מחקרים רבים מצביעים על השפעות קצרות טווח של העישון בזמן הריון על היילודים. נמצא כי הם נולדים קטנים יותר, משך ההריון של אימותיהם קצר יותר והם בסיכון מוגבר למוות לעומת תינוקות שנולדו לנשים שלא עישנו במהלך ההריון. עד לאחרונה המחקרים בנושא ההשפעה ארוכת הטווח של העישון בזמן הריון על הצאצאים היו מוגבלים ותוצאותיהם לא עקביות.
מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת לונד בשבדיה, עקב אחר 80,189 הריונות של אימהות חקר את הסיכון לפתח סוכרת הריונית והשמנת יתר אצל הבנות שנחשפו לעישון טבק בזמן ההריון של אימהותיהן.
הנתונים למחקר נלקחו מהרשומות של נתוני הלידה על נשים שנולדו משנת 1982, השנה הראשונה שבה תועד נושא העישון, ושילדו לפחות ילד אחד. נשים אלה, נשי הדור הראשון (G1) ובנותיהן, נשי הדור השני (G2) רואיינו אודות הרגלי העישון שלהן עם ביקורן הראשון במרפאת ההריון. מצבן הבריאותי של נשי הדור השני תועד בתיקים הרפואיים שלהן.
תוצאות המחקר הצביעו על סיכון מוגבר של נשי הדור השני, אשר אימהותיהן עישנו, לפתח סוכרת בהריון. הסיכון לחלות נצפה גם בקרב אלו שנחשפו לעישון מתון וגם לעישון כבד. מידה מתונה הוגדרה כ- 1 - 9 סיגריות ליום, ומידה רבה מעל 9 סיגריות ליום.
החוקרים גם מצאו קשר ישיר בין עישון של אימהות והשמנת יתר של בנותיהן, אשר נמדד באמצעות מדד מסת הגוף, BMI, של הבנות. סיכון גבוה יותר נמצא אצל בנות למעשנות כבדות לעומת בנות לנשים שעישנו במידה מתונה.
לסיכום, המחקר מצא קשר ישיר בין חשיפה לעישון וסיכון לסוכרת הריונית והשמנת יתר בקרב בנות לאימהות מעשנות.
עלה לאתר: אוקטובר 2013
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא עישון>>