האגודה למלחמה בסרטן קיימה ב- 13/7/11 יום עיון לחולי סרטן הכליה וסרטן שלפוחית השתן לחולים, למחלימים ולבני משפחתם
ההרצאות ופאנל שאלות ותשובות מיום העיון הוקלטו והועלו לדף זה, יחד עם תקצירים בכתב של חלק מההרצאות.
לחצו כאן לצפיה בתוכנית יום העיון
פרופ' חיים מצקין, מנהל מח' אורולוגית, מרכז רפואי ע"ש סוראסקי, ת"א
עם התבססות הטיפול הממוקד בסרטן כליה מפושט, נוצר מידע המאפשר לקבל החלטות טיפוליות המתאימות למחלת המטופל.
רשומות כעת בארץ ובעולם 6 תרופות השייכות לשתי קטגוריות: מעכבי כלי-דם ומעכבי m-tor.
הטיפול הראשוני במחלה גרורתית נקבע בהתאם לסיווג הפרוגנוסטי של המחלה, כאשר בחולים עם דרגת חומרה קלה ובינונית, הטיפול הראשוני מתבסס על מחקרי פאזה 3:Sunitinib, Pazopanib , Bevacizumab/Interferon-a ולחולים עם דרגת חומרה חמורה- Torisel, קיימת תרופה נוספת המעכבת כלי-דם - Sorafenib , שנבדקה לאחר טיפול בתרופות מסוג ציטוקינים, והראתה יעילות בקו ראשון במחקרים בעלי חוזק סטטיסטי נמוך.
כאשר חולה המטופל במעכבי כלי-דם ומגיב לטיפול קיימות מספר אפשרויות:
מחקרים הראו שבמעקב עד 6 חודשים, בכמחצית מהחולים חוזרת המחלה. כאשר המחלה נשנית, חשיפה לטיפול הקודם הביאה לתגובה בכל החולים.
כאשר מתקדמת המחלה לאחר טיפול במעכבי כלי-דם ישנן מספר אפשרויות:
מנגנון העמידות למעכבי כלי-דם כולל מספר מסלולים בהם הגברת גורם גדילה מסוג Fibroblast Growth factor. תרופה בשם Dovitinib מעכבת מסלול זה. מחקר עם תרופה זאת בקו טיפול שלישי לאחר טיפול במעכבי כלי-דם ו Afinitor ייפתח בקרוב, גם בארצנו.
רעילות של תרופות המעכבות כלי-דם כיתר לחץ-דם, תסמונת כפות ידיים ורגליים ותת פעילות בלוטת המגן לוו בשיעור יעילות גבוה.
כאן ההתקדמות מעטה. נעשה ניסיון לשלב תרופות מעכבי כלי-דם לטיפול המקובל, ומתן טיפול בתדירות גבוהה יותר (Dose-dense) על מנת לשפר את יעילות הטיפול. אין-ספק, שבדיקה גנטית פרטנית לבדוק ביטויי יתר של מנגנונים תקדם בנושא. בהקשר הזה, בדומה לסרטן ריאה בה זוהה ביטוי יתר של ALK כרגיש לתרופה Crizotinib נבדק ביטוי זה גם בסרטן שלפוחית השתן.
פרופ' עופר נתיב, מנהל המכון האורולוגי, מרכז רפואי בני ציון
ניתוח זה מתבצע בעת האבחון הראשוני של סרטן השלפוחית או בעת חזרה של הגידול בתוך השלפוחית. הפעולה הניתוחית מתבצעת באמצעות מכשיר אופטי המצויד ביחידת חיתוך וצריבה שמוחדר לתוך שלפוחית השתן ומתחבר למצלמה המאפשרת בקרה מלאה של הפעולה. מטרת הניתוח היא הסרה מלאה של הנגע או הנגעים בתוך השלפוחית והפניית הדגימה לבדיקה היסטולוגית (בדיקה מיקרוסקופית) כדי לקבל מידע על סוג הגידול, דרגת הממאירות של תאי הגידול ושלב ההתפשטות-עומק חדירת בסיס הגידול לשכבות דופן השלפוחית. מידע זה יסייע לאורולוג לתכנן את המשך הטיפול. הניתוח מתבצע בהרדמה (אזורית או כללית), בסיומו המטופל נשאר מאושפז עם קטטר למשך יום עד יומיים.
