לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

יום בינלאומי ללא עישון 31/5/13

עוד בנושא
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 2024
שאלות ותשובות על העישון
עישון כפוי (פסיבי)
עישון מיד שלישית
גמילה מעישון
נזקי עישון טבק ומוצריו
עישון בקרב בני נוער וצעירים
השפעת העישון על הסביבה והאקלים
נתונים על עישון
חקיקה בנושאי עישון
סקירת מאמרים בנושא עישון
טופס דיווח על עישון בניגוד לחוק: גלאי - עשן
תחרות למניעת עישון בין בתי ספר
פעילויות האגודה לקידום המאבק בעישון
אמנת המסגרת של ארגון הבריאות העולמי בנושא פיקוח בתחום הטבק
היום הבין-לאומי ללא עישון - 31 במאי 2024
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון - 31.5.2023
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון -31/5/22
היום הבינלאומי לקידום המאבק בעישון 31/5/21
סמס-הפסק לחיילים
חכם בשמש
קרינה אלקטרומגנטית
תזונה ומשקל תקין
פעילות גופנית
כללים לחיים בריאים
אלכוהול וסרטן
גנטיקה וסרטן
גורמי סיכון סביבתיים
מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
מניעת סרטן המעי הגס
מניעת סרטן צוואר הרחם
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה למניעת סרטן
הרצאות בנושאי מניעת סרטן

האגודה למלחמה בסרטן במיזם חדש "סיגריה הורגת אותך בהמון דרכים", לקראת היום הבינלאומי ללא עישון.

 

ביום שישי, 31 במאי 2013, יצוין בישראל וברחבי העולם "היום הבינלאומי ללא עישון", המתקיים מדי שנה מאז 1987. מטרתו של יום זה, להעלות על סדר היום העולמי את נגע העישון, ולהגביר את המודעות למניעת תמותה ותחלואה ממחלות הנגרמות בעקבות עישון טבק.

 

לקראת היום הבינלאומי ללא עישון יוצאת האגודה למלחמה בסרטן במיזם חדש וייחודי בשיתוף משרד התחבורה.

 

האגודה יוזמת פנייה לאלפי הנבחנים במבחן תיאוריה בנהיגה, המתחילים את דרכם כנהגים חדשים, ומציינת בפניהם את הסכנה שבעישון בכלל ובזמן הנהיגה בפרט.

 

בימים הקרובים תחל האגודה למלחמה בסרטן לחלק עלון לאלפי מסיימי מבחן תיאוריה לנהיגה. העלון קצר ומעביר מסרים ברורים וחשובים: כמו הסיכון שבעישון בזמן נהיגה כגורם לתאונות דרכים, העשן והחלקיקים הרעילים הנשארים ברכב ובריפוד גם לאחר העישון  (עישון "יד שלישית"), והחומרים הרעילים הנמצאים בסיגריה.

לצפייה בעלון באיכות גבוהה

בנוסף מצורפת לעלון מדבקה עם הסיסמא "סיגריה הורגת אותך בהמון דרכים", מומלץ להימנע מעישון בכלל ובזמן הנהיגה בפרט. העלון עצמו מעוצב ומדמה נסיעה על כביש.

 

העלון עוצב והופק על ידי משרד הפרסום גיתם BBDO.

 

 

מחקרים רבים בארץ ובעולם מצביעים על כך, כי נהגים שעישנו במהלך הנהיגה היו מעורבים יותר בתאונות דרכים בשיעור של בין פי 2- 3, מסיבות של הסחת הדעת, או מהרעלה של חומרים רעילים המצויים בסיגריה (Can J Public Health. 1990).

 

לדעת חוקרים הסחת הדעת של נהגים מפעולת העישון גדולה אפילו יותר מאשר הסחת הדעת של נהגים המשתמשים בטלפון נייד בנהיגה. (2007Ann Ig)

 

לדברי מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן "העלאת המיסים על מוצרי טבק במקביל להגברת האכיפה על איסור עישון במקומות ציבוריים, חשובה והוכחה במקומות שונים בעולם כדרך יעילה לצמצום שיעורי העישון בכלל ובבני נוער בפרט. לאור העובדה, שמרבית המעשנים מתחילים לעשן בגיל הנעורים ובשנות העשרים המוקדמות לחייהם, הרי שהעלאת מחירי הסיגריות תשפיע ישירות על הרגלי הצריכה שלהם. צעדים אלו ונוספים יובילו אותנו לצמצום שיעורי התחלואה והתמותה כתוצאה מעישון".

