מסוגים שונים, בקרב כלל משתתפות המחקר. במהלך המחקר תועדו 1,455 חולות סרטן ריאות מסוגים שונים.

 

תוצאות המחקר הצביעו על סיכון מוגבר של 28% לחלות בסרטן ריאה מסוגים שונים, בעיקר מסוג תאים קטנים, בקרב נשים העובדות במשמרות לילה מתחלפות, בהשוואה לנשים שמעולם לא עבדו במשמרות לילה מתחלפות. כמו כן, מבין הנשים שעבדו במשמרות לילה מתחלפות, בקרב אלו המעשנות בהווה, נצפתה עלייה של 61% בסיכון לחלות בסרטן ריאה, בהשוואה לנשים שהפסיקו לעשן, או שמעולם לא עישנו.

 

לסיכום, תוצאות המחקר מצביעות על כך שקיים סיכון מוגבר לחלות בסרטן ריאה הקשור לעבודה ממושכת במשמרות לילה מתחלפות בקרב מעשנות,  שאינו קיים בקרב אלו שאינן מעשנות. לטענת החוקרים, דרושים מחקרים נוספים על השפעת העבודה במשמרות, על הסיכון לחלות בסרטן ריאות, בייחוד בקרב מעשנים. החוקרים מצביעים על שיבוש השעון הביולוגי כגורם סיכון נוסף היכול להשפיע על התפתחות גידולי ריאה בקרב מעשנים, וממליצים על ביצוע מחקרים נוספים בנושא.

 

המחקר פורסם בגיליון נובמבר 2013 של כתב העת American Journal of Epidemiology

 

עלה לאתר: פברואר 2014

 

בחזרה לרשימת המאמרים בסרטן ריאות >>