ד"ר ליטל קינן בוקר - סגנית מנהלת המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות: הציגה נתונים עדכניים של הרישום הלאומי לסרטן של משרד-הבריאות, ביחס לסרטן הערמונית: סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל (הראשון בשכיחותו בגברים יהודים, והשני בשכיחותו, אחרי סרטן הריאה, בגברים ערבים).
כיום חיים בישראל מעל 22,000 גברים שחלו אי פעם בסרטן הערמונית.
בשנת 2010 אובחנו 2,557 חולים חדשים עם סרטן חודרני של הערמונית, מהם 2,314 יהודים (90%) , 123 ערבים (5%) ו-120 אחרים (נוצרים שאינם ערבים וכאלה ללא סיווג דת).
שיעורי ההיארעות המתוקננים לגיל של סרטן חודרני של הערמונית , היו במגמת עלייה מתחילת שנות ה-90 ,הגיעו לשיא בשנת 2007 , ירדו בשנים האחרונות והם מתייצבים. השיעור בגברים יהודים היה 52.3 למאה אלף בשנת 2000 ו-60.4 למאה אלף בשנת 2010.
שיעורי ההיארעות של סרטן חודרני של הערמונית עלו בעיקר בסוף שנות ה-80 ותחילת שנות ה-90 , מועד בו הפכה בדיקת PSA לשכיחה וזמינה בישראל.
שיעורי ההיארעות של סרטן חודרני של הערמונית עולים החל מגיל 50 בכל קבוצות האוכלוסייה. בשנת 2010 עיקר התחלואה נצפתה בבני 65 שנים ומעלה. שיא התחלואה ביהודים הוא בקבוצת הגיל 70-74, ובערבים בבני 75 ומעלה.
בשנת 2010 לא היו הבדלים מהותיים בשיעורי ההיארעות המתוקננים לגיל של סרטן חודרני של ערמונית, בין קבוצות המוצא השונות בקרב יהודים. השיעור הגבוה ביותר נצפה בילידי אירופה-אמריקה (64.8 למאה אלף) והשיעור הנמוך ביותר , בילידי אסיה (57.9 למאה אלף).
קיימת מגמה של עלייה בשיעור ההישרדות היחסי מסרטן הערמונית, וכיום שיעור ההישרדות היחסי ל-5 שנים הוא מעל 90%.
סרטן הערמונית הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו כגורם תמותה בגברים בישראל, אחרי סרטן הריאה, סרטן המעי הגס והחלחולת, וסרטן הלבלב.
בשנת 2010 נפטרו בישראל 380 גברים מסרטן חודרני של הערמונית, מהם 348 (91.6%) יהודים.
שיעורי התמותה המתוקננים לגיל של סרטן חודרני של הערמונית נמצאים במגמת ירידה בשנים האחרונות בקרב גברים יהודים: בשנת 2000 שיעור התמותה היה 8.53 למאה אלף, בהשוואה לשנת 2010 , בה שיעורי התמותה היו 6.56 למאה אלף. גם בגברים ערבים ניכרת מגמת ירידה, עם התייצבות, בשנה האחרונה.
על פי נתוני הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) לשנת 2008, המשווה את שיעורי ההיארעות ושיעורי התמותה מסרטן הערמונית המתוקננים לגיל בישראל, בהשוואה ל-20 מדינות עם השיעורים הגבוהים ביותר באירופה, עולה כי השיעורים בישראל נמוכים יחסית, ודומים לאלה שדווחו מאיטליה ומספרד.
לנתונים המלאים: סרטן הערמונית בישראל 2013
האגודה למלחמה בישראל מקיימת כמידי שנה יום עיון בנושא סרטן הערמונית, לחולים, מחלימים ולבני משפחותיהם, ללא תשלום. יום העיון , מתקיים השנה ביום רביעי ה-11.9.13 ב"כפר המכביה" רח' פרץ ברנשטיין 10 רמת גן. יום העיון , בו ישתתפו מיטב המומחים הרב- מקצועיים בתחום , יונחה על ידי ד"ר וילמוש מרמרשטיין, סגן מנהל המח' האונקולוגית, מרכז רפואי סורוקה באר-שבע, ויו"ר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה.
