חוקרים מאוניברסיטת UCLA בקליפורניה, ארה"ב בחנו את עמדת ופעולות תעשיית הטבק ביחס לרדיואקטיביות בעשן הסיגריות והערכת הסיכון לסרטן ריאות כתוצאה מרדיואקטיביות זו.
הבחינה נעשתה על סמך מסמכים פנימיים סודיים של חברות טבק, אשר הפכו לזמינים עקב הסכם פשרה משנת 1998. לפי המסמכים, חברות הטבק היו מודעות לנוכחות חומר רדיואקטיבי בטבק, אשר נקרא פולוניום 210, עוד בשנת 1959. הן הסתירו מידע זה מן הציבור.
החומר הרדיואקטיבי נספג בעלי הטבק מן האטמוספירה והאדמה ונשאף על ידי המעשנים. הוא פולט קרינת אלפא ומעלה את הסיכון לחלות בסרטן ריאות. חברות הטבק לא רק ידעו לגבי הימצאותו של פולוניום 210 בטבק, הן גם ערכו חישוב בנוגע למידת הסיכון שיש בו לגרימת סרטן. חישוב זה תואם את חישובם של החוקרים ולפיו, החשיפה לחלקיקי האלפא הרדיואקטיביים במהלך תקופה של 25 שנים, גורמת ל-120 עד 138 מקרי מוות מסרטן ריאות לכל 1,000 מעשנים קבועים בשנה.
ישנה אפשרות להסיר את פולוניום 210 מעלי הטבק באמצעות שטיפת חומצה. אך חברות הטבק נמנעה משימוש בשיטה זו, מחשש לפגיעה ביכולת הספיגה של ניקוטין במוח ועקב כך הקטנת האלמנט הממכר שבסיגריות. החוקרים סבורים, שיש להסיר את החומר הרדיואקטיבי ממוצרי הטבק ולדעתם על ה-FDA לפעול להסרתו לפי חוק משנת 2009, המאפשר להם לפקח על תוכנם של מוצרי טבק.
המחקר פורסם ב-27.9.11 בכתב העת Nicotine & Tobacco Research.
בחזרה לרשימת המאמרים בנושא עישון >>