חוקרים מהמרכז לחקר הסרטן בגרמניה, בחנו את ההשפעה של שימוש באספירין במינון נמוך על הביצועים של בדיקות סקר לגילוי דם סמוי בצואה. בדיקות דם סמוי בצואה הוכחו כמפחיתות את הסיכון לסרטן המעי הגס והשימוש בהן נפוץ במספר גדל והולך של מדינות. בקרב האוכלוסייה אשר עוברת בדיקות אלה (נשים וגברים בני 50 ומעלה), נפוץ במקביל גם השימוש באספירין במינון נמוך, לשם הפחתת סיכון לאירועי לב או כלי דם.
כידוע, אספירין עלול להגביר את הסיכון לדימומים במערכת העיכול, שמקורם אינו סרטן מעי גס, ועל כן ישנו חשש שהוא פוגע באיכות בדיקות הדם סמוי בצואה. החוקרים בדקו חשש זה על סוג חדש יותר של בדיקות לדם סמוי בצואה - בדיקות אימונוכימיות.
החוקרים השוו בין 1,979 גברים ונשים שגילם הממוצע 62. 233 מתוכם נוטלים אספרין במינון נמוך ו-1,746 מעולם לא נטלו אספרין. החוקרים בדקו מדדים של רגישות לבדיקה לזיהוי סרטן בין השנים 2005-2009. גידולים נמצאו בקרב 24 משתמשים באספירין (10.3%), לעומת 181 לא משתמשים (10.4%).
מהתוצאות עולה כי שימוש באספירין במינון נמוך, אינו פוגע בבדיקות אימונו-כימיות לגילוי דם סמוי בצואה. להיפך, ייתכן כי שימוש זמני באספירין במינון נמוך, לפני הבדיקות, עשוי לשפר את ביצועיהן.
החוקרים הדגישו כי יש להמשיך ולבחון תיאוריה זו במחקרים נוספים.
המחקר פורסם ב-8 לדצמבר 2010 בכתב העת Journal of the American Medical Association.
עלה לאתר: מרץ 2011