האגודה למלחמה בסרטן מלווה את יום המודעות לסרטן הערמונית במסע הסברה ברדיו ובעיתונות, וממליצה לגברים מעל גיל 50, ולגברים בקבוצת סיכון, לפנות לרופא המטפל לקבלת ייעוץ.
הנחיית הדרכה לרופאים מתוך ההנחיות הקליניות של הוועדה הרפואית האמריקאית (ACP- American College Physicians)
סרטן הערמונית הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו כגורם תמותה בקרב גברים בישראל. בארה"ב 1 מתוך 6 גברים יאובחן כחולה בסרטן הערמונית במהלך החיים - 2.9% ימותו מהמחלה.
קשה להעריך את אחוז הגברים שאובחנו עם סרטן הערמונית, אך מעולם לא פיתחו סימפטומים קליניים. הערכה היא, כי האחוז נע בין 23% ל- 66%. הגישה הרווחת בעולם היא, שלסקר של סרטן הערמונית יותר חסרונות מיתרונות, לכן אין בישראל, כמו גם ברוב ארצות העולם המערבי, המלצה גורפת לביצוע בדיקת סקר.
המטרה של עשרת הכללים שנוסחו, היא לסייע לרופאים לאפשר למטופלים קבלת החלטה מושכלת ביחס לדילמה האם לבצע בדיקה לאבחון סרטן הערמונית:
בסקירת המחקרים מציגים החוקרים את השפעת הליקופן ואופן פעילותו על מניעת סרטן בכלל, וסרטן הערמונית בפרט.
קיימים דיווחים על כך, שכ-30% מהגברים בארה"ב בין הגילאים 20-40 נושאים שאתות בערמונית בגודל מיקרוסקופי, שאתות אלו עלולות להתפתח לסרטן הערמונית. לפיכך, נודעת חשיבות רבה להתערבות באמצעות תוספי תזונה, לשם האטת הצמיחה וההתקדמות של שאתות קטנות אלה.
ליקופן הוא מולקולה מסיסת שומן הנמצאת בעיקר בפירות ובירקות אדומים, כגון: עגבניות, אבטיח, משמש, גויאבה ורודה ופפאיה. הפעילות נוגדת החימצון של ליקופן מבוססת על יכולתה של תרכובת זו ללכוד רדיקלים חופשיים בתרביות תאים ובמודלים חיים.
במחקרים אפידמיולוגיים וקליניים שונים, הודגם קשר בין צריכה מרובה של מוצרי עגבניות לבין הפחתת הסיכון לשאתות ממאירות ונמצא קשר הדוק, בין ריכוז הליקופן בפלסמה, לבין מחלות ממאירות של הלבלב ושלפוחית השתן.
במספר מחקרים נבחן הקשר בין צריכת מוצרי עגבניות, צריכת ליקופן במחזור הדם והסיכון לחלות בסרטן בכלל ובסרטן הערמונית בפרט. הנתונים המרשימים ביותר לגבי צריכת מוצרי עגבניות ומניעת שאתות ממאירות, התקבלו בהקשר לסרטן הערמונית. נמצא קשר הפוך בין צריכת ליקופן ממוצרי עגבניות שונים, לבין הסיכון לסרטן הערמונית. הפחתה בסיכון של כמעט, 35% לסרטן הערמונית, נצפתה עבור תדירות צריכה של 10 מנות, או יותר, של מוצרי עגבניות בשבוע.
ההשפעות המגנות הן אפילו חזקות עוד יותר במקרים של סרטן ערמונית מתקדם או אלים. נמצא גם כי הליקופן, יכול להפחית את התסמינים של מחלת סרטן הערמונית, בעיקר הפחתת כאב, והקלה בהטלת שתן.
