לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: טיפול התנהגותי-קוגניטיבי לתסמיני גיל המעבר בנשים לאחר טיפול לסרטן השד

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


 

נשים רבות (65%-85%) שעברו טיפול לסרטן שד סובלות מגלי חום והזעות לילה, תופעות מטרידות הגורמות לבעיות שינה וירידה כללית באיכות החיים.

 

היות וברוב המקרים לא רצוי לתת לנשים אלו טיפול הורמונלי, נדרש טיפול מסוג אחר. מחקר חדש בדק את יעילותו של  טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (CBT - Cognitive Behavioral Therapy ), להתמודד עם גלי חום והזעות לילה בקרב מחלימות מסרטן שד.

 

המחקר נערך בשנים 2009-2010 בקרב 96 נשים שהחלימו מסרטן שד וכתוצאה מהטיפולים למחלתן סבלו מתסמיני גיל המעבר שכללו גלי חום והזעות לילה לפחות 10 פעמים בשבוע. לאחר שחולקו הנשים באופן אקראי לשתי קבוצות, קבוצה אחת (49 נשים) קיבלה 'טיפול מקובל' וקבוצה שניה (47 נשים) קבלה 'טיפול מקובל' משולב בטיפול התנהגותי- קוגניטיבי הכולל פגישה שבועית של 90 דקות, במשך 6 שבועות. בפגישות אלה הנשים למדו טכניקות הרפיה ונשימה, אסטרטגיות קוגניטיביות והתנהגותיות שאמורות לסייע להן להתמודד עם תופעות הלוואי.

החוקרים שהעריכו את מצב המטופלות לא ידעו מי מהנשים שייכת לקבוצה הראשונה ומי לקבוצה השניה, כאשר הערכת מצב המטופלות בוצעה ב-2 'תחנות' זמן: לאחר 9 שבועות מתחילת המחקר, ולאחר 26 שבועות. ב'תחנות' אלה התבקשו הנשים לדרג את מצבן על-פי סולם מ-1 עד -10.

בסיום המחקר נמצא כי נשים שקיבלו טיפול מקובל בשילוב התנהגותי-קוגניטיבי סבלו באופן משמעותי  פחות גלי חום והזעות לילה מנשים שקיבלו טיפול מקובל. את השיפור בתופעות גלי החום והזעות לילה בקבוצה השנייה ניתן היה לראות גם 9 שבועות מתחילת המחקר וגם אחרי 26 שבועות מתחילתו.

החוקרים מסיקים כי טיפול התנהגותי-קוגניטיבי מקל על המחלימות להתמודד עם תופעות הלוואי של הטיפול למחלתן.

 

המחקר פורסם בכתב העת The Lancet Oncology   במהדורת מרס 2012.

עלה לאתר: יוני 2012

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד  >>