לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: השפעת מידע יזום על היענות וביצוע בדיקות לגילוי מוקדם - סרטן המעי הגס

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



במחקר שפורסם און-ליין בנובמבר 2012, בכתב העת Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention , בדקו חוקרים מאוניברסיטת תומס ג'פרסון בארה"ב את ההשפעה של התערבות מותאמת אישית בהשוואה להתערבות סטנדרטית על היענות לבדיקות סקר לגילוי סרטן המעי הגס ועל ביצוע הבדיקה בפועל.

 

במחקר נטלו חלק 945 משתתפים מעשר מרפאות קהילתיות של רפואת משפחה בגילאים 50-79, בשנים 2007-2011, אשר חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות זהות בגודלן: לקבוצת ה'התערבות המותאמת אישית' נשלח מידע בדואר אלקטרוני על הבדיקה המועדפת עבורם (קולונוסקופיה או בדיקת דם סמוי בצואה). כמו כן, המשתתפים קיבלו שיחת טלפון המעודדת אותם ללכת להיבדק. בקבוצת ה'התערבות הסטנדרטית', קיבלו המשתתפים מידע בדואר אלקטרוני על שתי בדיקות הסקר: קולונוסקופיה ודם סמוי בצואה. בקבוצת הביקורת, המשתתפים לא קיבלו כל מידע ייזום.

 

לאחר ההתערבות, החוקרים בדקו בקרב הנשאלים את הרצון או הנכונות לבצע את הבדיקה. 45% מתוך קבוצת ההתערבות המותאמת אישית, הביעו נכונות וכוונה לבצע את הבדיקה המועדפת על ידם, 37% מהמשתתפים בקבוצת ההתערבות הסטנדרטית, ו 23% מתוך קבוצת הביקורת.

 

במהלך 6 חודשים שלאחר העברת המידע הייזום על הבדיקות, בדקו החוקרים את ההיענות בפועל של המשתתפים לביצוע הבדיקה הנבחרת על ידם. יותר משתתפים בשתי קבוצות ההתערבות גילו היענות בפועל לבדיקות הסקר בהשוואה לקבוצת הביקורת: 38% מתוך קבוצת ההתערבות המותאמת אישית ו- 33% משתתפים מתוך הקבוצה של ההתערבות הסטנדרטית ביצעו את הבדיקה, בעוד שרק 12% מתוך קבוצת הביקורת ביצעו את הבדיקה. כלומר, לא היה הבדל משמעותי בין שתי קבוצות ההתערבות, אך היה הבדל בין קבוצות ההתערבות לבין קבוצת הביקורת.

 

לסיכום, שני סוגי ההתערבויות, המותאמת אישית והסטנדרטית, השפיעו לטובה הן על שלב ההחלטה לביצוע והן על הביצוע בפועל של הבדיקה בהשוואה לקבוצת הביקורת. ההתערבות המותאמת אישית הצליחה להשפיע באופן מובהק על שלב ההחלטה על  הבדיקה המועדפת בהשוואה להתערבות סטנדרטית, אך השפיעה רק במעט יותר מההתערבות הסטנדרטית, על ההיענות בפועל לבדיקה. שתי ההתערבויות היו יעילות לשיפור ההיענות ביחס לקבוצת הביקורת.

 

האגודה למלחמה בסרטן העניקה לאחרונה מלגת מחקר לדר' לאה הגואל, מהמחלקה לאפידמיולוגיה בבי"ח כרמל, לבדיקת התערבות, בעזרת מסרונים, להעלאת ההיענות לבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בישראל.

 

עלה לאתר: אוקטובר 2013

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן המעי הגס>>