יחד עם זאת, הנתונים שהתקבלו אינם חד משמעיים. ישנם מחקרים שלא מצאו קשר בין צריכת הליקופן וסרטן הערמונית ואחרים כאמור המעידים על כך שצריכת ליקופן גבוהה, או ריכוזי ליקופן גבוהים במחזור הדם, מפחיתים ב-30%-40% את הסיכון לסרטן הערמונית, במיוחד כאמור של סרטן ערמונית אלים. ההשערה היא שעיבוד וחימום מוצרי העגבניות, מעלים את הזמינות הביולוגית של הליקופן, גם נוכחות שומנים במזון מגבירה את ספיגת הליקופן. לכן, מוצרי עגבניות מעובדים כדוגמת הקטשופ, הם מקורות טובים לליקופן.
כאמור, נדרש מחקר נוסף לאישוש הממצאים.
מתוך הרפואה כרך 152, חוברת 8, אוגוסט 2013. סקירת מחקרים על "הקשר בין צריכת ליקופן ומוצרי עגבניות לבין טיפול בסרטן הערמונית או מניעתו" , טלי זילברשטיין, מרכז רפואי סורוקה, אלדד זילברשטיין, אוניברסיטת בן גוריון, ואושרה ספיר, המכללה האקדמית סמי שמעון.
במחקר שנערך בארה"ב על ידי חוקרים ממרכז מחקר הסרטן Fred Hutchinson Cancer Research Center בארה"ב, נערך מעקב אחר צריכת קפה ותה של 630 גברים שאובחנו כחולים בסרטן הערמונית, בין השנים 2002-2005 במדינת וושינגטון.
החוקרים קיבלו נתונים אודות צריכת הקפה והתה של המשתתפים במשך שנתיים לפני האיבחון. הנשאלים לא נתבקשו לדווח על סוג הקפה, קפה רגיל או נטול קופאין, ולא על סוג התה והחוקרים מניחים שמדובר בתה שחור רגיל.
בנוסף לשאלון, החוקרים בדקו את האירועים הבריאותיים של המשתתפים במשך כשש וחצי שנים לאחר האיבחון. בשנת 2011 נערך שאלון מעקב, אשר בו דווחו נתונים אודות חזרת המחלה, טיפולים ובדיקות שבוצעו במהלך המעקב וכו'. במהלך שנים אלו דווח על 140 חזרות של המחלה, או התקדמות שלה, כאשר חזרת המחלה הוגדרה כמקרה מוות מסרטן הערמונית, גילוי גרורות, קבלת טיפול נוסף למחלה, או עליה במדד ה-PSA .
נתונים על צריכת הקפה נחלקו ל-5 קטגוריות: פחות מכוס לשבוע, 2-6 כוסות לשבוע, כוס ביום, 2-3 כוסות ביום ומעל 4 כוסות ביום.
כ-61% מהמטופלים צרכו לפחות כוס קפה אחת ביום, 12% צרכו מעל 4 כוסות ליום.
נמצא כי צריכת קפה הייתה קשורה בירידה בסיכון לחזרת המחלה, או התקדמותה. החולים שצרכו מעל 4 כוסות ביום, היו בסיכון נמוך ב- 59% לחזרת המחלה, או להתקדמותה, מאלו שהיו בקטגוריה הנמוכה ביותר, צריכת כוס בשבוע.
החוקרים מצאו, כי לצריכת תה לא היה קשר לסיכון לחזרת המחלה, או להתקדמותה. כמו כן לא נמצא קשר בין צריכת קפה ותמותה מסרטן הערמונית או מסיבה אחרת.