 

 

ביום הבינלאומי ללא עישון, האגודה למלחמה בסרטן יוצאת בקריאה למעשנים רבים המעוניינים להפסיק לעשן: נצלו תאריך מיוחד זה להפסקת העישון - סיגריה או נרגילה. בכוחכם להפחית את הסיכון שלכם לחלות, באופן משמעותי. מטרת היום ללא עישון ופעילות האגודה בכל ימות השנה היא להילחם בנגע העישון - גורם המוות מספר אחד בעולם הניתן למניעה. יום זה נועד גם כדי לעודד את רוב הציבור שאינו מעשן להתגונן מפני עישון פסיבי ולהניע צעירים ומבוגרים, כאחד, לעמוד על זכותם לאוויר נקי ולחיים בריאים.

 

צוות מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מדווח על מחקרים עדכניים מהעולם המציגים ממצאים חדשים על נזקי העישון:

 

האם מעשנים בסיכון גבוה יותר לחלות בלויקמיה והאם הסיכון יורד בעקבות הפסקת עישון?

חוקרים מאוניברסיטת מיניסוטה בארה"ב, בדקו את הקשר בין עישון סיגריות לסיכון לחלות בלוקמיה מיאלואידית חריפה - AML ובלוקמיה מיאלואידית כרונית -  CML. כמו כן, בדקו החוקרים את הקשר בין הפסקת עישון והסיכון לחלות במחלות אלו.

 

מחקרים בעבר כבר הצביעו על הקשר בין עישון סיגריות לסיכון לחלות בלוקמיה מיאלואידית, במיוחד מסוג AML , בקרב גברים ונשים, אך מעט ידוע על הקשר בין הפסקת עישון לסיכון לחלות במחלה.

 

במחקר השתתפו 414 חולי AML ,י י 185 חולי CML וקבוצת ביקורת של 692 אנשים בריאים. בכל שלוש הקבוצות, המשתתפים היו בטווח גילאים 20-79 ובהם מעשנים, לא מעשנים או מעשנים בעברם. המעשנים והמעשנים בעברם נשאלו לגבי הרגלי העישון שלהם.

 

אינטנסיביות העישון נמדדה באמצעות המושג "שנות קופסא" (pack years): כאשר שנת קופסא נמדדת במספר חפיסות הסיגריות ליום X  משך זמן העישון בשנים. כך למשל שנת קופסא אחת תהיה עישון חפיסה ביום במשך שנה, או עישון שתי חפיסות ליום במשך חצי שנה.

 

תוצאות המחקר הראו שהסיכון לחלות ב- AML עולה באופן משמעותי ככל שהאדם הינו מעשן כבד יותר. רמת הסיכון נשארת גבוהה וקבועה כאשר העישון מגיע ל- 30 שנות קופסא, ואילו בקרב המעשנים שנגמלו, הסיכון לחלות במחלה זו יורד באופן עקבי ככל שעוברות יותר שנים מזמן הפסקת העישון.

 

לעומת זאת, כשנבדק הסיכון לחלות ב-  CML, נמצא כי הוא עולה באופן עקבי, ככל שהאדם מעשן יותר, ויורד רק לאחר 30 שנה מזמן הפסקת העישון.

 

עוד עולה מהמחקר, שהסיכון לחלות ב- CML ו- AML בקרב אלו שהפסיקו לעשן לפני 30 שנה ויותר, זהה  לסיכון של אנשים שלא עישנו מעולם.

 

לסיכום, החוקרים מסיקים כי העישון מעלה את הסיכון בקרב גברים ונשים לחלות ב- CML ו- AML והפסקת עישון מפחיתה את הסיכון לחלות במחלה.

 

המחקר פורסם בכתב העת Cancer Epidemiology, במהדורת מאי 2013.

 

 

האם נשים שמעשנות במהלך ההיריון חושפות את בנותיהן לסיכון מוגבר לסוכרת הריונית ולהשמנת יתר בבגרותן?

