האגודה למלחמה בסרטן קיימה יום עיון ללא תשלום בנושא לימפומה ו- CLL.
יום העיון נערך ב-4/5/11 בכפר המכביה, רמת גן.
ההרצאות ופאנל שאלות ותשובות מיום העיון הוקלטו והועלו לדף זה, יחד עם תקציר בכתב של הרצאתה של פרופ' דינה בן יהודה.
פרופ' דינה בן-יהודה, מנהלת המערך ההמטואונקולוגי, מרכז רפואי הדסה עין כרם, ירושלים.
CLL/SLL או לוקמיה לימפתית כרונית היא אחת מהמחלות הממאירות של מערכת החיסון. מערכת החיסון בנויה מדרכי הלימפה ובלוטות הלימפה ותאי החיסון הם הלימפוציטים שיכולים להיות מסוג B או T. אחת הבעיות הקשות לחולים עם CLL שעצם האבחנה של הלויקמיה איננה מחייבת טיפול כיוון שאין משמעות לטיפול בחולה רק כיוון שנעשתה לו האבחנה.
זהו מצב מתסכל כיוון שאנחנו מחונכים לחשיבות הרבה של גילוי מוקדם ובמחלה זו אין כל חשיבות לגילוי מוקדם. יתר על כן חלק מהחולים המאובחנים כסובלים מ-CLL למעשה אינם חולים במחלה אלא יש להם מצב של שגשוג של לימפוציטים חד שבטיים ואין לכך כל משמעות קלינית.
האינדיקציות לטיפול ב-CLL מוגדרות וברורות ונדון בהם.
בשנים האחרונות למדנו יותר ויותר על המנגנונים בהם התאים הממאירים משיגים את היתרון שלהם על פני התאים הבריאים וכיצד הם יוצרים את הגידול הראשוני ומסוגלים גם לעבור ממקום למקום. הבנה זו מאפשרת לנו לזהות את "נקודת התורפה" - מעין עקב אכילס של התאים ולתקוף אותו באופן ספציפי. ואכן הטיפול החדש במחלות ממאירות הוא טיפול מכוונן שמטרתו לפגוע בתאים הממאירים בלבד ולא לגעת בתאים הבריאים. ב-CLL חלה פריצת דרך משמעותית ביותר בשטח זה. אנו נדבר על שני סוגים של טיפולים מכווננים:
אחת הבעיות של החולה המאובחן כסובל מCLL בפרט ובמחלה ממארת מכל סוג שהוא בכלל הוא ריבוי האינפורמציה שנעשתה מאוד זמינה בשנים האחרונות, דרך אתרי האינטרנט. דבר זה לעיתים קרובות הוא בחזקת מרבה דעת מרבה מכאוב, בהרצאתי אנסה לעשות מעט סדר באיכות ובמינון של המידע הנדרש לחולה.
כיוון שחולים רבים שמאובחנים עם CLL אינם זקוקים לטיפול, הפחד והתסכול מובילים אותם לטיפולים אלטרנטיביים שגם בהם נדון בקצרה.
פרופ' אלה נפרסטק, מנהלת המערך ההמטואונקולוגי, מרכז רפואי סוראסקי, איכילוב.
ד״ר משה ישורון, מנהל היחידה להשתלות מח עצם, מרכז דוידוף, מרכז רפואי רבין - בילינסון, פ״ת.
ד״ר דינה אטיאס, מנהלת המכון ההמטואונקולוגי - מבוגרים / ילדים, מרכז רפואי בני ציון, חיפה.