לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: גורמי סיכון סביבתיים לסרטן המעי הגס וסיכון גנטי במודל אחד

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים מצאו כי שילוב של גורמי סיכון סביבתיים לסרטן המעי הגס הכוללים צריכת אלכוהול, תזונה ואורח חיים יושבני (Sedentary lifestyle ) יחד עם גורמי סיכון גנטיים ידועים, למודל אחד, מאפשר להציג את הסיכון המשוקלל לחלות בסרטן המעי הגס ובכך להעלות את הסיכוי לשינוי התנהגותי באוכלוסיה.

 

החוקרים, מהמחלקה לגנטיקה ורפואה מולקולרית בקינג'ס קולג' בלונדון, נעזרו בעבודות מחקר  של הגנום האנושי  (GWAS - Genome-Wide Association Study), אשר ריכזו את גורמי הסיכון הגנטיים לסרטן המעי הגס. בנוסף, בחרו החוקרים  6 גורמי סיכון סביבתיים לחלות בסרטן המעי הגס: צריכת אלכוהול גבוהה, עישון, רמת פעילות גופנית נמוכה, מדד מסת הגוף - BMI גבוהה, צריכת סיבים תזונתיים נמוכה וצריכת בשר אדום ובשר מעובד גבוהה.

 

בעזרת שימוש בתוכנת סימולציה, החוקרים העריכו את האפקט הפוטנציאלי של שינויים התנהגותיים, על הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. התוצאות הראו כי בעזרת המודל הגנטי בלבד, 24% מהאוכלוסיה הנבדקת הוגדרה בסיכון נמוך, 60% בסיכון רגיל, 10% בסיכון מוגבר  ו - 6% בסיכון גבוה לחלות במחלה. על ידי הוספת גורם סיכון אחד למודל - הפחתה בצריכת האלכוהול,  ירדו חלקן של קבוצת הסיכון המוגבר והסיכון הגבוה ל - 9% ו- 5% בהתאמה.  

 

כאשר נבדקו גם תת-הקבוצות של צריכת אלכוהול (צריכה נמוכה, צריכה  מתונה, צריכה מוגברת וכו') נמצא כי החלק באוכלוסיה שנמצא בסיכון מוגבר וגבוה היה 27.2% בקרב צרכני אלכוהול כבדים, לעומת 4.5% בקרב אלו שלעתים נדירות, או אף פעם לא צרכו אלכוהול.


כאשר הכניסו את צריכת הסיבים התזונתיים למודל, אלו שצרכו 3 מנות של סיבים תזונתיים ביום, היוו 7.3% מקבוצת הסיכון המוגבר והגבוה, לעומת 20.9% בקבוצה שצרכה מנת סיבים אחת ביום.

 

לסיכום, החוקרים מסיקים  כי בעזרת המודל ניתן להפריד את הגורמים שלא ניתנים לשינוי (הגורמים הגנטיים), מהגורמים הניתנים לשינוי (הסביבתיים), ולתאר בפני נשים וגברים את הרווח הגלום בשינוי באורח החיים, דבר שיעלה את המוטיבציה שלהם לשינוי סגנון החיים כדי למנוע את המחלה.

 

המחקר פורסם באופן מקוון בכתב העת Cancer Epidemiology  ב-30 בינואר 2013.

 

עלה לאתר: אוקטובר 2013

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן המעי הגס>>