מחקרים רבים מצביעים על השפעות קצרות טווח של העישון בזמן היריון על היילודים. נמצא כי הם נולדים  קטנים יותר, משך ההיריון של אימותיהם קצר יותר והם  בסיכון מוגבר למוות לעומת תינוקות שנולדו לנשים שלא עישנו במהלך ההיריון. עד לאחרונה המחקרים בנושא ההשפעה ארוכת הטווח של העישון בזמן הריון על הצאצאים היו מוגבלים ותוצאותיהם לא עקביות.

 

מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת לונד בשבדיה, ועקב אחר  80,189 הריונות של אימהות, חקר את הסיכון לפתח סוכרת הריונית והשמנת יתר אצל בנותיהן שנחשפו לעישון טבק בזמן ההיריון של אימהותיהן.

 

הנתונים למחקר נלקחו מהרשומות של נתוני הלידה על נשים שנולדו משנת 1982, השנה הראשונה שבה תועד נושא העישון, ושילדו לפחות ילד אחד. נשים אלה, נשי הדור הראשון (G1) ובנותיהן, נשי הדור השני (G2) רואיינו אודות הרגלי העישון שלהן עם ביקורן הראשון במרפאת ההיריון. מצבן הבריאותי של נשי הדור השני תועד בתיקים הרפואיים שלהן.

 

תוצאות המחקר הצביעו על סיכון מוגבר של נשי הדור השני, אשר אימהותיהן עישנו, לפתח סוכרת בהריון. הסיכון לחלות נצפה גם בקרב אלו שנחשפו לעישון מתון וגם לעישון כבד. מידה מתונה הוגדרה כ- 1 - 9 סיגריות ליום, ומידה רבה מעל 9 סיגריות ליום.

 

החוקרים גם מצאו קשר ישיר בין עישון של אימהות והשמנת יתר של בנותיהן, אשר נמדד באמצעות מדד מסת הגוף, BMI, של הבנות. סיכון גבוה יותר נמצא אצל בנות למעשנות כבדות, לעומת בנות לנשים שעישנו במידה מתונה.

 

לסיכום, המחקר מצא קשר ישיר בין חשיפה לעישון וסיכון לסוכרת הריונית והשמנת יתר בקרב בנות לאימהות מעשנות במהלך ההיריון.

המחקר פורסם בכתב העת  ,Diabetologia במהדורת מאי 2013

 

 

האגודה למלחמה בסרטן מקיימת פעילויות שונות ומגוונות, בכדי לציין את היום הבינלאומי ללא עישון, וביניהן:

bul3 התחרות השנתית המסורתית של בתי הספר ע"ש ד"ר מרקוס ז"ל בנושא מניעת עישון, אשר תתקיים השנה ביום רביעי ה-29.5.13 בבית מטי, בית האגודה בגבעתיים. בתחרות יוצגו פרויקטים, שעלו לשלב הגמר, בנושא המלחמה בעישון.

 

התחרות מתקיימת בשיתוף שפ"י-שירות פסיכולוגי של משרד החינוך והליגה למניעת מחלות ריאה, והינה חלק מפעילות ענפה של האגודה בבתי הספר בכל רחבי הארץ לאורך כל ימות השנה. הרצאות בתחום ניתנות על-ידי מדריכים מקצועיים, שעובדים עם התלמידים ומנחים אותם להיות מובילי דעה, שישפיעו על הסביבה המקיפה אותם - חברים ומשפחה - להימנע מעישון. הרצאות בנושא מניעה והפסקת עישון ניתנות גם במקומות עבודה ובמוסדות ציבוריים.

 

bul3 במהלך השבוע יוגבר מסע הסברה של האגודה למלחמה בסרטן באמצעי התקשורת השונים, תוך שימת דגש על נזקי העישון - האקטיבי והפסיבי, כאחד.

לחצו כאן לצפייה

 

bul3 האגודה בקמפיין פרסומי השם דגש על נזקי עישון בקרב נשים בהריון ומזהירה מפני השלכות העישון במהלך ההיריון, והנזקים למעשנת, לעובר וליילוד. המודעה הופקה ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף עם משרד הפרסום גיתם BBDO והוצגה בתחרות "דג הזהב" 2012.

לחצו כאן לצפייה