לאור העובדה שמחקרים בעבר מצאו כי צריכת קפה קשורה לירידה בסיכון לחלות במספר סוגי סרטן, החוקרים משערים שקיימים מרכיבים מסויימים בקפה האחראים לאפקט האנטי-סרטני. היות ומחקר אחר אודות צריכת קפה רגיל וגם צריכת קפה נטול קפאין הצביעו על קשר דומה לגבי סרטן הערמונית האגרסיבי, החוקרים מעלים השערה שאולי מדובר במרכיב אחר מאשר הקפאין עצמו. הם שמים דגש על הצורך במחקרים גדולים ומקיפים יותר לאישוש תוצאות אלו. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שתוצאות מחקר זה, תואמות לממצאים של הרווארד- (Health Professionals Follow-Up Study Harvard's) שמצא שגברים ששותים 6 או יותר ספלי קפה ליום, זכו בהפחתה של 60% בסיכון שלהם לסרטן ערמונית גרורתי, בהשוואה לגברים שלא שותים קפה.
המחקר פורסם בכתב העת Cancer Causes & Control במהדורת אוגוסט 2013. (Milan S. Geybels, et al.)
במחקר שנערך במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי קרולינאס שצפון קרולינה בארה"ב, עקבו החוקרים, בשיטה הנקראת 'מעקב פעיל', אחר חולים שאובחנו בסרטן הערמונית בסיכון נמוך מאד, ואשר טופלו בתרופות עקב הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית.
בהתחשב בגיל המתקדם של מאובחנים רבים בסרטן הערמונית ובתופעות הלוואי האפשריות, העלולות לנבוע מטיפול במחלה זו, מעקב פעיל נראה כאפשרות טיפולית לקבוצה מסויימת של חולים. ה - National Comprehensive Cancer Network - NCCN האמריקאי, ממליץ על מעקב פעיל למאובחנים בסרטן הערמונית, להם תוחלת חיים של פחות מ-20 שנים, הנמצאים בסיכון נמוך מאד להתפשטות המחלה. לעיתים קרובות גברים אלו סובלים אף מהגדלה שפירה של הערמונית.
הטיפול בגברים עם הגדלה שפירה של הערמונית, עם תסמינים של בעיות בהטלת שתן ועם אבחנה של סרטן ערמונית ברמת סיכון נמוכה מאד, מציב דילמה לרופאים, כאשר החשש הוא כי הטיפול התרופתי בהגדלה השפירה של הערמונית, יחמיר את מחלת הסרטן שאובחנה בדרגת סיכון נמוכה.
במחקר השתתפו 82 גברים שאובחנו עם סרטן ערמונית בדרגת ממאירות נמוכה מאד (גליסון שווה או קטן מ-6). ואשר בנוסף אובחנו עם הגדלה שפירה של הערמונית (BPH), וטופלו בתרופות Proscar או Avodart לבעיה זו. הטיפול נועד להשפיע על נפח בלוטת הערמונית ולהפחית את רמת ה- PSA. המעקב הפעיל כלל מעקב אחר רמות ה- PSA כל חצי שנה, ביופסיות לאחר שנה מהאבחנה, ולאחר שנתיים.
החוקרים מצאו, כי במהלך 3 שנים של מעקב פעיל אחר גברים שחלו בסרטן הערמונית בסיכון נמוך מאד, ואשר טופלו בתרופות כנגד הגדלה שפירה של הערמונית, כ- 70% מהגברים היו ללא כל התקדמות של המחלה, או הביופסיות שלהם היו שליליות.
מקרב 82 המטופלים, 76 מהם עברו ביופסיה נוספת לאחר שנה. מתוכם, בקרב 41 (54%) לא נצפתה מחלת סרטן כלל, 16 (21%) המשיכו להיות בסיכון נמוך מאד, אצל 19 (25%) מהמטופלים המחלה התקדמה ל'סיכון נמוך', או בינוני. באף חולה לא נצפתה מחלה 'בסיכון גבוה', גם לא בקרב אלו שעברו ביופסיה שניה, שנתיים מאוחר יותר.
רק 22 (כ- 27%) מקרב 82 המטופלים, לא הסתפקו במעקב פעיל, וקיבלו טיפול לסרטן הערמונית. התוצאות שלהם לאחר 3 שנות המעקב לא היו שונות מאלו שהיו במעקב פעיל בלבד.
המחקר פורסם בכתב העת Urology במהדורת מאי 2013 ((Peter Q. Shelton et al.