מדובר בניתוח גדול המחייב הכנה מיוחדת כולל הדרכה מקדימה ע"י צוות סיעודי עם ניסיון בתחום. הניתוח מתבצע בשני שלבים, ראשית נעשית כריתה של קשרי לימפה באגן וכן כריתה של שלפוחית השתן כולל בלוטת הערמונית בגברים, הרחם, החצוצרות ודופן קדמי של הנרתיק בנשים. לאחר כריתת שלפוחית השתן ניתן לחבר את השופכנים (הצינורות המעבירים את השתן מהכליה) או ללולאת מעי בצדה האחד ואת הקצה השני של לולאת המעי מחברים לדופן הבטן (סטומה) שם מתחברת איליו שקית איסוף חיצונית. לחילופין ניתן לחבר את השופכנים לשלפוחית שתן המשוחזרת מקטע מעי אותו מסבים למיכל האגירה החדש. מדובר בניתוח גדול יחסית ומורכב המחייב אשפוז למשך שבועיים שלושה ובהמשך תקופת שיקום בת מספר שבועות.
פרופ' יעקב רמון, מנהל המכון האורולוגי, מרכז רפואי שיבא, תל השומר.
דר' אביבית נוימן, אונקולוגית בכירה, מרכז רפואי רמב"ם
להרצאה המוקלטת: טיפול תומך בתופעות הלוואי, תוך שמירה על איכות חיים
ד"ר רענן טל, אורולוג בכיר, מרכז רפואי רבין - בילינסון
מחלת הסרטן, הבדיקות והטיפולים בה, עלולים לגרום לבעיות שונות בתפקוד המיני, הן בגברים והן בנשים. בעיות בתפקוד המיני באנשים המתמודדים עם סרטן כוללות ירידה בחשק המיני, קשיי זקפה, ירידה באורגזמה, ירידה בשפיכה, שינויים בצורת ובגודל איבר המין, כאבים בזמן פעילות מינית, יובש בנרתיק ובעיות נוספות. הגורמים לבעיות בתפקוד המיני יכולים להיות פסיכולוגיים או גופניים או שילוב של גורמים פסיכולוגיים וגופניים.
אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן מתקשים למצוא מענה רפואי טוב לבעיות בתפקוד המיני מסיבות שונות: קושי ליזום שיחה בנושא עם אנשי מקצוע, קושי לדבר בפתיחות עם בני הזוג, תחושה כי הבריאות המינית אינה חשובה כאשר מתמודדים עם מחלה שעלולה לסכן את החיים, חשש כי הפעילות המינית עלולה לשבש את הטיפול האונקולוגי, חשש שהפעילות המינית עלולה לסכן את האדם עצמו או את בן/בת הזוג, חשש כי הטיפולים לשיפור הפעילות המינית עלולים להתנגש עם הטיפולים האונקולוגים ועוד סיבות רבות אחרות.
על מנת לשפר את הבריאות המינית יש לנהוג על-פי העקרונות הבאים:
כיום קיימות אפשרויות רבות לשיפור התפקוד המיני. יש להכיר את הטיפולים הקיימים ולדון עם הרופא או המטפל על היתרונות והחסרונות של כל טיפול ועל מידת ההתאמה של טיפול מסויים לבעיה ממנה אתה סובל.
זכור תמיד כי עצם העובדה כי אובחנת כסובל מסרטן אינה אומרת כי חיי המין הסתיימו.